Eturivin energiayhtiö juhlii

ESE:n johtoporras Erkki Karppanen (oik.) Heikki Nykänen ja Paavo Barck (vas) seuraavat, kun yhtiön historiikin kirjoittanut Jutta Julkunen avaa täytekakun. Herrariviä täydentää kirjan taittaja Ilpo Aalto (toinen vas.)

Sähkövalo syttyi Mikkelissä 1901. Tampereella sähkö tuli käyttöön jo 1882.
– Mikkelissäkin olisi saatu sähköä jo aiemminkin, jos käytössä olisi ollut koskivoimaa. Hyvässä tahdissa täällä silti oltiin heti alkuun, sanoi Etelä-Savon Energia Oy:n toimitusjohtaja Erkki Karppanen julkistaessaan yhtiön 120-vuotishistoriikkia viime perjantaina.

Sota-aika oli energiayhtiölle kova näytönpaikka. Parin korttelin päässä silloisesta voimalasta sijainneesta Päämajasta ja Viestikeskus Lokista ei virta saanut katketa.
– Vaikka voimalaitos oli keskeisen tärkeä, oli sitä vartioimassa yksi mies. Mitään pahempaa ei onneksi sattunut, Karppanen sanoo.
Kirjassa muistetaan myös erittäin pitkäaikaista toimitusjohtajaa Timo Kuusistoa, joka johti ESE:ä 1946–75.
– Kuusisto kirjoitti yhtiön ensimmäisen historiikin. Se oli tärkeä yhtiön alkuaikoja koskeva lähde, sanoo historiikin kirjoittaja Jutta Julkunen.

Merkkimies on myös Mikkelin kaupunginjohtaja Ensio Häyrynen, joka oli innokas kaukolämmön puolestapuhuja. Kaukolämpöä saatiinkin Mikkeliin 50-luvun lopulla neljäntenä kaupunkina koko maassa.
Entäpä tulevaisuus? Energian tarve ei katoa, vaan sen merkitys vain kasvaa. Turpeella on ollut iso merkitys monelle suomalaiselle energiayhtiölle. Nyt edessä on siitä luopuminen ilmastosyistä.
– Tällä hetkellä ei käytössä ole mitään muuta merkittävää vaihtoehtoa kuin puu, sanoo Karppanen.

Jatkossa energiatuotannossa pitää Karppasen mukaan pyrkiä pois kaikesta polttamisesta. ESE:kin on mukana aurinkosähkön ja biokaasun tuotannossa. Myös maalämpö kiinnostaa.
Kolme vuotta sitten Karppanen sanoi Mikkelin Kaupunkilehden haastattelussa, että pienydinvoimalat ovat tulevaisuudessa varteenotettavia vaihtoehtoja. Hän ei peru puheitaan.
– Asia on edennyt monella rintamalla. uskon, että niitä alkaa tulla 2030-luvulla.
Milloin pienydinvoimala nähdään Mikkelissä?
– Olemme tavanneet olla ensimmäisten joukossa, Karppanen sanoo.

ESE täytti 120 vuotta 9. lokakuuta. Korona takia juhlinta siirtyy ensi vuoteen. aikaan, jolloin on turvallista järjestää isoja tapahtumia.