Yksi ovi kiinni, toinen auki

Pirkko Valtola työskentelee viimeisiä päiviä Etelä-Savon Työterveys Oy:n toimitusjohtajana.

Pirkko Valtola ripustaa marraskuun päätteeksi lääkärintakkinsa naulaan. Takana on 41 vuoden urakka.
Valtola, 67, laskee itsensä perusmikkeliläiseksi, vaikka perhe hänen syntymänsä aikaan asui muualla. Valtolan isän Pentti Yläsaaren juuret ovat Ristiinassa.
Pirkko oli seitsenvuotias, kun perhe muutti Järvenpäästä Mikkeliin. Siitä lähtien koti on ollut Mikkelissä lukuun ottamatta opiskeluvuosia Kuopiossa.

Työuransa Valtola jakaa kolmeen jaksoon, joista ensimmäinen sisälsi lääkärin työtä Mikkelin terveyskeskuksessa ja keskussairaalassa. Noista ajoista hän muistaa erityisesti omalääkärijärjestelmän, jota hän oli vahvasti kehittämässä.
Mikkelissä omalääkärit toimivat pitkään vielä 1990-luvulla. Järjestelmä rapistui, kun lääkärifirmat alkoivat kiihtyvästi vetää puoleensa ammattilaisia terveyskeskuksista.
Valtola arvioi, ettei paluuta samanlaiseen omalääkärijärjestelmään ole. Remonttia perusterveydenhuolto kyllä tarvitsee.
–Potilas-lääkäri-suhde on saatava pidemmäksi. Sitä kautta saamme perusterveydenhuoltoon tehokkuutta sekä potilaille parempaa hoitoa ja lääkärin työhön vetovoimaa.

Työuran toinen jakso alkoi 2002, kun Valtola valittiin Mikkelin lääninhallitukseen lääninlääkäriksi. Nelivuotinen kausi virkamiehenä oli opettavainen.
–Sekin selvisi, että viranomaisen mahdollisuudet vaikuttaa ovat rajalliset. Se näkyy nytkin vaikkapa voimattomuutena vanhuspalvelujen valvonnassa.

Mieli paloi takaisin lääkärin töihin. Valtola aloitti 2006 Mikkelin kaupungin liikelaitoksen johtajana Etelä-Savon Työterveydessä. Valtola kiittää lapsiaan Saaraa ja Oskaria, jotka rohkaisivat uusiin tehtäviin.
–Kolmas kiitos menee tuolloin apulaiskaupunginjohtajana toimineelle Juhani Alaselle, joka minut tehtävään valitsi.

Etelä-Savon Työterveys on menestynyt Valtolan johdolla hyvin. Liikelaitoksesta on tullut osakeyhtiö, jonka kaupunki 2017 möi Osuuskauppa Suur-Savolle ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle (Essote).
–Uusi omistuspohja on ollut erittäin hyvä. Olemme voineet kasvattaa liiketoimintaa ja laajentua koko maakuntaan.
Etelä-Savon Työterveys on kasvanut ja kannattanut. Työntekijöitä on noin 80. Konserniin kuuluu nyt myös Lääkärikeskus Ikioma, josta Etelä-Savon Työterveys osti enemmistön vuonna 2018.

Valtola sanoo, että iso urakka on ollut lääkäreitten rekrytointi, joka on ollut toimitusjohtajana hänen itsensä vastuulla.
–Olen siinä onnistunut kohtalaisen hyvin, sillä tunnen lääkärikuntaa laajasti ympäri maata. Moni nuori kollega on myös arvostanut, että olen voinut kokeneena lääkärinä olla tukena.
Valtola sanoo, että Etelä-Savon Työterveyden menestyksen takuu on ollut erittäin hyvä henkilökunta. Siitä yrityksen johto on myös halunnut pitää kiinni.
–Ihmisistä on pidettävä huolta, jotta he jaksavat, kiteyttää Valtola, jonka johdolla yhtiön pomoporras valmistaa joka perjantai aamiaisen henkilökunnalle.
Etelä-Savon Työterveys on vuosia menestynyt valtakunnallisessa Best Place to Work -kisassa, jossa mitataan yritysten paremmuutta työpaikkana.
–Olemme parhaana vuonna olleet viidenneksi paras työpaikka Suomessa. Tämä on ollut tärkeä tapa kehittää yritystä.

Vielä Valtola ei tiedä, tuleeko töitä ikävä. Nyt on vuorossa osallistumista lastenlasten hoitamiseen sekä toimimista iäkkäiden vanhempien omaishoitajana.
–Ja jospa saisin olla yhden kokonaisen viikon mökillä Saimaan Lohisaaressa.
Yhden ison ratkaisun eläkepäivien varalle Valtola on tehnyt. Hän on päättänyt asettua ehdolle huhtikuun kuntavaaleissa.
–Mikkelin tilanne on hyvin vakava. Haluan vaikuttaa siihen, että saamme paremman keskusteluilmapiirin. Muuten emme löydä ratkaisuja ongelmiin.

Valtola oli aiemmin kaksi vaalikautta näkyvä kokoomuspoliitikko. Hän toimi monissa johtavissa tehtävissä, muun muassa valtuustoryhmän puheenjohtajana.
Vaaleissa 2014 Valtola ei ollut ehdolla, koska toimi tuolloin kaupungin omistaman osakeyhtiön toimitusjohtajana.
Valtola haluaa saada kaupungin talouden tasapainoon. Palvelujen mitoitus on tehtävä sen mukaan, mihin Mikkelillä on varaa. Uusien työpaikkojen ja asukkaiden saaminen on keskeisen tärkeää.
–Yksi teemani on terveydenhuolto. Haluan, että Essote vahvistuu, sanoo, Valtola, joka on aiemmin toiminut Essoten valtuuston puheenjohtajana.