17.02.

Ohjaamo auttaa eteenpäin

Janette Lampinen päätyi Ohjaamo Olkkarin asiakkaaksi viime keväänä. Tatu-ryhmässä on pohdittu esimerkiksi sitä, mitä arvostaa itsessään ja kanssaeläjissä. Sosiaaliohjaaja Liisa Nykänen painottaa, että Ohjaamon asiakas saa tulla paikalle omana itsenään.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Ohjaamoviikkoa.
Ohjaamo on yli 70 paikkakunnalla toimiva monialainen palvelu alle 30-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille.
Mikkeliin palvelu tuotiin kymmenen vuotta sitten. Nimeksi tuli Ohjaamo Olkkari, joka kuvaa sitä, että nuori voi tulla Ohjaamoon kysymään neuvoa asiasta kuin asiasta, omana itsenään ja matalla kynnyksellä.

Toiminta kiteytyy
siihen, että yhdessä paikassa saa hoidettua mahdollisimman monta asiaa.
Apua saa muun muassa koulutukseen, työnhakuun ja asumiseen.
Toimintamalli rakentuu eri hallinnonalojen peruspalveluista ja laajasta yhteistyöverkostosta.
–Nuoren ei tarvitse tietää, kenen kanssa hänen tulee asioida missäkin asiassa. Me autamme aina. Jos meiltä ei löydy sopivaa palvelua, huolehdimme siitä, että se löytyy verkostostamme, sanoo Ohjaamo Olkkarin sosiaaliohjaa Liisa Nykänen.

Ohjaamo voi auttaa nuorta esimerkiksi asunnon etsimisessä. Myös mikkeliläinen 19-vuotias Janette Lampinen löysi ensiasuntonsa Ohjaamon avulla.
Samalla hoitui muun muassa Kela-hakemusten täyttäminen.
–Kuulin Ohjaamosta ensimmäistä kertaa ala-asteella. Viime keväänä sitten huomasin tarvitsevani apua asunnon etsimisessä ja hakemusten täyttämisessä, joten otin yhteyttä tänne. Ei mennyt kuukauttakaan, kun minulla oli asunto alla, sanoo Lampinen.

Ohjaamosta saa apua myös raha-asioissa sekä omaan kotiin asettumisessa.
–Me kävimme läpi käytännönasioita, ihan pesukoneen käyttämisestä lähtien. Jos mieleen tuli joku asia, johon tarvitsin neuvoja, siinä autettiin.
Samalla petrattiin rahankäyttöä.
–Mietimme yhdessä, että miten rahaa kannattaisi käyttää, ettei tulisi heti tuhlattua kaikkea, Lampinen muistelee.

Kun asunto oli alla ja paperiasiat hoidettu, halusi Lampinen jatkaa asiakassuhdettaan.
–Aloitin Olkkarin Tatu-ryhmässä, jota kautta olen saanut lisää itsevarmuutta. Voin tulla ryhmään omana itsenäni ilman, että tarvitsee miettiä, mitä muut ovat minusta mieltä.
Tartu arkeen -ryhmä (Tatu) on 16-29-vuotiaille suunnattu toiminallinen ryhmä, joka tarjoaa kuntouttavaa toimintaa, tekemistä arkeen ja ihan vain mukavaa yhdessäoloa muiden ryhmäläisten kanssa.
–Kymmenhenkinen ryhmä pyörii aina kolme kuukautta. Seuraava käynnistyy taas syksyllä, Nykänen kertoo.

Lampinen ja Nykänen pitävät tärkeänä sitä, että mahdollisimman monet nuorten tarvitsemat palvelut ovat saman oven takana.
–Kun vain rohkaistuu tulemaan ovesta sisään tai soittamaan, me autamme eteenpäin, sanoo Nykänen.
–En ehkä olisi saanut asioitani hoidettua ilman Ohjaamoa. Välillä meinasi mennä hermo, kun oli niin monta asiaa mietittävänä, mutta oikeasti kaikki järjestyi todella helposti, Lampinen miettii.

Entistäkin lähemmäksi nuoria

Ohjaamo Olkkarin toimintaa kehitetään muun muassa erilaisten hankkeiden avulla.
Huhtikuussa käynnistyy uusi hanke, Ohjaamo 2.0.
Hankkeen tarkoituksensa on laajentaa Olkkarin palveluita Essoten kuntiin: Juvalle, Puumalaan, Hirvensalmelle, Kangasniemelle, Mäntyharjuun sekä Pertunmaalle.
Ajatuksena on, että Ohjaamon palvelut olisivat kaikille entistäkin helpommin saatavilla.
–Tavoite on tiivistää yhteistyötä alueen kuntien toimijoiden kanssa luomalla moninaisia yhteistyöverkostoja nuorten, heidän läheistensä sekä ammattilaisverkostojen tukemiseksi, sanoo sosiaaliohjaaja Liisa Nykänen.

Samalla on tarkoitus perustaa Ohjaamo Olkkarin chat-palvelu, joka toimii koko Essoten alueella.
Digitaalisten palveluiden kehittämistyötä tehdään yhteistyössä hankkeen osatoteuttajana toimivan Xamkin nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenian kanssa.
–Digitaalisia palveluita kehittämällä pyritään tavoittamaan heikommassa elämäntilanteessa olevia nuoria, jotka eivät fyysiseen palvelupisteeseen syystä tai toisesta pysty tulemaan tai eivät pysty olemaan yhteydessä perinteisin keinoin.

Ohjaamo Olkkariin luodaan myös yleisen asumis- ja talousneuvonnan malli ohjaus- ja neuvontapalvelun yhteyteen.
–Uutena mallina kehitetään myös sosiaalisen isännöinnin palvelua. Näillä palveluilla tuetaan nuorten itsenäistä asumista ja elämänhallintaa.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.