Kaitainen katsoo eteen

Anttolanhovi ottaa vanhan kartanon taas käyttöön. Toimitusjohtaja Juha Kaitainen sanoo, että vanha miljöö on niin upea, ettei sitä voi pitää tyhjillään.

Kovia kokenut matkailuala haistelee jo uusia tuulia. Anttolanhovi aikoo palauttaa tyhjillään olleen vanhan kartanon ravintolakäyttöön ensi kesänä.
– Vanha kartano on ollut tyhjillään vuosia. Kesällä arvorakennuksessa palvelee kahvila ja siellä järjestetään juhlatilaisuuksia, sanoo Anttolanhovin yrittäjä Juha Kaitainen.

Kaitaisen mielestä Mikkelin kaupungin omistama miljöö on niin hieno, että se on suorastaan pakko ottaa käyttöön. Talo tehty 1800-luvun lopulla, ja se on ollut aikanaan venäläisen aatelissuvun Demidoffin omistuksessa.
– On jo kulttuurihistoriallisestikin tärkeää pitää talo käytössä. Henkilökuntakin on osin valmiina, sillä kartanolla vaikuttaa oma kummitus, sanoo Kaitainen puolivakavalla naamalla.
– Yhteistyö kaupungin kanssa on sujunut hyvässä yhteishengessä kartanon vuokrauksen suhteen.

Kuntoutuspalveluja tarjonneilta laitoksilta putosi pohja pois, kun Kela kolme vuotta sitten lopetti kuntoutustoiminnan rahoituksen.
Näin kävi myös Anttolanhoville, jonka kiinteistöt siirtyivät samana vuonna Hengitysliitolta turkulaisten kiinteistösijoittajien Raimo Vilhusen ja Markku Roposen omistukseen.
Kaitainen, 63, tarttui vuonna 2019 tarjottuun tehtävään Anttolanhovin matkailuyrittäjänä. Hotelliala ei ollut hänelle entuudestaan tuttua, mutta myynti ja markkinointi oli. Hän oli aiemmin toiminut yrittäjänä 20 vuotta, muun muassa rautakauppiaana.

Ikänsä Etelä-Savossa asunut Kaitainen oli luvannut itselleen, ettei enää ryhdy vetämään yritystä.
Nyt hän kuitenkin pyörittää Anttolanhovin matkailubisnestä yhdessä tyttärensä Ellinoora Kaitaisen kanssa.
– Tässä sitä taas ollaan.
Kaitainen on tyytyväinen siihen, miten homma viime vuonna lähti käyntiin. Tiimit on saatu hyvään vauhtiin, ja keittiöön löytyi osaava ammattilainen, kun keittiömestari Antti Ukkonen muutti Helsingistä takaisin kotiseudulle.
– Me Ellinooran kanssa annamme yritykselle kasvot. Olemme paljon esillä, ja se on ollut oikea päätös.
Anttolanhovin kärkituote ovat entistä enemmän upeat villat, joita tarjotaan aktiivisesti sekä yrityksille että yksityisille.
– Viime vuosi oli hyvä, samoin tämän vuoden alku, kunnes korona puuttui peliin.

Korona on rokottanut Anttolanhoviakin kovin. Liikevaihto jää tänä vuonna puoleen tavoitteesta.
–Uskon, että selvämme hankalista ajoista selville vesille. Karmean kevään jälkeen kesä oli hyvä.
Anttolanhovissa on 260 vuodepaikkaa, ja se työllistää keskimäärin 25 henkeä.

Kaitainen antoi itselleen alun perin kolme vuotta aikaa saavuttaa tavoitteensa Anttolanhovissa.
– Koronan takia jatkoin määräaikaa viiteen vuoteen. Silloin Anttolanhovi on Saimaan alueen johtava luontomatkailukeskus.