Peräpään valvoja: Vikmankin aloitti fossiilivapaan elämän

Löytöeläintalon jättipotti. K-Citymarket Mikkeli lahjoitti Mikkelin eläinsuojeluyhdistykselle suuren määrän kissan- ja koiranruokaa. Lahjoitusta Citymarketin kauppailta Seija ja Marko Miettiseltä oli vastaanottamassa Marjo Laatikainen. (Kuva: Anni Suomela)

Mikkelin kehitysnäkymissä on kauniisti sanottuna enemmän varjoja kuin valoa. Vielä puolen kymmentä vuotta sitten ilmapiiri oli toisenlainen, eikä se johdu pelkästään koronasta.
Palataanpa ajassa vuoden 2014 toukokuuhun, jolloin kaupunginhallitus hyväksyi Mikkelin elinvoimaa ja hyvinvointia vahvistavat hankkeet.
Käsissä oli laaja ja hyvin valmisteltu paketti, jonka tavoitteena oli luoda Mikkeliin uusia työpaikkoja. Koossa oli 144 hanketta, jotka sisälsivät kaikki eväät kohden Mikkelin valoisampaa tulevaisuutta.
Valitettavasti turhan moni hanke on matkalla uupunut. Työpaikkojen lisääntyminen ja elinvoiman kasvu eivät ole vastanneet odotuksia.

Kunnianhimoisen paketin valmistelija oli Mikkelin kaupungin tuolloinen kehitysjohtaja, valtiotieteen tohtori Soile Kuitunen.
Vitkainen edistyminenkö liene syynä, mutta Kuitunen vaihtoi muihin töihin. Vuodesta 2015 hän on työskennellyt Kuntoutussäätiön toimitusjohtajana Helsingissä.
Mikkeliä Kuitunen ei kuitenkaan hylännyt. Hän asuu täällä edelleen ja toimii kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä.

Myös Kuitusen näkökulma Mikkeliin on vaihtunut. Enää ei tohtorisnainen valmistele kaupungin elinvoimaa edistäviä paketteja, koska ne ovat käyneet tarpeettomiksi.
Kuitunen on asemoinut itsensä Mikkelin vasemmistopopulistien johtotähdeksi. Vasemmistodemareitten opin mukaan kehitysohjelmat ovat turhia, koska raha kasvaa nykyään puussa.
Vasemmistopopulistit ovat myös sitä mieltä, ettei Mikkelissä tarvitse koskaan leikata mistään mitään, koska rahaa tunkee sisään ovista ja ikkunoista.

Vielä yksi muisto Kuitusen toukokuussa 2014 kehityspaketista. Siinä oli mukana Professuuri 2 -niminen osa.
Ajatuksena oli lisästä LUT Savon vihreän kemian laboratorion ja alueen yritysten yhteistyötä. Hankkeen toteuttajaksi Kutuinen esitti professori Mika Sillanpäätä, jonka palkkaukseen kaupunki varasi vuodeksi 66 000 euroa.
Kaupunginhallitus hyväksyi Kuitusen valmisteleman esityksen, ja Sillanpää sai roiman korotuksen kohuttuun sitouttamisrahaansa.

Lopuksi iloisiin asioihin. Mikkelin eläinsuojeluyhdistys sai viime viikolla eräänlaisen lottovoiton, kun K-Citymarket Mikkeli lahjoitti sille 150 kiloa koiranruokaa ja noin 1500 pussia kissanruokaa.
– Halusimme tuoda jotain positiivista asiaa korona-aikaan. Eläinsuojeluyhdistys tekee Mikkelissä tärkeää työtä, ja me haluamme olla omalta osaltamme tukemassa sitä, sanovat K-Citymarket kauppiaat Marko ja Seija Miettinen.
Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen Marjo Laatikainen sanoo, että lahjoituksella on eläinsuojeluyhdistykselle valtava merkitys.
– Otamme lahjoituksen avosylin ja kiitollisena vastaan. Nyt saamme rahaa talteen löytöeläintalon karanteeniosaston remonttia varten, kun varoja säästyy ruokakuluista.

Löytöeläintalon karanteeniosasto on Laatikaisen mukaan kipeästi kunnostuksen tarpeessa, sillä sitä ei ole uudistettu sitten vuoden 2011 jälkeen, jolloin uusi löytöeläintalo avautui Mikkelin Rokkalassa.
Ensi perjantaina 9. lokakuuta Mikkelin eläinsuojeluyhdistys järjestää Graanin liikekeskuksen alussa ruokapurkkikeräyksen.
– Silloin myymme pisteellämme kalentereita ja muita tuotteita sekä otamme vastaan lahjoituksia toiminnalle, Laatikainen sanoo.

1. Näin on asia 07/10/2020 09:08

Kyllä tämä Miksein maksama ns. lisäraha oli Miksein silloisen puheenjohtajan päätäntävallassa. Samaa osaamista kuin Mikkeli-puistossa ja Toimintakeskuksessa, olisiko aika jo tutkia tuo osaamisen taso eikä syytellä muita tahoja….