13.01.

Vuosi käyntiin taidetulvalla

Juhani Leskinen, Sirkka Lindroos ja Raili Mustajärvi Mikkelangeloista ovat tuoneet myös töitään näytille Valoa päin -vuodenavausnäyttelyyn.

Mikkeliläisen taideyhdistys Mikkelangeloiden päämajalla Sinisessä talossa maalattiin loppuvuoden aikana ahkerasti taidetta koronasta huolimatta.
Tuoreita töitä on valmistunut siinä määrin, että yhdistys on saanut rakennettua jäsentensä teoksista kattavan vuodenavausnäyttelyn.
Tammikuun loppuun Sinisessä talossa avoinna oleva näyttely on ajankohtaan sopivasti nimeltään Valoa päin.
– Näyttelyssä on töitä noin 25 tekijältä, joista moni tuo esille useamman teoksen. Olemme saaneet jonkin verran uusia jäseniä, ja myös heidän taidettaan on nähtävillä, kertovat Mikkelangeloiden sihteeri Sirkka Lindroos, tiedottaja Raili Mustäjärvi ja puheenjohtaja Juhani Leskinen.

Näyttelyn työt ovat enimmäkseen eri tekniikoilla tehtyjä maalauksia, mutta mukana on perinteiseen tapaan muunkinlaista tuotantoa.
Kokonaisuus tarjoaa näyttelyvieraille mittavan kurkistuksen paikallisten taideharrastajien maailmaan.
– On öljyväri-, akvarelli- ja pastellitöitä, kivimaalauksia, mosaiikkitöitä ja paljon muutakin.
Mikkelangelot on saavuttanut paikkansa eri taiteenalojen harrastajia yhdistävänä yhdistyksenä Mikkelissä. Tänä päivänä yhdistyksen jäsenmäärä hipoo sataa.
– Sata menee varmasti rikki tänä vuonna, sillä uusia jäseniä on liittynyt mukaan joka vuosi useampia, Leskinen uskoo.

Taideyhdistyksen historia juontaa juurensa vuoteen 2007, jolloin Lindroos ja taiteilija Peter Kaun havahtuivat ongelmaan, ettei kaupungissa toimi taideyhdistystä, joka sopii myös harrastelijoille.
Toiminta polkaistiin käyntiin rivakasti. Ensimmäinen taidenäyttely pidettiin jo ennen yhdistyksen virallista perustamista.
Sittemmin yhdistyksen näyttelytoiminta on ollut vuodesta toiseen aktiivista.
Ensimmäiset viisi vuotta yhdistys toimi Taiteiden talossa Puistokadulla alle 30 neliön kokoisessa huoneessa. Väljemmät tilat löytyivät Sinisestä talosta Maaherrankadulta vuonna 2015.
– Nämä tilat tulivat todellakin tarpeeseen. Tällä jäsenmäärällä, joka meillä nyt on, emme olisi mitenkään mahtuneet pienempiin tiloihin. Nyt tilaa on puolet enemmän verrattuna alkuvuosiin, Lindroos kertoo.

Jäsenmäärä hipoo sataa

Yhdistyksen toiminta ei ole turhan tiukkapipoista. Jäseniltä ei edellytetä minkäänlaista kokemusta tai tietoutta taiteen tekemisestä.
Leskinen sanoo, että Mikkelangelot haluaa enemminkin rohkaista jäseniään kehittämään omaa luovuuttaan ja tuomaan töitään esille sekä kannustaa tekemään töitä yhteisöllisessä porukassa.
– Yhdessä tekeminen on se juttu. Oikeastaan sosiaalisella kanssakäymisellä on toiminnassamme vielä suurempi painoarvo kuin itse taiteen tekemisellä.
– On aina yhtä mukavaa tulla tänne maalaamaan. Ainakin minulle sillä on valtava merkitys, sanoo Mustajärvi, joka on kuulunut Mikkelangeloihin aina yhdistyksen alkumetreiltä saakka.

Sinisessä talossa pidetään tänäkin vuonna perinteiseen tapaan joka kuukausi vaihtuva taidenäyttely.
Helmikuussa töitään esille tuo akvarellimaalari Eeva Tervonen. Maaliskuussa vuorossa on Sirkka Lindroosin öljyväri-, akvarelli- ja sekatekniikkatöistä muodostuva kokonaisuus.

Näyttelytoiminnan lisäksi yhdistys järjestää jäsenistölleen ja yhteistyökumppaneilleen erilaisia maalaus- ja näyttelyretkiä, seminaareja sekä kursseja, joilla opettavat sekä yhdistyksen omat jäsenet että vierailevat taiteilijat.
– Tänä vuonna haluamme lisätä yhteisöllisyyttä entisestään. Tavoite on näkyä ja kuulua enemmän sekä kehittää yhteistyötä lähikuntien taideyhteisöihin, kuten Mäntyharjuun, Kangasnimelle ja Pieksämäelle, Leskinen raottaa vuoden suunnitelmia.
Luvassa on ainakin 30. tammikuuta käynnistyvä Minän äärellä -maalaustyöpaja, joka on osana Xamkin Parasta Etelä-Savoon -hanketta. Keväällä Mikkelangelot järjestät yhdessä Eläkeliiton kanssa kaksipäiväisen taideseminaarin Anttolanhovissa.

Jäsenistölle tarkoitetut maalauspiirit pyörivät Sinisessä talossa läpi vuoden maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 12-16.

Valoa päin -yhteisnäyttely on avoinna Sinisessä talossa tammikuun loppuun saakka.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.