Mäkinen luotsaamaan junioreja

Juniori-Jukurien valmennuspäällikyydestä SJL:n aluevalmentajaksi siirtynyt Ville Suovalkama (vas.), toiminnanjohtaja Tuomas Anttonen ja taitovalmentajasta valmennuspäälliköksi siirtyvät Jukka Mäkinen vahdinvaihdon tunnelmissa Kalevankankaalla.

Helsingissä varttunut Jukka Mäkinen, 27, aloittaa Juniori-Jukurien valmennuspäällikkönä toukokuun alussa. Liikunnan ammattitutkinnon omaava Mäkinen on vuodesta 2018 alkaen toiminut taitovalmentajana Juniori-Jukureiden U9-U14 ikäluokissa.
– Keskeisintä on ollut urheilutoiminnan koordinointi, valmentajien osaamisen kehittäminen ja seurayhteistyö Varkauden Warkiksen, Pieksämäen PiPS:n ja Kangasniemen KaPa-51:n kanssa.

Mäkinen korostaa lähtevänsä valmennuspäällikön tehtävään avoimin mielin.
– Tavoitteena on kehittää jo olemassa olevia toimivia malleja, joilla harrastajamääriä on kasvatettu ja tuoda uusia ajatuksia tekemisiin. Juniori-Jukurit on hyvin yhteisöllinen seura, jossa yhdessä tekeminen on kunniassaan.
Jukuriheimossa hän on viihtynyt hyvin ja kokee uuden pestin hyvänä jatkumona.
– Etelä-Suomesta muuttaneena olen saanut hyvän ja mutkattoman vastaanoton.
– Etelä-Savossa on saatu laadukkaasti vireille myös seurayhteistyötä.

Jukka Mäkisen jääkiekkotausta pelaajana käynnistyi Etelä-Vantaan ikäluokissa U10-14, jatkui Kiekko-Vantaan U15 ja U16 -joukkueissa sekä Jokerien U18-joukkueessa.
Pelicansin U20-joukkueessa peliura päättyi 2011 loukkaantumiseen.
Kiekko-Vantaa U15 ja U16 -juniorijoukkueissa päävalmentajana Mäkinen työskenteli ennen Juniori-Jukureiden taitovalmentajaksi siirtymistään.
Hän opiskelee parhaallaan työn ohessa kasvatustieteitä Itä-Suomen yliopistossa.

420 harrastajaa 16 ikäryhmässä

Juniori-Jukurit ry:llä on tällä hetkellä 420 jääkiekon harrastajaa 16 ikäluokassa eli U18:ssa ja nuoremmissa. Juniori-Jukurien U18 ja U16 -joukkueet pelaavat valtakunnan SM-sarjaa. Muissa ikäluokissa pelataan eri tason alueellisia sarjoja.
Seurassa on 110 vapaaehtoista toimijaa. Kotiotteluja pelataan Ikioma-Areenalla ja harjoitushallissa.

Juniori-Jukureilla ja Jukurien liigajoukkueille on yhteinen tavoite kehittää mikkeliläistä ja eteläsavolaista liigakiekkoa eteenpäin.
– Junioritoiminta on tärkeä osa tulevaisuutta. Yhdessä teemme suunnitelmia ja tavoitteita, jotta voimme varttua vahvaksi liigaseuraksi. Yhteistyö niin valmentaja- kuin pelaajakehityksessä on toiminut hyvin, korostaa Juniori-Jukureiden toiminnanjohtaja Tuomas Anttonen.

Poikkeusolot vaikeuttivat Juniori-Jukurien toimintaa, 13-16 -vuotiaat eivät päässeet treenaamaan 1.12.20-10.1.21 jäähalleissa.
Kiekkojuniorit harjoittelivat Hänskissä ja kaukaloissa luonnonjäillä, mikä mahdollisti niin luistelu- kuin kiekkotuntuman säilymisen.

Anttonen kertoo, että ryhmät pääsivät ainakin muutaman kerran viikossa kokoontumaan yhteen. Mikä oli henkisesti tärkeää monelle nuorelle. Heidän kanssaan on paljon keskusteluja tauon aikana, arjesta ja jaksamisesta rajoitusten ollessa voimissaan.
– Muutaman nuoren kohdalla valitettavasti into hiipui tauon aikana, mutta toivottavasti löytävä harrastuksen uudestaan, kun palataan kohti normaalia.

Suovalkama vaihtaa sinivalkoiseen

Ville Suovalkama aloitti vuoden vaihteessa Suomen Jääkiekkoliiton aluevalmentajana.
Juniori-Jukurien valmennuspäällikkönä 15 vuotta ahkeroineen Suovalkaman toimialueena ovat Keskimaan ja Jyväskylän seutu ja Kymi-Saimaan alueet.
– Siirryn innolla uuteen tehtävään ja koen, että pitkän valmennus- ja seuratyön kokemuksen vuoksi omaan hyvän näkemyksen seurojen arjesta ja avuntarpeesta. Suomi-Kiekolla menee tällä hetkellä monellakin mittarilla erittäin hyvin, josta on kiittäminen SJL:n jalkauttamistyötä, seurojen ammattimaistumista ja laadukkaasta arkea, Suovalkama arvioi.

Hän on hyvillään 15:ta työvuodesta Jukureissa.
– Jukuripolku on uskottava ja laadukas kasvualusta nuorelle ja tavoitteelliselle kiekkoilulle. Seuran oman kiekkokoulun kautta voi aidosti ponnistaa mihin tahansa. Kehitystyö on hyvällä mallilla.

Suovalkama korostaa yhdessä tekemisen merkitystä.
– Olen hyvilläni mahdollisuudesta kehittää itseäni ja olla mukana monenlaisissa projekteissa niin Etelä-Savossa kuin valtakunnallisestikin. Nyt sinikeltainen vaihtuu omalta osaltani sinivalkoiseen. Jukurien Viikinki-logolle on aina paikka arvoissani.

Suomen Jääkiekkoliitolla on yhdeksän aluevalmentajaa. Suovalkaman vastuulla on kaikkiaan 19 seuraa, joista Jyväskylän seudulla kiekkoilee JYP:n yhdeksän seurayhteisöä ja muutama yksittäinen seura. Kymi-Saimaan alueella toimivat Jukurit ja Jukureiden yhteistyöseurat KaPa-51, PiPS ja Warkis sekä SaPKo ja Rantasalmen Urheilijat.

Keskeistä aluevalmentajan työssä ovat lasten valmennustoiminnan kehittäminen ja valmentajien koulutus Leijonakiekkokoulusta U15-ikäluokkaan, pelaajakartoitus U15-vaiheessa, Suomi-Kiekon linjausten ja painopisteiden jalkauttaminen seuroihin ja kentälle sekä seurojen urheiluvastaavien tukeminen.