Peräpään valvoja: Janne Laine nurkkasi Suur-Savon Sähkön

Mikkelin perussuomalaisten puheenjohtaja Raimo Heinänen (vas.) ja Mervi Eskelinen ilahduttivat puoluejohtaja Jussi Halla-ahoa lupauksella, jonka mukaan Mikkelissä puolue saa jopa 60 ehdokasta kuntavaaleihin. (Kuva: Antero Heikkinen)

Mikaeli keskiviikkona 7. lokakuuta. Ilmassa väreilee jännitys. On alkamassa Suur-Savon Sähkön hallintoneuvoston kokous.
Kenet valitaan mikkeliläisen Matti Kunnaksen, 67, jälkeen yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi? Kunnas eroaa ensi vuoden alusta ikäpykälän vuoksi.
Jo vuosi sitten oli puheenjohtajan paikka livetä Mikkelin seudulta. Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine hävisi äänestyksen yhdellä äänellä.
Nyt Mikkeli energiayhtiön suurimpana kuntaomistajana on asettunut Mäntyharjun kunnanjohtajan Jukka Ollikaisen tueksi. Vastaehdokkaaksi odotetaan jälleen Lainetta.

Suur-Savon Sähkö on Mikkelille tärkeä yhtiö. Siinä on kiinni yli 100 miljoonaa euroa velkaisen kaupungin omaisuutta.
Uskoisivatko mikkeliläiset näin tärkeä yrityksen Savonlinnan kaupunginjohtajan huomaan? Tokkopa, joten Mikkeli on siis varmaakin turvannut Ollikaisen valinnan.

Äänestysten jälkeen mikkeliläisten leuat loksahtavat. Energiayhtiön hallituksen puheenjohtajaksi tuli valituksi Janne Laine.
Kysymyksiä riittää, Miten tässä näin pääsi käymään?
Epäilykset kohdistuvat Juvan suuntaan. Yhtiön hallituksessa on juvalainen Tapio Paunonen osoittanut olevansa kallellaan Savonlinnaan.
Onko niin, että Laine sai ratkaisevan kannatuksen juuri Juvalta? Varmuutta ei ole, koska hallintoneuvoston äänestys on salainen lippuäänestys.

Laineen ja Paunosen lisäksi energiayhtiön uudessa hallituksessa istuvat Heikki Pärnänen Savonlinnasta sekä Mikkelin puolta edustavat Kalle Ervasti, Tiina Snicker ja toivakkalainen Sakari Ainali.
Voimasuhteet hallituksessa ovat tiukan paikan tullen Mikkelin ja Savonlinnan kesken tasan 3–3. Puheenjohtajana Laine pääsee ratkaisemaan.
Mitä tästä seuraa? Miten etenevät Mikkelin kaupungin energiaomistuksen järjestelyt? Onko Suur-Savon Sähkön ESE:stä tekemä tarjous voimassa myös Laineen kaudella?
Yhtiön pääpaikkaa ei ole helppo Mikkelistä viedä, mutta toimintaa on. Osa Suur-Savon Sähkön johtoryhmästä asuu jo nyt Savonlinnassa.

Suur-Savon Sähkön ikäpykälä poistaa ikämiehet vuorenvarmasti yhtiön hallituksesta. Konsernin tytäryhtiöissä ei vastaavaa riesaa ole.
Tytäryhtiöitten hallituksissa onkin tarjolla hillotolppa, jossa vähät työt yhdistyvät runsaisiin palkkoihin. Niistä nauttii myös Suur-Savon Sähkön hallituksen entinen puheenjohtaja Jaakko Hänninen, joka nyt johtaa Järvi-Suomen Energian hallitusta.
Kultapossukerhoon saattaa mieliä myös Tapio Paunonen, jonka vuodet emokonsernin hallituksessa täyttyvät ensi vuonna. Kauniisti pyytäen hänet voi ehkä saada houkuteltua Järvi-Suomen Energian hallitukseen nauttimaan 1400 euron kuukausipalkkiota.

Kepu avasi pelin julkaisemalla kuntavaalien ensimmäiset 30 ehdokasta maanantaina. Täysi lista on 76, johon keskustalaiset tähtäävät.
Isoja yllätyksiä ei saatu. Joukossa ovat istuvista valtuutetuista muun muassa Laura Hämäläinen, Markku Kakriainen, Heikki Nykänen, Kirsi Olkkonen, Keijo Partio, Petri Pekonen, Pekka Pöyry, Risto Rouhiainen ja Keijo Siitari.
Lisäksi mukana ovat muun muassa Vesa Sorasahi, Kati Häkkinen ja Osku Nykänen.

Keskustan kova haastaja on perussuomalaiset. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho piipahti Mikkelissä ja Ristiinassa viikonvaihteessa.
– Tavoitteena on yltää koko maan suurimmaksi kuntapuolueeksi, vakuutti Halla-aho Mikkelin torilla.

Syyslomien kunniaksi vielä yksi iloinen listaus. Ebookers kertoo, että haetuimpien syyslomien listalla ei näy kaukomaita.

TOP 10 haetuinta kohdetta vuonna 2020:
1. Helsinki
2. Tampere