Peräpään valvoja: ESE – Suur-Savon Sähkö, tilanne: 3-0

Sinikeltaiset paidat pukee päälleen Tuukka ”FlyerKungen” Kuha ja Hannes ”Hansulinho” Kettunen, jotka molemmat ovat erittäin menestyneitä e-pelaajia.

Mikkelin umpivelkainen kuntatalous tarvitsee rutosti rahaa välttääkseen vajoamisen valtion holhoukseen. Katseet ovat hakeutuneet energiaomistukseen, jonka muodostavat kaupungin kokonaan omistama ESE ja Suur-Savon Sähkö, josta kaupungin siivu on 14 prosenttia.
Puolen miljardin euron arvoisen energiaomistuksen tulevaisuutta puntaroi kaupunginhallituksen asettama työryhmän, jonka varaan lasketaan paljon. Porukkaan kuuluvat Olli Miettinen (kok), Soile Kuitunen (sd) ja uutena jäsenenä Markku Kakriainen (kesk).

Kakriainen korvasi ryhmässä Risto Rouhiaisen (kesk), joka koki itsensä esteelliseksi. Rouhiainen arvioi, että yksi yhteistyötä tarjonneista sijoittajista tuli liian lähelle hänen omaa toimintaansa.
–Ei olisi ollut laillista estettä jatkaa ryhmän jäsenenä, mutta esteellisyysasioissa laki ei aina riitä. Toimintaa on katsottava ulkopuolisen, tässä tapauksessa kaupunkilaisen näkökulmasta, Rouhiainen sanoo.
Muistin virkistykseksi vielä se, että kaupunki joutui jo kertaalleen kesäkuussa vaihtamaan koko energiaryhmän. Arto Seppälä (sd.), Armi Salo-Oksa (kok.) ja Minna Pöntinen (vihr.) ovat Suur-Savon Sähkö hallintoneuvoston jäseniä, joten heitä pidettiin esteellisinä energia-asioita ratkomaan.

Kaikkien näiden puhdistusten jälkeen energiaryhmä on nyt sitten varmaan riippumaton? Niinhän sitä moni toivoisi, että ryhmä saisi aikaan Mikkelin kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun.
Totuus on, että energiaryhmän jäsenistä Olli Miettinen on hallituksen puheenjohtaja Biosairila Oy:ssä, jonka ESE omistaa yhdessä kaupungin kanssa. Markku Kakriainen puolestaan on ESE:n hallituksen entinen pitkäaikainen puheenjohtaja.
Soile Kuitusen viiteryhmä vasemmistodemarit taas ovat julistaneet monen naisen voimin, ettei ESE:een saa koskea pikkusormellakaan.
Näyttää vahvasti, että tilanne ottelussa ESE–Suur-Savon Sähkö on 3–0.

Savonlinnalainen ex-ministeri ja ex-kansanedustaja Jouni Backman (sd) purki katkeruuttaan sote-ratkaisuun, joka ei antanut Savonlinnaan liittyä osaksi Pohjois-Savoa. Hän kirjoitti Itä-Savossa (16.10.) otsikolla ”Sote-ratkaisu kyseenalaistaa kansanvaltaa”.
–Savonlinnan seudun tahtotila oli selvä. Toistuvasti ja hyvin perustellusti kaukoviisaasti maan hallitukselle viestitettiin halutuksi suuntautumisvaihtoehdoksi Pohjois-Savo, luonnehti Backman ratkaisua, jota hän kutusuu ”kansanvallan halveksunnaksi”.

Backman ei vuodatuksessaan sanallakaan mainitse Kuopion ja Pohjois-Savon kansanvaltaisia päätöksiä, joiden perusteella maan hallitus päätti pitää Savonlinnan osana Etelä-Savoa.
Backman rustaa nykyisessä työssään Sitrassa kovalla liksalla paperia kansanvallan uudistamisesta. Hän tiettävästi esittää, että Savonlinnan valtuustosta on tehtävä maan ylin lakiasäätävä elin.

Sitten urheilua tai oikeastaan eurheilua. Jukurit lähtee uuteen Liigan ja Telian perustamaan e-urheilusarjaan, eLiigaan, kovalla kaksikolla.
Mikkelissä lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Tuukka Kuha, 23, aloitti tavoitteellisen kilpapelaamisen vuonna 2012. Hän on voittanut yhteensä viisi mestaruutta Euroopasta, Suomesta ja Ruotsista.

Kuhan taistelutoverina on hänen seurakaverinsa, lajin edelläkävijä Hannes Kettunen, 26. Kettusta on tituleerattu lajin legendaksi ja kehuille on katetta, sillä mies on ehtinyt kerätä turnausvoittoja ja mestaruuksia aina 2010-luvun alkupuolelta asti.
Jukurien eLiiga-joukkueen pääyhteistyökumppani on Etelä-Savon ammattiopisto Esedu, joka tarjoaa tieto- ja viestintätekniikan opintoja e-urheilupolku -painotteisesti.