Ratkaisevat hetket

Juha Häkämies aloitti työnsä MPY Osuuskunnan toimitusjohtajana kesäkuussa.

MPY-konserni tähtää kesäkuun alussa aloittaneen toimitusjohtajansa Juha Häkämiehen vetämänä vahvaan kasvuun. Tarjolle tulee myös merkittävästi uusia työpaikkoja.
– Selkeä kasvustrategia on tekeillä. Haluamme kasvaa seuraavina vuosina markkinoita nopeammin, sanoo Häkämies.

Häkämiehen ja MPY Osuuskunnan hallituksen uuden puheenjohtajan vuorineuvos Reijo Karhisen johdolla tehtävällä strategialla tavoitellaan valtakunnallista kasvua.
– Mikkelin ohella haluamme vahvistua pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa, joissa meillä on toimipisteet.

Häkämies sanoo, että MPY tavoittelee kasvua hyvistä lähtökohdista. Yhtiö on vakavarainen ja henkilöstö osaava. Nykyiseen 145-henkiseen joukkoon kaivataan kasvun myötä myös vahvistusta.
– Meillä on ensi vuonna tarvetta jopa parinkymmenen henkilön lisäykselle erityisesti myyntiin, konsultointiin, asiakaspalveluun ja -toimituksiin.
Häkämies sanoo, että Mikkelissä on huoli osaajien saatavuudesta. Hän uskoo, että pulma on ratkaistavissa koulutuksen ja yritysten yhteistyön avulla.

MPY on yhdessä Mikkelin alueen isoimpien yritysten ja kehitysyhtiö MikseiMikkelin kanssa lähestynyt Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulua, joka on aloittamassa ohjelmistoalan koulusta.
– Tavoitteena on vetää nuoria koulutuksen ja työpaikkojen kautta Mikkeliin, Häkämies linjaa.
Xamk aloittaa uuden ohjelmistotekniikan insinöörikoulutuksen Mikkelissä syksyllä 2021.

Ratkaiseva hetki toi tekniikan lisensiaatti Juha Häkämiehen kotikaupunkiin MPY-konsernin toimitusjohtajaksi. Hän uskoo yhtiön kykyyn vahvistaa myös Mikkeliä ja Etelä-Savoa.
– MPY:n historia on ollut aaltoileva hyvine ja huonoine hetkineen. Yhtiöllä on valtava potentiaali, Häkämies sanoo.

Häkämiehen lähtökohdat ovat hyvät. Hän on kasvanut ja valmistunut ylioppilaaksi Mikkelissä. Hyvän teknisen alan koulutuksen ja kovanluokan yritysjohtajakokemuksen myötä hän on ollut haluttu mies työmarkkinoilla.
Yrityskentän koko kirjo on tullut tutuksi tuotekehityksestä johtamiseen saakka. Häkämies on pyörittänyt myös omaa yritystä, joka toimi Persianlahden maiden mobiilioperaattoreitten parissa.

Kansainvälisyys on muutenkin ollut iso osa miehen työuraa. Kaksi vuotta työtuoli sijaitsi aikanaan Lontoossa.
MPY:hyn Häkämies tuli pörssiyhtiö QT Groupista, missä hän vastasi yhtiön strategiasta ja uusista liiketoiminannoista.
– Minulle soitettiin hetkellä, jolloin yhdessä kuukaudessa oli takana jo 100 tuntia lentokoneessa. Kysyjä tiedusteli, olisinko kiinnostunut keskustelemaan MPY:n toimitusjohtajan tehtävästä.

Muutto-tappio pitää saada kuriin

Hetki oli oikea. Häkämies, 50, aloitti MPY Osuuskunnan toimitusjohtajana kesäkuun alussa.
Häkämies sanoo, ettei vastaava tehtävä jossakin muussa maakunnassa olisi häntä kiinnostanut.
– En olisi lähtenyt vaikkapa Seinäjoelle. Kyllä tässä on mukana lukkarinrakkautta Mikkeliä ja Etelä-Savo kohtaan.

Vuonna 1888 alkunsa saanut MPY on mikkeliläinen instituutio. Vuosikymmeniä se veti piuhaa ja toimitti kaupunkilaisille telefooneja. Yhdistys kasvoi ja vaurastui.
Viime vuosikymmeninä on mobilisaatio muuttanut pelisääntöjä. MPY on etsinyt uutta roolia vaihtelevalla menestyksellä. Lisävaikeutta ovat tuoneet omistuskiistat, joita on kolmen vuoden ajan ratkottu oikeudessa.
Nyt pöytä on pääosin putsattu oikeusjutuista. Itä-Suomen hovioikeus antoi päätöksensä 5. lokakuuta päätyen samoihin ratkaisuihin kuin jo aiemmin käräjäoikeus.

Myös liiketoiminta näyttää vakiintuneelta. Vuoden alussa osittaisjakautumisen yhteydessä syntyneet kaksi yhtiötä ovat löytäneet oman paikkansa.
MPY Telecom keskittyy toimittamaan digitaalisia yhteyksiä ja ratkaisuja yrityksille ja kodeille. MPY Yrityspalvelut taas tarjoaa tietohallintoa sekä pilvi- ja tietoturvapalveluja.
Tänä koronavuonna kasvu on pysähdyksissä. Konsernin liikevaihto jäänee viimevuotiselle tasolle 36 miljoonaan euroon.

Katse on tulevassa. Häkämiehen ja hallituksen uuden puheenjohtajan vuorineuvos Reijo Karhisen johdolla syntyy uusi strategia seuraaviksi kolmeksi vuodeksi. Paperi valmistuu vuoden loppuun mennessä.
– MPY on vakavarainen yhtiö, jolla mahdollisuuksia kasvuun nyt kun markkina on murroksessa. Potentiaali on valtava.
Kasvua haetaan paitsi omalta alueelta myös valtakunnallisesti. Mikkeli on silti jatkossakin MPY:n pääpaikka.
– Haluamme tukea liiketoiminnallamme Etelä-Savo ja Mikkeliä. Haluamme olla kääntämässä aluetta nousuun.

Häkämies näkee, että maakunta nousee yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä. Tarve on saada ihmisiä opiskelemaan ja töihin Mikkeliin.
– Yritysten ja oppilaitosten yhteistyö on hyvin tärkeää elinvoiman vahvistamiseksi. Muuttotappio pitää saada kuriin.
Häkämies lisää, että tietoliikenneverkkojen pitää toimia, jotta alueen yrityksillä on mahdollisuus toimia jatkossakin Etelä-Savossa.

Häkämiehen työtuolit sijaitsevat Vantaalla ja Mikkelissä. Koti on Helsingissä Kuusisaaressa. Hän ei sulje pois jatkossa mahdollista muuttoa Mikkeliin.
– Olemme viihtyneet täällä aina hyvin, sanoo Häkämies, jonka vanhemmat asuvat Mikkelissä.