Liikunnasta Mikkelin vahvuus

Liikuntapäällikkö Tiina Juhola korostaa monipuolisen ja myös terveysliikunnan merkitystä.

Mikkelin kaupungin liikuntapäällikkönä marraskuun alussa aloittava liikuntaterveystieteen maisteri Tiina Juhola, 43, ottaa johtaakseen tutun liikuntamiljöön. Hän on työskennellyt vuodesta 2014 alkaen kaupungin palveluksessa vs. liikuntapäällikkönä ja liikunta- ja nuorisosihteerinä.
Juhola odottaa uudessa tehtävässään yhdessä tekemistä ja yhteistyötä liikunnan ja liikkumisen eteen.
– Olisihan se hienoa, jos liikuntamahdollisuudet antaisivat syyn asua Mikkelissä tai muuttaa Mikkeliin.

Mikkeli on Tiina Juholan mielestä sopivan kokoinen kaupunki liikkua pyörällä ja kävellen paikasta toiseen, mikä mahdollistaa tärkeän päivittäisen arkiliikkumisen. On luontoa, vesistöä joka puolella. Luonnossa liikkuminen on mahdollista asuupa missä osassa Mikkeliä tahansa.
– Taloustilanne ja pienenevät resurssit ovat haaste. Mikkelissä on paljon liikuntapaikkoja, mutta minkälaista määrää tai millä keinoin pystyisimme niitä tulevaisuudessaan ylläpitämään.
– Meillä on hyvät puitteet liikkua ja hienoja liikuntapaikkoja. Pärjäämme hyvin vertailuissakin.

Juhola myöntää, että korona tuo omat lisäongelmansa ainakin lähitulevaisuudessa. Olisi tärkeää pitää harrastukset pyörimässä, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.
– Koronan aikana kuntoradat ja laavut ovat olleet todella kovassa käytössä. Uimahalleilla ei juuri hiljaisia hetkiä näy, päivisin hallit ovat koululaisten ja yhdistysten käytössä, iltaisin kuntalaisten avoimessa käytössä ja kun yleisöuinti loppuu niin seurat ottavat radat käyttöön.
Urheiluseuroja ja liikuntaa tarjoavia yhdistyksiä on satakunta. Lajiopastusta löytyy laidasta laitaan. Juholan mielestä kaikki mahdollisuudet ovat olemassa. Mikkeliläisten liikunta-aktiivisuus näkyy liikuntasalien kovina käyttöasteina.

Liikunta osaksi imagoa

Kaupungin hallinnassa on 23 liikuntasalia. Seurojen ja yhdistysten käytössä on myös Stadiumin, Esedun, Karkialammen, Rahulan ja Kisakaaren salit.
– Koulujen liikuntasalit ovat melkoisen täynnä tällä hetkellä, mutta kyllä yksittäisiä vuoroja edelleen löytyy. Osassa saleista on vielä tilaa ja lähes kaikissa viikonloppuisin.
Käynnistynyttä talvikautta Juhola pitää erityisen hankalana, kun kuplahalli, Urpolan koulun liikuntasalit ja Tuppuralan sali ovat kaikki pois käytöstä.
– Jatkossa meillä on tuplasti isompi jalkapallohalli, Tuppuralan liikuntasali saadaan käyttöön ja Eteläisen aluekoulun valmistuminen tuo pari uutta salia.

Mitä Tiina Juhola aikoo uudistaa?
– Pidimme viime keväänä työpajoja. Teimme kuntalaiskyselyjä, joilla kokosimme ajatuksia ja ideoita, millainen liikuntakaupunki Mikkeli olisi tulevaisuudessa. Saimme vastauksia lähes tuhannelta kuntalaiselta. Näitä käymme nyt tarkasti läpi ja teemme niiden pohjalta suunnitelmia tulevaan.

Antero Heikkinen