Vanhan puutalon lumoissa

Hanna Kämppi (vas.) perheineen kunnosti vanhan puutalon Mikkelin Emolassa unelmakodikseen. Kodin sisustuksen loihti sisustussuunnittelija Minna Häkkinen. (Kuva: Anni Suomela)

Hanna Kämpin mielipaikka kodissa on olohuoneen riippukeinu. Sohva on kulkenut Kämpin
pariskunnan matkassa jo pidemmän aikaa. (Kuva: Jyrki Suvimaa / Mainostoimisto Groteski)

Tässä talossa on rauhallinen ja hyvä henki. Sen aistii heti ulkoovella. 1920-luvulla rakennetun puutalon idyllinen ulkokuori kätkee sisäänsä kodin, jossa vanhan talon tunnelma ja persoonallisuus saavat näkyä.
Mikkelin Emolassa sijaitseva 179-neliöinen talo koki melkoisen myllerryksen ennen kuin se asettui Hanna ja Heikki Kämpin perheen kodiksi.

Ostohetkellä kolmeksi asunnoksi jaettu talo vaikutti olevan täydellinen pommi. Pariskunta tiesi ilman suurempaakin tarkastelua, että talo vaatisi perinpohjaisen remontin lattiasta kattoon ennen kuin muuttaminen tulisi edes kysymykseen.
Kämpit kuitenkin näkivät talon potentiaalin kellastuneiden pintojen ja remonttiurakan läpi.
–Ihastuin erityisesti talon ulkokuoreen ja sijaintiin. Talosta tuli sellainen tietynlainen hyvä tunne, jota en oikein osaa selittää. Jätimme tarjouksen heti esittelyn jälkeen, muistelee Hanna Kämppi parin vuoden takaisia tunnelmiaan.

Valoisa ja tilava eteisaula johdattelee tulijan vanhan talon tunnelmaan. Lasivalaisimet
tuovat sisustukseen persoonallisen lisän. (Kuva: Jyrki Suvimaa/Mainostoimisto Groteski)

Ajatuksena oli remontoida huonokuntoisesta talosta unelmakoti. Oli onni, että perheen isä Heikki on ammatiltaan kirvesmies. Vuoden aikana hän toteutti talon perusteellisen remontin lähestulkoon alusta loppuun saakka itse ystävien ja perheen avustuksella.
–Tiesimme, että pystymme tähän, koska Heikki rakentaa ammatikseen. Jos Heikki ei olisi tehnyt remonttia, emme asuisi tässä mitenkään, Hanna Kämppi sanoo pieni hymynkaarre huulillaan.

Istahdamme alas talon tuvassa ja silmäilemme ympärillä avautuvaa komeutta. Kokonaisuus on katseen vangitsevan kaunis. Näkymä olohuoneeseen ja keittiön kautta eteiseen huokuu vanhan talon henkeä, kodikkuutta ja tyyliä.
Sisustus on mikkeliläisen sisustussuunnittelija Minna Häkkisen käsialaa.
–Oli selvää, että haluamme talon henkeen sopivan sisustuksen. Näytimme Minnalle valokuvia toivomastamme tyylistä, väreistä ja tunnelmasta. Minna osasi luoda täydellisen kokonaisuuden, johon en varmasti mitenkään itse olisi pystynyt, Kämppi sanoo.

Vaalea keittiö sopii oivallisesti kodin tummahkon värimaailman kumppaniksi. Keittiösuunnitelman teki GL Keittiön Mervi
Gynther. (Kuva: Jyrki Suvimaa / Mainostoimisto Groteski)

Kaksikerroksisen kodin jokainen tila toimii saumattomasti yhteen, aina eteisaulasta wc-tiloihin ja yläkerran makuuhuoneisiin.
–Kokonaisuuden on tarkoituskin olla yhteneväinen. Pahimmallaan vanhaa taloa lähdetään sisustamaan tehosteseinillä, joista toinen sijaitsee siellä ja toinen tuolla. Se tekee kokonaisuudesta rikkonaisen. Sitä emme tänne halunneet, Häkkinen sanoo.

Muistoksi talon vanhasta asusta on jäänyt muun muassa paraatipaikalla komeileva lipasto, leivinuuni, osa tiiliseinää sekä pönttöuuni, jonka oliivinvihreä väri löytyi monen raappauskerran tuloksena. Kotiin on myös jätetty alkuperäiset lankkulattiat, jotka paljastuivat hyväkuntoisina useamman muovimattokerroksen alta.
Kokonaisuutta on tuotu tähän päivään rauhoittavalla värimaailmalla ja moderneilla elementeillä, jotka ovat sulassa sovussa lähes 100-vuotiaan talon hengen kanssa.
–Sisustusta voisi luonnehtia rouheaksi ja maanläheiseksi, mutta samalla skandinaaviseksi. Ei pelkästään vanhaa, vaan myös moderneja elementtejä. Se tekee kokonaisuudesta keveän. Jokaista paikkaa ei ole ahdettu täyteen, Häkkinen sanoo.

Tältä näytti kodin keittiössä vielä pari vuotta sitten.
Sisustussuunnittelija Minna Häkkinen (oik.) kuunteli
tarkalla korvalla Hanna ja Heikki Kämpin toiveita uusista
pintamateriaaleista. (Arkistokuva / Studiom3)

Kodin värimaailma on haettu luonnosta. Hanna Kämpin mieliväri vihreä toistuu eri sävyissään ympäri kotia. Erityisesti tekstiilien ja seinäpintojen kautta koko kotiin välittyvä maanläheinen ja tummahko värimaailma toimii oivallisesti vaalean keittiön ja portaikon kumppanina.
–Vihreä on luonnon ja tuoreuden väri. Etenkin harmaanvihreää on tässä kodissa käytetty paljon. Toivoisin jokaisen sisustajan uskaltavan käyttää kotinsa sisustuksessa niitä värejä, joista pitää. Vahvoja värejä ja kyllästymistä pelätään turhan paljon, Häkkinen sanoo.
–Eikä sitä kovin helposti kyllästy, jos jostakin väristä pitää, Kämppi hymähtää.

Pienet yksityiskohdat ovat Häkkisen mukaan avainasemassa, kun kodista halutaan tehdä yksilöllinen – niin myös tässäkin kohteessa.
–Ihan pienillä jutuilla, kuten tässä kodissa esimerkiksi eteisen persoonallisilla lasivalaisimilla, voi tehdä aivan valtavasti ilmettä. Suunnittelijoiden materiaalikirjastossa on kaikki maailman tyylit, joten miksi lähteä tekemään sellaista, jota kaikilla muillakin on.
Millainen lopputulos mielestäsi on, Hanna?
–Tämä on hyvin kodikas koti, meidän näköisemme. Olen erittäin tyytyväinen.

Lisää kuvia kohteesta: https://studiom3.fi/ref/.

Anni Suomela