Laulu jatkuu aina vaan

Airi Haatainen ja Irja Halonen Mikkelin Laulusiskoista kutsuvat kaikki juhlimaan kuoron 70-vuotista matkaa Ristimäkisaliin kuun viimeisenä sunnuntaina. (Kuva: Unna Happonen)

Mikkeliläinen Irja Halonen tervehtii toimittajaa hyväntuulisena kotinsa ovella Mikkelin Launialassa. Halonen tietää, että nyt on oikea paikka avata sana-arkku hänen mieliaiheistaan: laulamisesta ja kuoron johtamisesta.

Halosen johtama kuoro Mikkelin Laulusiskot täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 70 vuotta. Halonen itse on ollut kuoron johtajana yli 40 vuotta, aina vuodesta 1979 saakka. Tätä ennen hän ennätti toimia jo kymmenen vuotta kuoron varajohtajana.
– Vuodet ovat olleet monipuolisia ja etenkin antoisia. Minulla on monia harrastuksia, mutta kyllä musiikki on niistä eniten antanut, Halonen hymähtää kaataessaan kahvia mukiini.

Perjantaiseen haastattelutuokioon mukaan liittyi myös kuorolaulaja Airi Haatainen. Halonen nimittää häntä Laulusiskojen puuhanaiseksi.
Haatainen on ollut mukana kuorossa 12 vuoden ajan. Hän tietää kokemuksella kertoa, että Halonen on hoitanut kuoronjohtajan tehtäväänsä täydellä sydämellä ja ammattitaidolla.
Vuosi sitten Halonen palkittiin Opintokeskus Siviksen 75-vuotisjuhlassa Helli Suomisen stipendirahaston 500 euron henkilökohtaisella palkinnolla. Palkinto tuli esimerkillisestä vapaan sivistystyön hengessä toteutuvasta kulttuuri- ja harrastustoiminnasta.
– Ilmoitimme Irjan mukaan stipendihakuun yllätyksenä, Haatainen virnistää.

Keskustelu kääntyy kuoron pitkään historiaan, joka onkin melkoisen värikäs.
Mikkelin Laulusiskojen matka juontaa juurensa vuoteen 1950, jolloin se perustettiin Sotainvalidien Mikkelin Naisjaoston kuoroksi. Mikkelin Laulusiskot ry:ksi kuoro muutti nimestä vuonna 1963.
Kuoron seitsemänkymmenvuotista toimintaa on luotsannut pääasiassa kaksi johtajaa. Halosen edeltäjä Saimi Rouhiainen oli puikoissa 26 vuotta.
– Tämä kuvastaa toiminnan vakautta. Vaihtuvuus on ollut vähäistä sekä kuoronjohtajilla että muilla jäsenillä, Halonen ja Haatainen sanovat.

Kuoron peruslauluja olivat 2000-luvun alkuun saakka Suomen Naiskuoroliiton laulut. Sittemmin kuoro on laulanut paljon myös Halosen puolison sävellyksiä.
Yleisö on päässyt Laulusiskojen konserteissa nautiskelemaan muun muassa Eino Leinon, Kaarlo Sarkian ja Aaro Hellaakosken runoudesta, jotka Pentti Halonen on pukenut säveliksi.

2012 oli kuoron toiminnassa käänteentekevä vuosi, kun oopperalaulaja Juha Kotilainen innostui Pentti Halosen sävellyksistä ja tahtoi alkaa yhteistyöhön Laulusiskojen kanssa.
Yhä jatkuva yhteistyö on poikinut myös cd-äänityksiä, jotka julkaistiin 2013, 2016 ja 2019.
Kuoron debyttilevy julkaistiin tosin jo vuonna 2005.
– Kotilainen antoi meille uskoa, voimaa ja lisää intoa. Tiesimme, että kuorossamme ja Pentin sävellyksissä on jotain erityisen erityistä, kun menestynyt oopperalaulaja halusi mukaamme, Irja Halonen muistelee yhteistyön syntyhetkiä.

Musiikki on henkireikä

Vuosien aikana Mikkelin Laulusiskot on järjestänyt ja esiintynyt lukuisissa konserteissa sekä vieraillut muun muassa palvelutaloissa ilahduttamassa ikäihmisiä.
Parhaimmillaan kuoroon on kuulunut yli 30 laulajaa. Tällä haavaa kuorolaisia on 17.
Kuoron johtaminen ja konserttien ohjelmistojen työstäminen ei Irja Halosen mukaan aina ole ollut ihan helppoa – välillä on koettu myös raskaita aikoja.
– Yhden suuren konsertin ohjelmiston kokoamiseen, stemmojen harjoittelemiseen ja kaiken kasaan saamisen voi vierähtää joskus aikaa parikin vuotta. Vaikka johtaminen on ollut ihanaa ja antoisaa, aina se ei ole ollut ruusuilla tanssimista.

Mikä sitten saa hänet jaksamaan vuosikymmenestä toiseen? Sitä kysytään kuoronjohtajan mukaan häneltä usein.
– Meillä on todella ihana ja hyvä tiimi. Kaikki tukevat kaikkia. Nämä kuorolaiset ovat minulle kuin oikeita siskoja.

Jaksaminen selittyy myös sillä, että Halosella on synnynnäinen palo musiikin tekemiseen, kuorotoimintaan ja musiikin esittämiseen.
– Ihan pienestä asti olen musiikkia rakastanut. Se on minulle henkireikä, sanoo musiikkia harrastaneessa perheessä kasvanut Halonen.

Myös Halosen oma tytär ja lapsenlapset ovat rakastuneet musiikkiin. Halosen kahden lapsenlapsen Emman ja Aten sekä heidän viulistiäitinsä Kati Hilanderin osaamisesta saadaan maistiainen sunnuntaina 25. lokakuuta Ristimäkisalissa järjestettävässä Tähtihetket-konsertissa.
Konsertti on Mikkelin Laulusiskojen 70-vuotisjuhlakonsertti, jossa esiintyvät myös kuoron laulaja-soittajaystävät Juha Kotilainen, Riitta ja Matti-Veikko Kuusi sekä Henri Tiusanen.
– Laulamme konsertissa rakkaimmat laulumme vuosien varrelta, Halonen ja Haatainen paljastavat.

Konsertti alkaa Mikkelin Tuomiokirkkoseurakunnan Ristimäkisalissa sunnuntaina 25. lokakuuta kello 14. Sen kesto on noin puolitoista tuntia. Käsiohjelma ovelta on 15 euroa.
– Tarjoamme yleisölle kasvomaskit. Myös käsidesiä on saatavilla, ja turvaväleistä pidetään kiinni. Tervetuloa, Halonen toivottaa.

Anni Suomela