Kolumni: Yhä ylös yrittää

(Kuva: Seinäjoen kaupunki)

Elinkeinoelämän keskusliiton kuntarankingin ykkönen on jälleen Seinäjoki. Viime viikolla julkisettu ykkössija oli Seinäjoen seudulle viides peräkkäinen.
Seinäjoen jälkeen vetovoimaisimmat seudut yritysten silmin ovat Rauma ja Salo.
Sijoitukseen vaikuttivat kuntapäätöksenteon yrityslähtöisyys ja oman alueen julkiset yrityspalvelut. Myös verotuksella oli merkitystä.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Petri Vuorio vetoaa keväällä valittavia kuntapäättäjiä panostamaan pienyrittäjien ja työnantajien toimintaedellytyksiin. Hän kehottaa Iltalehdessä kuntia parantamaan yhteistyöasennetta yrityksiin.
Vuorion sanat on hyvä kuulla erityisesti Mikkelissä, joka sijoittui kyselyssä 21:ksi. Taakse jäivät vain Raasepori, Savonlinna, Kouvola ja Kotka-Hamina. Vertailussa oli 25 seutua.
Huolestuttavinta on suunta. Kaksi vuotta sitten Mikkeli oli18. ja neljä vuotta sitten 14.

Samaan aikaan mahdollisuuksia kehittämiselle saattaa olla tulossa lisää. Monipaikkaisuuden vaatimukset lisääntyvät, kun koronan myötä etätyöstä tuli normi.
Jopa kokoomus on lämmennyt monipaikkaisuuden selvittämiselle. Selkeimmin asian on ilmaissut aluetutkija Timo Aro, joka sanoo, että “kaksoiskuntalaisuus pitäisi ehdottomasti toteuttaa”.
Kuntalehdessä Aro sanoo näkevänsä räikeän ristiriidan siinä, että yhä useammat asuvat kahdella paikkakunnalla, mutta verot maksetaan vain toiseen kuntaan.

Tähän kelkkaan Mikkelin pitää nyt ehdottomasti hypätä. Elinvoimaa on pumpattava nyt kaksin käsin.
Onneksi vireillä on remontti, jossa Mikkeli saa kaksi tukitärkeää virkaa, maankäyttöjohtajan ja elinkeinojohtajan. Nämä ovat hyviä uudistuksia siinä tapauksessa, että niihin löydetään toimen miehet tai naiset.
Toinen edellytys on, että uudet viranhaltijat saavat luottamushenkilöiltä luottamuksen ja työrauhan.
Virkajohdolta kaivataan nyt johtajuutta. Katseet kohdistuvat kaupungin ylimpään johtoon aina kaupunginjohtaja Timo Halosta myöten.
Löytyykö energiaa, joka kääntää Mikkelin suunnan?

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.