Valmiina vastuuseen

Tuleeko mikkeliläisestä toimitusjohtajasta Nina Rasolasta Suomen Yrittäjien ensimmäinen naispuheenjohtaja? Se selvää järjestön liittokokouksessa lauantaina Jyväskylässä.

Suomen Yrittäjien puheenjohtajaehdokas Nina Rasola yrittäjyyden juurilla Mikkelin torilla Kaija Ahosen palveltavana. Juttusille osui myös kaupungin vs. johtava rakennustarkastaja Juha Häyrinen.

Suomen Yrittäjien puheenjohtajuutta tavoitteleva mikkeliläinen Nina Rasola on kolmannen polven yrittäjä. Hän on johtanut isänsä perustamaa ympäristönhuolto- ja puhtausalan yritys RL-Palvelu Oy:tä parikymmentä vuotta.
Järjestötoiminta on tullut tutuksi Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtajuuden ja Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajuuden myötä.

Nyt Rasola on tosissaan pyrkimässä yrittäjäjärjestön tärkeimpään luottamustehtävään. Hän on viime viikkoina kurvaillut 4000 kilometriä Suomen teitä pitkin tullakseen valituksi Suomen Yrittäjät ry:n puheenjohtajaksi.
Kaikkiaan ovat puheenjohtajaehdokkaat kohdanneet seitsemän kertaa eri puolilla maata. Viimeinen paneeli oli viime viikolla Turussa, minkä jäljiltä Rasolalla on luottavainen mieli.
– Sain hyvä palautetta viimeistä tentistä. Uskon mahdollisuuksiini, sanoo Rasola vaalista, joka käydään lauantaina Suomen Yrittäjien liittokokouksessa Jyväskylässä.

Nykyisellä puheenjohtajalla, eteläpohjalaisella Jyrki Mäkysellä tulevat täyteen maksimikaudet eli kolme kaksivuotiskautta yrittäjäjärjestön johdossa. Puheenjohtajan paikkaa tavoittelevat kaikki kolme nykyistä varapuheenjohtajaa: Antti Rantalainen, 60, Uudeltamaalta, Nina Rasola, 48, Etelä-Savosta ja Petri Salminen, 39, Keski-Suomesta.
– Mäkynen on ollut erittäin hyvä puheenjohtaja. Hän on ajanut yrittäjien asiaa, Rasola kiittää.

Seuraajaehdokkaista Rantalaisella on iso tilintarkastustoimisto Hyvinkäällä. Vuonna 2008 hän hävisi puheenjohtajuuden niukasti savonlinnalaiselle Jarkko Wuoriselle. Jyväskyläläisellä Salmisella on yritysjohdon konsultointiyritys ja konepajatoimintaa.
Rasola arvioi itse edustavansa jäsenistön suurta enemmistä eli pk-yritysten laajaa joukkoa.
– Koen yrittäjien yhteiset asiat erittäin tärkeiksi, ja koen, että minulla on paljon annettavaa.

Rasola olisi ensimmäinen nainen puheenjohtajana

Rasola sanoo haluavansa tuoda yrittäjien arkisen työn tunnetummaksi kaikissa kamareissa. Yritysten yhteiskuntavastuullisuutta epäilevälle pääministeri Sanna Marinille (sd) hänellä on toivomus.
– Perehtykää, millainen Suomen yrityskenttä on. Kuinka suuri merkitys yrityksillä on omalla alueellaan ja koko Suomessa. Yrityksissä on vastuullisuutta ja luottamusta. Työntekijät ja yrittäjät ovat samalla puolella.

Yrittäjäjärjestön tehtävä on hoitaa jäsentensä edunvalvontaa ja pyrkiä edistämään kilpailukykyä. Työtä tehdään valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti.
– Yksi kantava teema minulla on alue- ja paikallistason vaikuttamisen tärkeys. On tärkeää, että paikallista osaamista lisätään. Siltä pohjalta on tukeva ponnistaa kohti parempaa elinvoimaa.
Rasola sanoo, että kotikaupungissa Mikkelissä on menty askel kohti parempaa, mutta yhä on luottamuspulaa kaupungin ja yrittäjien välillä.
– Olisi löydettävä yhteiset tavoitteet. Luottamusta syntyy vuoropuhelusta ja yhdessä tekemällä.

Nykyisessään muodossaan Suomen Yrittäjät on toiminut vuodesta 1996 lähtien, jolloin yrittäjät keskittivät voimansa yhteen järjestöön. Rasola olisi historian ensimmäinen nainen valtakunnallisen yrittäjäjärjestön puheenjohtajana. Itse hän ei pane asialle kovin suurta painoa.
– Olen aina toiminut miehisellä alalla, enkä pane paljoa paino naisnäkökulmalle. Järjestön johtoon on valittava paras ehdokas, ja jos siinä lasikatto ohessa rikkoontuu niin hyvä niin.