Kolumni: Luottamus ja järki

Nopeita ovat käänteet Mikkelin energiaväännössä. Viime viikolla kaupungin energiaomistusta selvittänyt työryhmä esitti yksimielisesti, että Mikkeli paikkaa talouttaan myymällä vähemmistöosuuden ESE:stä ulkopuoliselle sijoittajalle.
Näiltä pohjilta kaupunginjohtaja Timo Halonen esitti maanantaina kaupunginhallitukselle, että pannaan siivu ESE:ä myyntiin.

Ryhmän jäsenistä ainakin Soile Kuitunen (sd) ja Olli Miettinen (kok) ovatkin nyt kuitenkin sitä mieltä, että Mikkelin tuleekin myydä Suur-Savon Sähkön osakkeita. ESE:en ei heidän mielestään saa kajota.
Näyttää, että kokoomus ja Sdp ovat energiaratkaisussa löytäneet toisensa. Se voi merkitä sitä, että kaupunki tosiaan myy omistamiaan Suur-Savon Sähkön osakkeita.

Ostajaehdokkaista ensimmäinen on Savonrannan Sampo, jonka takaa pilkottaa pääomasijoitusyhtiö Capman.
Rahoittajina Savonrannan Sammossa on suomalaisia eläkeyhtiöitä sekä edistysmielinen osuuskunta Tradeka, jonka edustajistossa istuu muun muassa mikkeliläinen demarivaltuutettu Raine Lehkonen.
Capman on häärännyt Suur-Savon Sähkön nurkalla pari vuotta. Nyt näyttää palkkio koittavan. Yhtiö on tarjonnut Mikkelille osakkeesta 7 000 euroa, mikä on tiettävästi vain noin puolet markkinahinnasta.
Mikkeliläisten veronmaksajien etu on selvittää, onko Capman Savonrannan Sampoineen ja Tradekoineen ainoa vaihtoehto. Tietävästi ainakin myös osuuspankkiryhmä on ilmaissut kiinnostusta.

Selväksi on tullut, että Mikkeli käy kauppaa mieluummin maakunnan ulko- kuin sisäpuolella.
Osin sen ymmärtää. Suur-Savon Sähkön päätöksenteko lunastuslausekkeineen ja äänileikkureineen ei ole tätä päivää.
Jos Etelä-Savon maakunnassa olisi luottamusta ja järkeä, olisi tarjolla myös maakunnallinen malli.
Kymmenisen vuotta sitten viriteltiin kolmijakoa, jossa energiaomistus olisi jaettu Mikkelin, maakunnan ja ison ulkopuolisen sijoittajan kesken. Kaikille oli tiedossa rahaa ja valtaa.
Voimme miettiä, puuttuuko meiltä järkeä vai luottamusta.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

1. Perttu Rinta 14/01/2021 17:00

On harmillista, että edellisestä järjestelystä jatkuvasti toistetaan ”väärin ymmärrettyjä asioita” silloisten päättäjien, toimittajien tai aktiivikommentaattoreiden toimesta. Silloinen järjestely ei ollut konsulttien viritelmä! Arvonmääritykset, uuden yhtiön rakenne sekä yhtiöasiakirjat mm. yhtiöjärjestys ja osakassopimus valmisteltiin erittäin huolella omistajien valitseman valmistelutyöryhmän toimesta 2 vuoden aikana. Tässä kolme oleellisinta tarkennusta. Sähköverkkojen rakenteen sekä asiakastiheyden ja tätä kautta siirtohintatasojen vuoksi Verkkoyhtiöt olisivat pysyneet erillisinä tytäryhtiöinä, joten niillä olisi ollut omat taseet sekä hinnoittelu ja Energiamarkkinaviraston valvonta. Tähän haettiin Energiamarkkinaviraston kanta heti alkuvaiheessa, kun fuusiosta aloitettiin neuvottelu. Silloinen pääjohtaja oli henkilökohtaisesti Mikkelissä työryhmän kokouksessa. Kaukolämmön hinnoittelu olisi toteutettu laitos-(paikkakunta)kohtaisesti. Uuden yhtiön yhtiöjärjestyksessä ei ollut äänileikkuria. Silloisen työryhmän valmisteluaineisto ja linjaukset on tietenkin huolella dokumentoitu.

2. Tuota noin… 13/01/2021 13:29

Kymmenen vuotta sitten ollut malli oli konsulttien viritelmä, missä tuleva yhtiö olisi ollut velkainen, yhteenliittymän ongelmia (jakeluverkot) ei olisi ratkaistu, eikä mitään suuremman kokonaisuuden hyötyjä olisi saatu. Turhaa on haikailla jonkun toimimattoman perään. Kaupungin rahanpuutetta ei olisi silloinen viritelmä tähän päivään korjaantunut, koska kustannukset ovat syntyneet rakenteellisista ongelmista.