Rokki raikaa kirkolla

Rockmessujen parissa puuhannut aluekappalainen Mikko Miettinen haluaa tehdä jotain, mikä voisi ilahduttaa mikkeliläisiä.

Joka syksyinen Mikkelin tuomikirkkoseurakunnan tapahtuma Rockmessu järjestetään jälleen. Sen ohjelmassa on tänä vuonna paljon muutoksia edellisvuosiin verrattuna koronasta johtuen.
Rockmessu pidetään tulevan viikon torstaina 29. lokakuuta kahdessa erässä Mikkelin tuomiokirkon Urheilupuiston puoleisessa puistossa. Ensimmäinen noin 40 minuutin musiikkiesitys kuullaan kello 18 ja seuraava 19.30.

Tapahtuman taustalla tullaan näkemään näyttävä valotaideteos, jota pääsee ihailemaan taustamusiikin kera myös perjantai-iltana kello 20 alkaen.
Tapahtumaa järjestämässä mukana ollut aluekappalainen Mikko Miettinen kertoo Rockmessun olevan suunnattu koko kansalle karvoihin katsomatta.
– Ainakaan täällä päässä ei ole varaa katsoa nenänvartta pitkin ketään! hän naurahtaa.

Rockmessu on perinteisesti järjestetty kirkossa yhteislaulutapahtumana, jossa lauletaan tuttuja virsiä rocksovitusten mukaan virsikirjoista.
Tänä vuonna tapahtuma pidetään ulkotiloissa ainoastaan musiikkiesityksenä, jonka mukana halukkaat saavat laulaa lukien virsiä omasta virsikirjasta tai kännykästään.
Myöskään ehtoollista, esirukousta ja saarnanäytelmiä ei voida pitää, eivätkä tanssijat ole ilahduttamasta väkeä.
– Ajatuksena on, että rakennetaan lava ja viritetään valot Urheilupuiston puoleiselle sivulle. Yleisö asettuu pihanurmikolle ja asfaltille. Siellä turvavälien pitäminen on mahdollista, Miettinen kertoo.

Valoteoksen toteuttaa Elisa Hillgen

Perinteisesti tapahtumassa on ollut jonkinlainen teema, kuten viime vuoden sateenkaariteema ja vuoden 2015 pakolaisteema. Koska tänä vuonna ei pidempiä puheita pidetä, on päätetty järjestää valoshow, joka antaa valoa pimeään.
– Haluan tehdä jotakin, mikä voisi ilahduttaa korona-ajan keskellä turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

Valoshow´n toteuttaa Elisa Hillgen, joka on mikkeliläisille tuttu Illumio-valotapahtumasta. Illumio herätti usean mielenkiinnon, ja tämänkin teoksen tavoitteena on saada samankaltaista reaktiota vastaan.
– Valoteoksen toivotaan tuovan piristystä korona-aikaan. Sitä voi käydä ihastelemassa iltakävelyllä turvavälit pitäen, Miettinen vinkkaa.
Koska Rockmessu pidetään ulkotiloissa, on mahdollisesti epäedullinen sää otettava huomioon.
– Sateen sattuessa laitetaan telttakatokset musikanteille, ja säämuutoksiin on varauduttu muillakin keinoilla.

Miettinen sanoo, että kokoontumisrajoitukset voivat tulla messujen esteeksi.
– Siinä tapauksessa tapahtuma striimataan Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan YouTube-kanavalle kello 19.30. Rockmessu varmasti pidetään jollakin tapaa, ja valotaideteos tulee esille siinäkin tapauksessa, että tapahtumaa ei voida järjestää livenä.

Kun Rockmessu ensimmäisen kerran järjestettiin vuonna 2009, se herätti ihmisten kiinnostuksen. Monet tulivat katsomaan ja ihmettelemään, kun kirkossa tapahtui jotain erilaista.
Yllätyksenä Miettiselle on tullut se, ettei kiinnostus tapahtumaa kohtaan ole hiipunut.
– Kävijämäärä on pysynyt samoilla paikkeilla vuosien varrella lässähtämättä.
Rockmessussa kirkko on ollut lähes täysi.

Miettinen kertoo, kuinka pappina näkee kirkon penkissä usein tuttua kirkkokansaa, mutta Rockmessuilla näkee ihmisiä, joita ei välttämättä näe muissa seurakunnan tilaisuuksissa lainkaan.
– Se on ollut semmoinen motivaattori itsellekin, Miettinen toteaa.

Rockmessu Mikkelin tuomiokirkon edustalla torstaina 29. lokakuuta kello 18 ja 19.30. Elisa Hillgenin valotaideteos on nähtävillä sekä tapahtuman ajan että perjantai-iltana 30. lokakuuta kello 20 alkaen. Silloin taustamusiikkia soittaa dj Extra E.

Unna Happonen