Tanssiopistolla uusien tuulien kevät

Etelä-Savon tanssiopistolla pystyy tänä keväänä syventymään muun muassa parkourin saloihin. Rehtori Fanny Gurevitsch (vas.) ja opettaja Matilda Lindström uskovat lajin vetävän puoleensa erityisesti teini-ikäisiä poikia.

Etelä-Savon tanssiopiston kevätkausi pyörähti käyntiin viime viikon maanantaina. Ryhmiin voi ilmoittautua vielä helmikuun loppuun saakka.
Kalenterissa on perinteiseen tapaan kattava paketti tanssiopetusta aina baletista sirkustaiteeseen.

Tanssiopiston rehtori Fanny Gurevitsch vinkkaa, että tarjolla kaksi erityisen herkullista uutuutta. Ne ovat parkour ja capoeira, joita luotsaa sirkustaiteen, akrobatian ja nykytanssin opettaja Matilda Lindström.
–Parkourin osalta tavoitteena on houkutella opistolle lisää poikia. Uskon lajin kiinnostavan erityisesti teini-ikäisiä, Lindström sanoo.
Capoeiratunnit on suunnattu yli 15-vuotiaille. Laji on alun perin brasilialainen itsepuolustuslaji, mutta tanssiopiston tunneilla keskitytään capoeiran tanssiin, akrobatiaan ja pehmeään liikekieleen.
–Mikkelissä capoeira on vielä melko tuntematon laji. Se on loistava ja mielenkiintoinen lisäys kauteemme, sanoo Gurevitsch.

Pari vuotta sitten maisteritason fyysisen teatterin taiteilijaksi Dell’Arte-korkeakoulusta Kaliforniasta valmistunut Lindström liittyi tanssiopiston opettajiston riveihin elokuussa.
Yhteensä tanssiopistolla on rehtorin lisäksi seitsemän opettajaa. Oppilasmäärä liikkuu tällä haavaa 250 tienoilla. Se on yli sata oppilasta vähemmän kuin vuosi sitten.
–Olemme todella kipuilleet koronan kynsissä. Oppilaat eivät ole edes päässet esiintymään liki puoleentoista vuoteen. Korona toi tulessaan valtavan pudotuksen, Gurevitsch sanoo vakavoituen.

Kaivattua helpotusta toi joulukuussa opetus- ja kulttuuriministeriön tanssiopiston kannatusyhdistykselle myöntämä lisärahoitus. Rahoitusta myönnettiin koronan takia opetustuntikohtaisen valtionosuuden piiriin kuuluville taiteen perusopetuksen ylläpitäjille.
Mikkelin seudulta rahoitusta sai myös Mikkelin musiikkiopisto.

Gurevitsch sanoo
, että rahoitusta käytetään yleisesti tanssiopiston toiminnan jatkumisen ja monipuolistamisen sekä laajan oppimäärän opetuksen turvaamiseksi.
Tämänhetkisessä tilanteessa se tarkoittaa erityisesti digitaalisen viestinnän ja opetuksen lisäämistä ja kehittämistä.
–Aiomme lähettää kouluille infopaketteja toiminnastamme, kuvata esittelyvideoita ja järjestää etäopetusta. Kevään aikana opistolta tulee ulos myös striimattu tanssishow. Nämä kaikki saadaan toteutettua rahoituksen avulla hankituilla uusilla laitteilla.

Tanssiopiston loppuvuoteen mahtui myös toinen iloinen yllätys, joka on Gurevitschin mielestä vailla vertaansa. Opiston hallinto pääsi nimittäin muuttamaan lokakuussa väljempiin tiloihin.
–Olimme haaveilleet suuremmista tiloista kauan. Aiemmin meillä oli toimisto- ja sosiaalitilaa yhteensä 50 neliötä. Nyt tilaa on yli puolet enemmän, ja opettajat saavat kaivattua yksityisyyttä.
Tanssiopisto vuokraa tiloja Suomen nuoriso-opistolta.
Yhteensä tanssiopistolla on käytössään noin 500 neliötä, joka käsittää myös yhden ison ja kaksi pienempää tanssisalia.
Uudet tilat sijaitsevat entisten tapaan nuoriso-opiston alueella Paukkulinna-nimisessä rakennuksessa.

Etelä-Savon tanssiopisto, Savonlinnan musiikki- ja tanssiopisto sekä Lappeenrannan tanssiopisto ja kuvataidekoulu käynnistävät tammi-helmikuussa yhteishankkeen, joka on nimeltään Pedagogiikan kehittäminen ja opetusmenetelmien monipuolistaminen digitaalista oppimisympäristöä vahvistaen.
Vuoden kestävä hanke on Opetushallituksen tukema.
–Hankkeesta saamme työkaluja kehittää toimintaamme tuodaksemme digitaalista etäopetusta osaksi taiteen perusopetusta. Haluamme rakentaa mallin, jota voi hyödyntää myös koronan jälkeen.

Tähän vuoteen Gurevitsch käy toiveikkaana.
–Työstämme jatkuvasti erilaisia ideoita toiminnan monipuolistamiseksi ja turvaamiseksi. Eteenpäin mennään luottavaisin mielin, tuoden sopivasti uutta vanhaan sopeuttaen.

Anni Suomela