Merkkipäivä: Sanasepon unelmatyö

Kansliapäällikkö Pekka Huokuna täyttää 19. marraskuuta 60 vuotta.

Kansliapäällikkö Pekka Huokuna sanoo olevansa unelmatyössään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon huippuvirassa.
– Tässä voi vaikuttaa kirkolle tärkeisiin asioihin hyvin laaja-alaisesti, sanoo huomenna torstaina 60 vuotta täyttävä Huokuna.

Kansliapäällikkö on kirkon kakkosvirka arkkipiispan jälkeen. Vastuulla ovat talous, hallinto, yhteiskuntasuhteet sekä kansainväliset asiat. Alaisia on 330.
Huokunan mukaan käsillä on muutoksen aika, sillä kirkko ei ole enää kansankirkko perinteissä mielessä.
– Toivottavasti kirkko löytää uuden rakentavan roolin suomalaisessa yhteiskunnassa.
Huokuna sanoo, että kirkon on osattava entistä paremmin kertoa, mikä sen sanoma on.
– Ovien on oltava aina auki kaikelle kansalle. Tässä ajassa tarvitaan myötätuntoa ja lämpöä.

Kirkkoa jakaviin oppiriitoihin Huokuna ei halua ottaa kantaa. Hänen mukaansa niiden ratkominen kuulu kirkolliskokoukselle, jonka päätöksiä virkamiehet sitten toteuttavat.
Sitä Huokuna toivoo, että kaikki kirkon sisällä oppisivat tekemään yhteistyötä keskenään eri näkemyksistä huolimatta.
– Tärkeämpää on se, mikä yhdistää kuin se, mikä erottaa.

Pekka Huokuna syntyi 19. marraskuuta 1960 Porissa, mutta koti- ja koulukaupungiksi tuli Mikkeli. Lapsuus ja nuoruus vierähtivät Karilan ja Rantakylän maisemissa.
Yhteiskoulusta kuuden laudaturin ylioppilas suuntasi Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan.
– Muitakin ajatuksia oli, mutta teologia veti seurakuntanuorta puoleensa.

Tässä ajassa tarvitaan lämpöä

Valmistumisen jälkeen viisi vuotta sujui seurakuntapappina Helsingissä. Sitten mieli paloi kotipuoleen Hirvensalmelle, missä Huokuna aloitti kirkkoherrana 1990.
– Hienoja vuosia. Pienessä seurakunnassa sai tehdä kaikkea, mikä on ollut hyödyksi myöhemmällä urallani.

Vuonna 2006 alkanut pesti Mikkelin maaseurakunnan kirkkoherrana oli sekin yksi unelma, josta Huokuna kertoo haaveilleensa jo opiskeluaikana.
Kotiseurakunnan paimentaminen jäi lopulta lyhyeksi, kun kutsu 2009 kävi Helsinkiin kirkkohallitukseen kirkkoneuvokseksi. Nykyiseen tehtäväänsä kansliapäälliköksi Huokuna siirtyi vuoden 2019 alussa.
– Minulle avautui tilaisuus, joka tulee eteen vain kerran elämässä. Olen erittäin tyytyväinen, että tulin lähteneeksi.

Huokunan perheen elämä on pääkaupunkiseudulla, mutta Etelä-Savo on yhä tärkeä paikka.
– Vietämme paljon vapaa-aikaa Hirvensalmella mökillä. Usein on ohjelmassa käynti Mikkelissä.
Musiikki on vuosikymmenet ollut Huokunan henkireikä. Kynästä on lähtenyt yli sata laulutekstiä, joita on myös levytetty. Kaksi tekstiä on löytänyt tiensä virsikirjaan, virret 820 ja 833.
– Käsittelen hengellisten aiheiden lisäksi vaikkapa maahanmuuttoa ja muita ihmisarvoon liittyviä asioita.

Musiikkimies oli suunnitellut merkkipäiväkseen konsertin, johon hän olisi kutsunut muutaman sata henkeä vieraaksi.
– Korona pisti tämänkin suunnitelman uusiksi. Vietämme juhlapäivää perheen kesken.