Mikkelissä pulaa tukiperheistä – Riitta ja Heimo Marttinen saavat toiminnasta sisältöä myös omaan arkeensa

Riitta ja Heimo Marttinen (keskellä) toimivat tukiperheenä kahdelle mikkeliläislapselle. Tukiperheohjaajat Katri Ahonen (vas.) ja Tarja Sihvonen kannustavat mikkeliläisiä lähtemään mukaan toimintaan, jolla on perheille ja lapsille valtaisa merkitys.

Marttisten pariskunnan kotona on lämmin, kiireetön ja välitön tunnelma. Sen aistii heti ulko-ovella.
Heidän luonaan viihtyvät myös kaksi alakouluikäistä lasta, jotka saapuvat kerran kuukaudessa viettämään viikonloppua pariskunnan kanssa.

Riitta ja Heimo Marttinen ovat toimineet puolisentoista vuotta tukiperheenä.
Tukiperheviikonloppuna Marttiset puuhailevat lasten kanssa aivan arkisia asioita.
He ulkoilevat, laittavat ruokaa ja viettävät muuten vain aikaa yhdessä. Mitään sirkushuveja ei tarvita.
– Kierrämme vaikkapa leikkipuistoja. Joskus otamme eväät mukaan. Omatkin tyttäremme pitivät eväsretkeilystä, Riitta Marttinen sanoo.

Tukiperhetoiminnan tarkoituksena on auttaa lasta ja hänen perhettään silloin, kun perheen omat voimavarat ovat vähissä ja lapsen läheisverkosto puuttuu tai on kaukana.
Yleensä lapset viettävät tukiperheessä yhden viikonlopun kuukaudessa, joka antaa vanhemmille mahdollisuuden lepohetkeen.
Lapselle se antaa uusia rikastuttavia kokemuksia ja aikuisen läheisyyttä sekä läsnäoloa.
– Ja antaa tämä meillekin sisältöä elämään, Marttiset sanovat.

Kolmisen vuotta sitten eläköitynyt Riitta Marttinen teki työuransa ikäihmisten parissa. Eläkkeelle jäätyään hän halusi olla avuksi apua tarvitseville.
Kerran lehteä selatessa silmiin osui ilmoitus tukiperhetoiminnasta. Kiinnostus heräsi heti.
Sattuipa vielä niin, että miltei samaan syyssyyn Marttiset pääsivät kuulemaan aiheesta enemmänkin kirkkokäynnin yhteydessä.
– Siellä nostettiin esiin tuki- ja sijaisperhetoiminta. Puhuttiin, että miten tärkeää työ on. Ajattelimme, että tässä voisi olla meidän juttumme.

Tämä on ihan normaalia arkea

He ottivat yhteyttä Essoten tukiperhetoiminnan ohjaajiin. Sieltä kannustettiin lähtemään rohkeasti mukaan 13 tuntia kestävään valmennukseen, joka jokaisen tukiperheeksi haluavan on käytävä. Tämän lisäksi tehdään kotikäynti.
Ennen valmennusta ja sen aikana painotettiin, ettei valmennus vielä sido mihinkään. Jokainen osallistuja saa miettiä omalta taholtaan, onko tukiperhetoiminta heidän juttunsa. Ttoiminta nimittäin perustuu täysin vapaaehtoisuuteen.

Valmennuksen jälkeen asiat etenivät nopeasti. Lapset tulivat tutustumiskäynnille Marttisille vanhempansa kanssa. Heti ensikohtaaminen sujui luontevasti.
Tukiperheen on tärkeää tehdä tiivistä yhteistyötä myös lasten vanhempien kanssa.
– Oli heti luonteva olo. Myös vanhemman kanssa tulimme juttuun heti, Riitta Marttinen muistelee.
Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin, pariskunta edelleen odottaa tukiperheviikonloppuja innolla.
– Kaikki on mennyt pääsääntöisesti hyvin. On aina mukavaa, kun lapset tulevat kylään, Heimo Marttinen sanoo.

Marttisista on ollut suuri apu. Tälläkin hetkellä lähes 90 lasta jonottaa omaa tukiperhettään Essoten alueella.
– Eniten jonossa on kouluikäisiä lapsia, sanovat Essoten tukiperhetoiminnan ohjaajat Tarja Sihvonen ja Katri Ahonen.

Tukiperheeksi voi ryhtyä yksin, kaksin tai perheenä, jossa on jo lapsia.
– Tukiperheiden tarve on jatkuvaa. Jotkut perheet saattavat joutua odottamaan tukiperhettä jopa parikin vuotta.
Sihvonen ja Ahonen muistuttavat, että tukiperheenä toimii aivan tavallisia ihmisiä.
Tärkeintä on tarjota lapselle aikaa, tavallista ja turvallista arkea sekä huolenpitoa.
– Vinkkinä heille, jotka aprikoivat tukiperheeksi ryhtymistä, että kannattaa kokeilla. Tämä on ihan normaalia arkea, ei sen kummallisempaa, Heimo Marttinen hymyilee.

Seuraava tukiperhevalmennus alkaa Mikkelissä 20. tammikuuta.
Koulutukseen voi jo ilmoittautua sähköpostitse osoitteeseen tukiperhe@essote.fi.
Valmennukseen ilmoittautumisia otetaan vastaan 7. tammikuuta asti.

Anni Suomela