Kolumni: Omistajaohjaus kuntoon

MPY-konsernin toimitusjohtaja Juha Häkämies tavoittelee vahvaa kasvua. Oman yhtiönsä lisäksi hän haluaa nähdä Mikkelin ja Etelä-Savon kehittyvän.
Häkämies onkin pannut toimeksi. Hän laatii parhaillaan yhdessä yhtiönsä hallituksen puheenjohtajan vuorineuvos Reijo Karhisen kanssa MPY:lle kasvupolkua, joka tuottaa jo ensi vuonna parikymmentä uutta työpaikkaa.
Ongelmana on, että Mikkelissä ei ole tarpeeksi osaavaa työvoimaa.

Häkämiehen mukaan kasvuun on vain yksi tie: Yritysten ja koulutuksen tiivis yhteistyö.
MPY onkin yhdessä muiden isojen yritysten kanssa lähestynyt Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulua toiveena ohjelmistoalan koulutus.
Toive on kuultu. Ohjelmistotekniikan insinöörikoulutus alkaa Mikkelissä ensi syksynä.
Ohjelmistoalan osaajille on Suomessa hirmuinen tarve. Siihen nähden Mikkelin 25 aloituspaikkaa on varovainen liikkeellelähtö.

Mikkelissä on vuosikymmeniä valitettu oman yliopiston puuttumista. Onko valitus vienyt voimat niin, että uusia mahdollisuuksia on jäänyt näkemättä?
Kaupunginjohtaja Timo Halonen on muutamaan otteeseen patistanut Mikkelissä toimivaa tutkimusta ja koulutusta yhteistyöhön.
– Niin kauan, kun yksiköiden henkiset yhteydet ovat pidemmät kuin fyysiset, ei synny yhteisiä kampuksia eikä riittäviä elinvoimavaikutuksia, sanoi Halonen Mikkelin Kaupunkilehden haastattelussa runsas kaksi vuotta sitten. (30.8.2018)

Mitään näkyvää edistystä ei kahdessa vuodessa ole tapahtunut. Ammattikorkeakoulu ja yliopistoväki jököttävät yhä omissa poteroissaan.
LUT-yliopiston Lahden kampuksen kehitys ei ole jäänyt Mikkelissä huomaamatta. Moni haluaisi nähdä Mikkelissä samansuuntaista kehitystä.
Toista linjaa edustaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallitusta johtava Jyrki Koivikko, joka on omaksunut hyvin itsellisen roolin.
Milloin Mikkelin kaupunki Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun suurimpana omistajana korottaa kunnoilla ääntään?

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

1. Lohiveden Norppa 18/11/2020 11:20

Mikkelin kaupungin tulee ottaa paljon tiukempi ja ammattimaisempi ohjaus kaupungin kestävän talouden kehitykseen vaikuttavista keskeisistä konsernirakenteista. Ongelmien piilottelu julkisella rahoilla toimivien organisaatioiden välillä vain syventää maakunnan ongelmia.