21.10.

Keräilijöiden aarrekauppa

Antti Tiainen pyörittää vanhan tavaran kauppaa yhdessä avopuolisonsa kanssa Juvantien varressa Lähemäellä. (Kuva: Unna Happonen)

Moni mikkeliläinen on varmasti laittanut merkille, että entisen Lähemäen lähiökuppilan tiloissa Juvantiellä on kuluneen syksyn aikana tapahtunut liikehdintää.
Rakennuksen seinään kiinnitetty EkoAarreKauppa-kyltti antaa osviittaa siitä, mitä sisällä odottaa.
Kaupan hyllyt notkuvat erilaisista antiikkiesineistä, keramiikasta, peltipurkeista ja lasitavarasta. Kattoa koristaa joukkio valaisimia, joista moni on tänä päivänä harvinaista laatua.

Vaikka myytävää tavaraa on paljon ja laidasta laitaan, kaupassa ei kuitenkaan vallitse tavarakaaos.
– Tärkeintä on, että tästä ei tule kirppari- tai romukauppafiilistä, sillä sellaisesta ei ole kyse. Meillä on myynnissä tavaroita moneen lähtöön, mutta ne on valikoitu ja hinnoiteltu niin, että ne varmasti vaihtavat omistajaa, sanoo Antti Tiainen, joka pyörittää yritystä yhdessä avopuolisonsa Tanja Saavalaisen kanssa.

Myynnissä on keräilyä itsekin harrastaneen Tiaisen mukaan vanhan tavaran helmiä ja keräilyharvinaisuuksia.
– Haluamme pitää tarjonnan vaihtuvana ja kehittyvänä, joten etsimme uusia aarteita jatkuvasti. Kun on itsekin harrastanut keräilyä, ja vanhat tavarat ovat intohimo, ei tavaroiden metsästäminen tunnu välillä työltä laisinkaan.

Vanhan tavaran lisäksi kaupan on uutta tuotetta, kuten käsityökoruja ja ekologisia kauneus- ja hyvinvointituotteita.
– Kosmetiikkatuotteet ovat enemmänkin Tanjan heiniä, mutta toki minäkin olen näistä jo ehtinyt oppia, Tiainen virnistää viittoessaan kohti kaupan takaseinää, jossa komeilee iso hyllyllinen kosmetiikka-, luontais-, ja kodinhoitotuotteita.
– Näissä tuotteissa olemme panostaneet kotimaisuuteen ja siihen, että ne ovat oikeasti hyvistä ja puhtaista raaka-aineista valmistettuja, hän esittelee.

Tarjolla vanhan tavaran helmiä

Yrityksen kivijalkakauppa avasi ovensa loppukesästä, mutta sen verkkokauppa sen sijaan on ollut toiminnassa jo parisen vuotta.
Nettikaupasta löytyy kivijalkakaupan tapaan vanhoja aarteita ja kotimaisia kosmetiikka- ja luonnontuotteita.
– Oikeastaan kivijalka tuli meille ihan sattumalta. Ajatuksena oli remontoida nämä tilat verkkokaupan varastotiloiksi, mutta sitten heräsi ajatus, että voisihan tuotteita myydä täältä suoraankin, sanoo Tiainen, joka solmi kaupat osoitteessa Juvantie 41 sijaitsevasta kiinteistöstä vuosi sitten.

Tiloja on sittemmin remontoitu myymälälle sopiviksi kaikessa rauhassa.
Julkisivuremontti on vielä tekemättä. Tiainen arvioi, että sen pariin päästään ensi keväänä.
– Ei ole ajatuksenakaan tehdä tästä modernia lasipalatsia, mutta pientä kohennusta ulkokuori kaipaa, kuten myös alakerran tilat.
Ei ole täysin sattumaa, että pariskunnan kotitalo sijaitsee Tiaisen laskelmien mukaan 30 pitkän askeleen päässä kaupasta.
– Mutta se ei ollut syy näiden tilojen ostoon, vaikka mukavaa lyhyt työmatka onkin, mies naurahtaa.
– Enemmänkin Juvantien vilkas liikennöinti on syy, miksi halusimme nämä tilat. Olen pitänyt tukkimiehen päiväkirjaa ja laskeskellut, että tästä ajaa ohi noin tuhat autoa päivässä, hän perustelee.

Tiloissa on aikaisemmin toiminut Lähemäki Baari ja sen jälkeen Lähemäen Saluuna, joka lopetti toimintansa vuoden 2017 syksyllä.
– Remonttia on ollut melko paljon ja tulee olemaankin, mutta olemme päättäneet edetä remontin suhteen maltilla.

Nyt liike on avoinna vain kahdesti viikossa, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 11-17. Tiainen kuitenkin sanoo, että aukioloaikoja tullaan tulevaisuudessa laajentamaan.
– Verkkokaupan pyörittämisessä ja kaikessa muussa yritykseen liittyvässä riittää työtä seitsemälle päivälle viikossa. Ajatuksena on kuitenkin lähitulevaisuudessa palkata lisää työvoimaa, jolloin myös aukioloaikoja saadaan lisättyä.
Asiakkaat ovat hänen mukaansa löytäneet paikalle hyvin.
– Vaikka aloitimme tämän homman vähän nurinperin avaamalla ensin verkkokaupan, ovat asiakkaat löytäneet hyvin paikalle. Aukiolopäivät ovat olleet oikein vilkkaita koronasta huolimatta.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.