Koulu muuttui Muistiksi

Pia Puntanen (vas.) ja Olli-Pekka Leskinen ovat saaneet Muistin joukkoihin täydennystä. Hanna Kolimaa, Seppo Koponen ja Anna-Maija Hunter aloittivat työnsä tiedekeskuksessa vuodenvaihteen tienoilla. (Kuvat: Anni Suomela)

Pia Puntanen esittelee Muistin sotahistoriallista kirjastoa, jossa on 3000 nidettä. Tavoitteena on kartuttaa kokoelma vähitellen kolminkertaiseksi.

Vajaassa vuodessa on Päämajakoulusta kuoriutunut upea tiedekeskus. Sodan ja rauhan keskus Muisti avaa ovensa yleisölle 29. huhtikuuta.
–Päämajatalon tilat ovat taipuneet uuteen tarkoitukseen hienosti, sanoo Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.

Näkyvin rakennuksen julkisivuun vaikuttava uudistus kohdistui pääsisäänkäyntiin. Sen paikka säilyi ennallaan, mutta pihan puolelle rakennettiin uusi katos ja tuulikaappi ohjaamaan vierailijoita tiedekeskukseen.
Vanha juhlasali muutettiin 120-paikkaiseksi auditorioksi. Entistä koulupihaa rajaavat metalliaidat poistettiin ja ne korvattiin kivipaasien rivistöllä, jotka kuvastavat alkuperäistä Päämajan aikaista pihapiiriä.
Paikan puistomaisuutta korostaa säilytetyt, paikalla kauan kasvaneet vanhat tammet, joista ainakin osa on tarinan mukaan Mannerheimin istuttamia.
Moottoriajoneuvoliikenne rajataan alueelta lähes kokonaan pois ja paikoitustilaa osoitetaan vain invapysäköintiin. Tilausajoliikenne pääsee pysäköimään pihan edustalle kadunvarteen.

Olli-Pekka Leskisen mukaan yleisönkierto saadaan Muistin tiloissa toteutumaan sujuvasti.

Kaupungin tilapalvelujen toteuttaman remontin budjetti oli 3,1 miljoonaa euroa. Budjetti piti.
–Hankkeeseen valikoitui hyvät suunnittelijat ja urakoitsijat, joiden kanssa oli helppo tehdä saumatonta yhteistyötä, sanoo rakennuttaja Saija Himanen.
Vaikka Päämajatalo on vanha, isoja yllätyksiä ei kohdattu.
–Positiivinen yllätys oli, että purkutöiden edetessä löytyi puurakennuksen alta kivirakenteinen kellari, jonka olemassaoloa ei tiedetty.

Näyttelytilojen lisäksi yksikerroksiseen puurakennukseen tulee tiedekeskuksen ravintola ja kahvila ulkoterasseineen.
–Ravintolayrittäjää ei vielä ole valittu. Kiinnostusta on ollut sekä Mikkelistä että ulkopuolelta, sanoo Leskinen.

Muistin kattoon on remontin yhteydessä ripustettu valaisin, joka koristi aikanaan Mikkelin maalaiskunnan valtuustosalia, kertoo sisältöjohtaja Pia Puntanen.

Ennen avajaisia Muistin väki ahertaa näyttelyiden parissa, jotka Leskinen mukaan valmistuvat noin kuukautta ennen h-hetkeä. Vuorovaikutteiset, digitaaliset näyttelyt kertovat, millainen oli ihmisten kohtalo sodan melskeissä.
Näyttelymestarina aloitti Seppo Koponen vuodenvaihteessa. Hänellä on taustaa teollisena muotoilijana ja pelialan opettajana.
Päämajamuseoon tulee kulkureitti sisäkautta, joten näyttelyt limittyvät kokonaisuudeksi. Myös Päämajamuseon näyttelyt uudistuvat samassa tahdissa Muistin kanssa.

Muistin 11-jäseninen henkilökunta on nyt koossa. Koposen lisäksi vuodenvaihteen tienoilla aloittivat markkinointi- ja viestintävastaava Anna-Maija Hunter ja myymälävastaava Hanna Kolimaa.
Muisti on yleisölle avoinna kello 10–18 joka päivä.
–Olemme avoinna myös vappuna, Leskinen lupaa.