Kolumni: Etelä-Savoa rakentamaan

(Kuva: Anni Suomela)

Maali on saatu vihdoin näkyviin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa. Etelä-Savolle syntynyt ratkaisu on helpotus. Maakunta pysyy koossa.
Prosessi on ollut kivulias etenkin viimeksi kuluneen vuoden ajan, jona Savonlinnan seutu on pyristellyt voimakkaasti kohti pohjoista.

Syyksi on sanottu halu säilyttää keskussairaala. Savonlinnalaisten into ei laantunut, vaikka Pohjois-Savosta ei missään vaiheessa tullut merkittävää vastakaikua.
Lakiesitystä kommentoidessaan eivät pohjoissavolaiset myöskään antaneet lupausta Savonlinnan keskussairaalan säilyttämisestä.
Mikään ei kuitenkaan kääntänyt Savonlinnan päättäjien enemmistön päätä. Tulevaisuus siinsi Puijon vaiheilla.

Moni eteläsavolainen voi pitää Savonlinnan järjestämää näytöstä turhana. On haaskattu rahaa ja aikaa, kun maakunnan kehittämisellä olisi ollut palava kiire.
Kokemuksella on kuitenkin puolensa. Itä-Savon oli koeteltava, mikä on mahdollista ja mikä ei. Perälauta löytyi.
Kun Pohjois-Savo sanoi selvästi ei, oli maan hallituksen vaihtoehdot vähissä. Itä-Savo on jatkosakin osa Etelä-Savoa.
On hyvä huomata sekin, että Savonlinna saa lain voimalla pitää keskussairaalansa 13 vuoden ajan. Sen parempaa tulosta savonlinnalaiset eivät olisi voineet toivoa neuvotteluista Mikkelin saati Kuopion kanssa.

Viime vuodet ovat paljastaneet, että Savonlinnassa on Etelä-Savoa kaihtava henkinen lukko. Nyt kun ratkaisu on tehty, lukko toivottavasti aukeaa.
Meillä eteläsavolaisilla on kaikki syyt käydä yhdessä rakentamaan Etelä-Savo. Kukaan muu ei tee sitä puolestamme.
Kaikki sujuu parhaiten yhteistuumin. Kyräilyä, kateutta ja eripuraa on koettu jo liian kauan. Ne eivät ole tuoneet mitään hyvää.
Voimme aloittaa kehumalla omaa maakuntamme. Se on mitä parhain. Etelä-Savo sijaitsee huippupaikalla ja on yksi Suomen kauneimmista seuduista.
Joskus kuulee, että täällä asuu vanhaa, raihnasta ja vähän kouluja käynyttä väkeä. Itse ajattelen, että tämä on hyvä porukka.
Eteläsavolaiset ymmärtävät huumoria, ovat neuvokkaita ja kokemuksista viisastuneita. Kyllä he tästäkin selviävät.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.