Mikkeli, ryhdistäydy!

Teollisuusneuvos Hannu Savisalo kaipaa Mikkelin kaupungilta teollisuusstrategiaa. Hänen oma yrityksensä Valoe Oy tuottaa aurinkokennoja ja paneeleja. (Kuva: Anni Suomela)

Teollisuusneuvos Hannu Savisalo toivoo Mikkelin terästävän elinkeinopolitiikkaansa selvästi. Hän toivoo ohjelmaa, joissa kärkinä ovat teollisuus, yliopisto ja kulttuuri.

Viisi vuosikymmentä yrittäjänä toiminut Savisalo, 74, tietää, mistä puhuu. Tutuksi ovat tulleet niin menetyksen huuma kuin liike-elämän kovakin puoli.
Nuori, innovatiivinen diplomi-insinööri perusti Mikkeliin yhdessä vaimonsa Ullan ja muutaman opiskelukaverinsa kanssa vuonna 1981 Savcor Oy:n. Toimialana oli ja on edelleen korroosionesto.
Kasvuloikan Savcor otti 1990-luvulla, kun se alkoi toimittaa Nokialle kehittämiään metallisia pinnoitteita. Vuonna 1995 Savcor osti itseään suuremman kunnossapitoyhtiön Australiasta.
Savcor listattiin Sydneyn pörssiin vuonna 2007. Liiketoimien painopiste siirtyi maailmalle, ja Savisalo perheineen muutti Australiaan.

Australiassa Savcorin bisnes kasvoi rivakasti. Globaalin konsernin liikevaihto hipoi vuoden 2007 aikoihin suurimmillaan 150 miljoonaa euroa.
– Yritystoimintamme oli vuosikymmeniä ollut vahvasti nousujohteista. Tuli kai vähän liikaa sellainen tunne, että mehän osataan nämä hommat, Savisalo sanoo.
Sitten pörssit romahtivat koko maailmassa ja myös Australiassa. Listautuessaan oli Savcor ottanut jättilainan, jolla oli tarkoitus rahoittaa laajenemista yrityskaupoin.
Savisalo sanoo, että tilanne oli aivan karmea, kun kaikki talouden toimeliaisuus katosi.
– En vieläkään tiedä, mitä me olisimme voineet tehdä toisin. Tuolloin kukaan maailmassa ei tainnut ymmärtää kuinka suuresta ja pysyvästä muutoksesta oli kysymys.
Sitten romahti Nokia, minkä seurauksena Savcorin 2000 henkeä työllistänyt business oli äkkiä ajettava alas. Vuonna 2015 Savisalo jätti Australian, ja Savcor Group Oy on edelleen velkasaneerauksessa. Henkilökohtaisiakin kolhujakin tuossa rytinässä tuli.

Uudessa aloituksessa Savcor Oy ostettiin takaisin perheelle ja metsäteollisuuden tietojärjestelmät myytiin 2017 amerikkalaiselle Trimble-konsernille. Trimblen ohjelmia kirjoitellaan edelleen Mikkelissä.
Savcor Oy:n päätoimialana on edelleen teollisuuden ja infrastruktuurin korroosionesto. Meksikossa perheen omistama Savcor pinnoittaa nyt kosmetiikkapakkauksia Esteé Lauderille ja LÓrealille sekä autojen koristeosia mm. Fordille ja GM:lle.
Savisalojen yrityksissä työskentelee tällä hetkellä yli 200 työntekijää, joista Mikkelissä ja Juvalla noin 70.

Suuria odotuksia Savisalo kohdistaa aurinkosähköteknologiaan erikoistuneessa Valoe Oyj:ssä, jossa perhe on pääomistajana. Alan kisa on kovaa, mutta tilaakin valtavasti kasvivilla markkinoilla on.
– Me erikoistumme tuottamaan erikoisen muotoisilla ja rakenteiltaan eksoottisilla paneeleillamme sähköä juuri siellä, missä se käytetään.
Autot, veneet ja lentokoneet ja jopa vaatteet tuottavat auringosta sähköä kulloinkin tarvittavaan käyttöön.
– Valoen Odd Form -paneelit tuottavat energian suoraan kulutukseen, eikä sähkön siirtolinjoja tarvita. Siirtohinta on nolla.

Valoen kehityksen päälinjat ovat Savisalon mukaan koko ajan olleet oikeat, mutta tuotekehitystyö on vienyt odotettuakin kauemmin. Joulukuussa Liettuan Vilnassa avattu Euroopan ainoa aurinkokennotehdas kiihdyttää Valoen kasvuun.
– Takana on nyt seitsemän vuotta kovaa työtä ja hurja puolustustaistelu, jossa on lyöty nurin 10-päisiä lohikäärmeitä. Nyt voitto häämöttää.

Kotikaupungin näkymiinkin Savisalo toivoo nopeaa käännettä parempaan. Hän pelkää, etteivät Mikkelin päättäjät ole järin kiinnostuneita, mitä teollisuudelle kuuluu.
– Eivät päättäjät varmaankaan tiedä, mitä esimerkiksi Savcor tänään tekee. Eipä ole kukaan vuosikausiin pahemmin kysellytkään.
Myös koulukseen teollisuusneuvos kaipaa tasoa. Jo peruskoululaiset odottavat runsaampia kielivalintoja, mihin Mikkeli nyt pystyy.
– Katsotaan, pystyykö Xamk saamaan tuloksia. Olkoon se vaikka Koivikon yliopisto, kunhan saamme korkeinta opetusta ja tutkimusta kaupunkiin.

Mikkelin kaupunginjohtajalle Timo Haloselle teollisuusneuvos antaisi läksyksi koota kovan tason ryhmän, jossa olisi mukana vaikuttajia Olli Rehnistä ja Erkki Liikasesta vaikka Kimmo Mikanderiin. Asialistalla olisivat kärjessä yliopisto, teollistaminen ja kulttuurielämä.
– Etelä-Savosta lähteneillä huippuvaikuttajilla on aivan varmasti halu auttaa, kunhan fiksut toimintatavat otetaan käyttöön.

Kaupungin talouden oikaiseminen vaatii Savisalon näkemyksen mukaan energiaomaisuuden myyntiä. Hän näkee, että Mikkelin olisi ensin viisasta myydä ESE Suur-Savon Sähkölle. Siitä syntyisi riittävän iso yksikkö, jolla olisi kyky kasvaa ja tuottaa omistajille arvonnousua.
Kaupungin omistaman, pienen ESE:n vähemmistöosakkuudesta ei Savisalo usko kummoista hintaa saatavan.
– Se on paikallinen, julkishallinnollinen kaukolämpöyhtiö, josta saadut osingot tulevat tuotanto- ja yleiskuluilla pienennettyinä suoraan mikkeliläisten omista taskuista.

1. Huolestunut veronmaksaja 10/02/2021 10:27

Hyvä kirjoitus myös ESEn osalta. ESE on liian pieni toimija energia-alalle. Päättäjät katsovat asioita laput silmillä ja mielikuvien varassa.

• Faktat haltuun 12/02/2021 14:09

Energia-alan sisältä kommenttina, että ESE ei ole liian pieni, vaan oikeastaan sopivan kokoinen. Ketterä ja tekee asioita energiamurroksen eturintamassa. Ehkä jopa kokoaan suurempi. Väitteellesi voisit laittaa perustelut, vai oli kyse pelkästään mielipiteestä ilman asian laajaa tietämystä?