Maan herkullisin taukopaikka

Ramin konditoria rakentaa uuden leipomon Visulahteen. Raimo Liedeksellä, Pirita Huikurilla, Isto Huikurilla, Jonna Liedeksellä ja Tinja Huikurilla on vahva usko perheyrityksensä tulevaisuuteen.

Arkkitehtikuva näyttää, millaisen leipomon ja taukopaikan Ramin Konditorian Visulahteen rakentaa. (Kuva: Arkkitehtitoimisto Heikki Kirjalainen Oy)

Mikkeliläinen perheyritys Ramin Konditoria Kahvila Oy rakentaa uuden leipomon Mikkelin Visulahteen. Investoinnin myötä yhtiö nelinkertaistaa tuotantotilansa.
– Visulahteen tulee Suomen herkullisin taukopaikka, lupaa kondiittorimestari Raimo Liedes.

Viitostien varteen Visulahden rampin pohjoispuolelle nousevasta tuotantolaitoksesta tulee 1500-neliöinen. Leipomoon tulee 1000 neliötä. Lisäksi rakennuksen tulee kahvila-ravintola.
Rakennustyöt alkavat parhaassa tapauksessa maalis-huhtikuussa, ja ne kestävä vajaan vuoden. Urakkakilpailut ovat parhaillaan menossa, eikä yhtiön johto vielä halua kertoa miljoonainvestoinnin tarkkaa hintaa.
– Suosimme rakentamisessa paikallisia yrityksiä, toimitusjohtaja Pirita Huikuri sanoo.
Uusia työpaikkoja tulee vähintään 10. Nykyisen yrityksen palkkalistoilla on 34 henkeä ja sesonkiaikoina 50.

Yritys aloitti investointihankkeen pari vuotta sitten, koska tuotantotilat Rokkalan leipomossa kävivät ahtaiksi.
– Tämä on meille iso sijoitus ja iso riski, mutta luotamme lujasti yrityksen tulevaisuuteen, sanoo Raimo Liedes.
Samaa sanovat Piritta Huikuri sekä hänen yhtiön toiminnassa mukana oleva miehensä Isto Huikuri.
Investoinnin myötä yhtiö tavoittelee vahvaa kasvua. Viime vuoden liikevaihto oli 3,6 miljoona euroa. Kannattavuus on ollut vuosia hyvä, vaikka koronavuosi koettelee myös leipomoalaa.

Uusia työpaikkoja tulee vähintään 10

Kasvunäkymät ovat Isto Huikurin mukana hyvät, sillä moni leipomoyritys on luopunut konditoriatuotannosta.
– Kysyntää tuotteillemme on paljon. Laajennamme myyntiä ympäri maata.
Myös gluteiinittomien tuotteiden tuotanto kasvaa uudessa leipomossa.
– Gluteiinittomille tuotteille on paljon kysyntää, ja ne saavat uudessa leipomossa oman osaston.
Rami toimii Mikkelin lisäksi Kouvolassa ja Kuopiossa, joissa molemmissa on kahvila ja niiden yhteydessä omat pienet leipomot. Niiden toiminta jatkuu ennallaan. Myös Mikkelissä kahvilat jatkavat nykyisillä paikoillaan.
– Investoinnin valmistuttua katsomme mahdollisuuksia laajentaa lähimaakuntien kaupunkeihin, Pirita Huikuri sanoo.

Uuden leipomon paikka uudistetun Viitostien varrella on Huikurin mukaan loistava. Kahvila-ravintolan suhteen odotukset ovatkin korkealla.
– Pääpaino on omilla tuotteilla, mutta myymälätilaa tulee myös lähiseudun tuottajien tuotteille.
Perheyrityksessä työskentelee Raimo Liedeksen lisäksi kaksi seuraavaa sukupolvea.
– Oma perhe ja hyvät työntekijät ovat voima, jonka turvin uskallamme ottaa tämän ison askeleen, Liedes sanoo.
Kondiittorimestari lupaa, että Ramin ydin säilyy myös uudessa ympäristössä. Se on artesaanikäsityö. Leivän valmistus juuresta kestää edelleen kaksi vuorokautta.
– Laatu on edelleen vahvuutemme, eikä siitä tingitä. Teollisia leivontalinjoja ei tulee uuteenkaan leipomoon.

Kaksi vuotta sitten alkanut investointihanke eteni hienosti koronaan saakka. Edessä oli lyhyt tauko, kun kaikki maaliskuussa pysähtyi. Myös pankin kanssa käytiin uusi kierros rahoituksesta, mutta lopulta kaikki järjestyi hyvin.
Mikkelin kaupungilta yhtiö vuokrasi 1,5 hehtaarin tontin. Mikkelin kaupunki ja kehitysyhtiö Miksei saavat vuolaat kiitokset.
– 10 pistettä tähän mennessä koetusta yhteistyöstä. Meitä on kuunneltu todella hyvin, Liedes sanoo.

1. Keijo Mustonen 14/01/2021 13:05

KOM. Kuopio L; pelto toivottaa menestystä ja runsaasti työniloa vuosiksi tulevaisuuteen.