Pääomarahasto karttuu

Hannu Summanen sijoittaa Etelä-Savon pääomarahastoon, koska hän haluaa auttaa yrityksiä luomaan maakuntaan kasvua ja työtä.

Etelä-Savon pääomarahasto näyttää toteutuvan. Tarvittavasta 2,1 miljoonan euron yksityisrahoituksesta puuttuu puoli miljoonaa euroa.
– Aikaa on marraskuun loppuun saakka, ja nyt näyttää jo siltä, että tarvittava yksityinen rahoitusosuus saadaan kyllä kasaan tässä aikataulussa, sanoo Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n kehityspäällikkö Marjo Niittuaho-Nastolin.

Sijoituksensa rahastoon ovat varmistaneet Suur-Savon Osuuspankki, Hannu Summanen ja Hilja ja Alpo Savolaisen rahasto.
Niittuaho-Nastolin sanoo, että lähiviikkoina ratkaisunsa tekevät muun muassa LähiTapiola, MPY ja Suur-Savon Sähkö. Lisäksi neuvottelut ovat meneillään usean eri tahon kanssa. Sijoitussitoumusten vähimmäiskoko on 25 000 euroa.
– Viime viikkojen aikana on soitettu läpi Pieksämäen ja Savonlinnan alueen potentiaalisia sijoittajia ja vastaanotto on ollut todella positiivinen. Useat tahot ovat olleet sitä mieltä, että tätä rahastoa maakunta tarvitsee juuri nyt. Monet näkevät, että rahastossa mukanaolo on maakunnallisesti tärkeää, ja se tuo kaivattua elinvoimaa alueelle.

Rahaston koko on 3,5 miljoonaa euroa, mistä julkista rahaa on 1,4 miljoonaa euroa. Julkinen osuus koostuu Elyn miljoonan euron käynnistämisavustuksesta ja Etelä-Savon kolme kaupungin panoksesta.
Rahasto sijoittaa sellaisiin siemen- ja kasvuvaiheen yrityksiin, joilla on yhteys Etelä-Savoon. Rahasto on yksi työkalu, jolla haetaan maakuntaan uutta, paljon kaivattua elinvoimaa, uusia Etelä-Savoon sijoittuvia yrityksiä ja uusia työpaikkoja.

Tarvittava rahoitus saadaan kyllä kasaan

Yksi mukaan lähtevistä sijoittajista on juvalainen yrittäjä Hannu Summanen, joka sijoittaa rahastoon perheensä sijoitusyhtiön kautta.
– Ilman muuta lähden mukaan rahastoon.
Summanen haluaa olla mukana kehittämässä Etelä-Savoa, jonka kasvuyritykset kärsivät rahoitusmahdollisuuksien puutteesta. Pääomarahasto tarjoaa aloittaville yrityksille vipua, jonka avulla myös pankkien lainahanat avautuvat paremmin.
– Pankkien lainaraha on tiukemmassa kuin ennen. Lieneekö syynä sääntelyn lisääntyminen vai mikä, Summanen pohtii.

Summanen on huolissaan, kun etenkin Etelä-Savossa yritysten hyvätkin hankkeet tyssäävät usein omarahoituksen puutteeseen ja vakuusvaatimuksiin.
– Jotakin on pakko tehdä, kun työpaikkoja katoaa.
Yrittäjyys on Summaselle tuttua pitkältä ajalta. Hän on pyörittänyt 24 vuotta McDonald’s-ketjun ravintoloita sekä toiminut sijoittajana.
– Olen kiinnostunut kotimaakunnan kehittämisestä, Jos olisin nuorempi, lähtisin mukaan politiikkaan.

Rahasto pelkästään ei riitä saattamaan Etelä-Savoa kasvu-uralle. Summanen kaipaa eteläsavolaisten kuntien ja kaupunkien päätöksentekoon tosiasioiden tunnustamista ja taloustaitoja.
– Päätöksentekoon kaivattaisiin paljon lisää talousosaamista ja yritystoiminnan osaajia. Oikein hirvittää, millä valmiuksilla kuntapäättäjät joutuvat isoja päätöksiä tekemään.