Mikkeli käy kaupaksi

Kiinteistömaailman yrittäjä Pertti Orava voi siemaista pullakahvit hyvin sujuvan asuntokaupan kunniaksi.

Koronavuoden asuntokauppa on tuottanut Mikkelissä myönteisen yllätyksen. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kauppoja on tehty enemmän kuin vuotta aiemmin.
– Maaliskuussa kauppa pysähtyi ja huhtikuu oli hiljainen, mutta sitten alkoi tapahtua, sanoi yrittäjä Pertti Orava esitellessään Kiinteistömaailman asuntobarometriä.

Vuosi sitten tehtiin Mikkelissä tammi-kesäkuussa 325 kauppaa ja tänä vuonna 339. Nämä kauppamäärät kertovat asunnonvälittäjien välittämät kaupat. Päälle tulevat vielä suorat sopimukset yksityishenkilöiden välillä.
– Hyvät kauppamäärät selittyvät mökkikaupan vilkastumisella.
Tänä vuonna mökkejä myytiin Mikkelissä alkuvuoden aikana 89 ja viime vuonna 48. Omakotitalojen myyntimäärä oli 88 (vuosi sitten 80) ja kerrostaloasuntojen 98 (119).
– Suuria eivät pudotukset siis olleet muissakaan asuntotyypeissä.

Vaikka mökkikauppa kävi, eivät hinnat kuitenkaan nousseet. Siitä piti Oravan muukaan huolen Mikkelin seudun runsas tarjonta.
Omakotitaloissa etenkin 2010-luvulla tehdyt rakennukset tekevät hyvin kauppansa. 90-luvulla tai varhemmin valmistuneiden myynnissä taas on kova työ, mikäli tarvittavia remontteja ei ole tehty.
– Tilaa ja väljyyttä arvostetaan. Nyt menevät kaupaksi omakotitalot jopa syrjäisemmilläkin paikoilla.

Orava toivoo, että Mikkelin kaupunki tarttuisi koronan kaupunkiin tuomiin uusin mökkiläisiin.
– Olisi saatava entistä paremmin kiinni nämä ostajat, joissa on mukana paljon nuoria. Moni on kertonut tekevänsä täältä etätöitä.
Koronavuosi on yllättänyt kiinteistöalan yrittäjän monella tavalla.
– Paras vuosi ajalta, jonka olen yrittäjänä ollut. Sitä en olisi keväällä uskonut, sanoo vuonna 2012 Kiinteistömaailman väreissä aloittanut Orava.