Peräpään valvoja: Kuulut viimeiset sanat – minähän en piikkiä ota!

Koivakkalantie valaistaan taas lauantaina ulkotulilla. Hieno perinne totetuu nyt neljättä kertaa. (Kuva: Henrik Aschan)

Facebookissa kiertää härski viesti, joka varottaa influenssarokotuksista. Ne kun kuulemma lisäävät riskiä kuolla koronaan.
Viestissä kummastellaan, miksi THL ei kerro, kuinka monella koronaan kuolleella on ollut rokotus influenssaa vastaan.
– Espanjalaisessa Barbastron sairaalassa asiaa on tutkittu ja siellä on influenssarokotettujen ja koronakuolleiden välillä löydetty yhteys, viestissä vakuutetaan.

Barbastron kokemusten perusteella kirjoittaja olettaa, että tilanne on sama myös Suomessa.
Tulevaan koronarokotteeseen liittyy viestin mukaan valtava kansanterveydellinen riski. Haittoja aiheutuu ainakin 100 000 suomalaiselle, kuuluu ennuste.
Tarvetta koronarokotuksille tai maskeille ei viestin mukaan edes ole, koska kuolleisuus Suomessa on pudonnut keväästä. Turvallisina keinoina mainitaan d-vitamiini ja reumalääke hydroksiklorokiini.

No tämähän on niin paksua, ettei tätä hullukaan ota todesta? Niinhän sitä luulisi.
Sepustus voisi jäädä omaan arvoonsa, jos yksi sen jakajista ei olisi mikkeliläinen keskustapoliitikko Noora Ruuth.

Noora Ruuth, miksi jaoit tämän viestin?
– Olen jakanut paljon muutakin. Tämä on ihan omia henkilökohtaisia ulostulojani. Minulla on sananvapaus.
Tunnetko henkilön, joka oli viestin alun perin pannut FB:hen? Tiedätkö, millä pätevyydellä hän aiheesta kirjoittaa?
– Tunnen hänet Facebookin kautta. Millä kompetenssilla hän kirjoittaa, pitää kysyä häneltä itseltään. Itse luotan häneen tällä hetkellä kyllä.

Keskusteluketjussa totesit, että “minä en ota piikin piikkiä. Liian riskialtista.” Et taida pahemmin luottaa rokotuksiin?
– En tarvi niitä. Mulla on immuniteetti. En ole oireillut.
Olet toiminut Keskustan Mikkelin kunnallisjärjestön sihteerinä ja Vesaisten johtotehtävissä. Oletko levittänyt rokotusvastaisuutta näissä yhteyksissä?
– En minä sitä muualla levitä. Puhun vain omasta puolestani, en muiden.

Miten korona saadaan mielestäsi kuriin?
– Jokaisella on vapaus päättää, ottaako rokotteen vai ei. Minä näen, että korona saadaan kuriin immuniteetin kautta.
Olet varavaltuutettu sekä varajäsen hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnassa. Ryhdytkö ehdolle kevään kuntavaaleissa?
– En ole vielä päättänyt ehdokkuudesta.

Tiedätkö muuten, missä on Barbastron sairaala?
– En tiedä.
(Oikea vastaus: Barbastro on 17 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Espanjassa. Pikkukaupungin sairaala ei ole laajasti tunnettu laadukkaasta virustutkimuksesta.)

Valoisempiin aiheisiin. Valaistu Koivakkalantie -hyvän mielen ilta toteutetaan neljännen kerran ensi lauantaina klo 17–21. Toteuttajajoukko on laajentunut ja mukana ovat kylällä asuvien lisäksi Mikkelin seurakuntayhtymän vapaaehtoiset.
– Osallistua voi monin tavoin: lahjoittamalla ulkotulia, kynttilänjämiä tai hyvän mielen pusseihin sisältöä, ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi sytytyspartioon tai tulemalla paikan päälle kokemaan hyvän mielen ilta, kertovat tapahtumat ideoineet Tuulevi ja Henrik Aschan.