Peräpään valvoja: Bye bye Savonlinna!

Kylätie on hiljainen. Vanhalla Viitostiellä Rahulan kohdalla ei tule vastaan montaa autoa.

Yllätysnimi on tulossa mikkeliläisen teknologiayhtiö MPY:n johtoon. Nimeämistoimikunta esittää yhtiön hallituksen uudeksi jäseneksi vuorineuvos Reijo Karhista, 65.
Karhinen muistetaan OP-ryhmän pitkäaikaisena pääjohtajana. Eläkepäivinäänkin hän on ollut monessa mukana, muun muassa toiminut työelämäprofessorina.
Karhisella on valtava kokemus. Hän on toiminut kaikkiaan liki sadassa eri hallituksessa.

On selvää, että Karhinen on MPY:n kokoluokan yritykselle valtava saalis. Osuuskunnan kokous ensi tiistaina siunaa nimeämistoimikunnan esityksen ja nimittää hänet hallitukseen.
Selvää sekin, että uusi hallitus järjestäytymiskokouksessaan nimittää vuorineuvoksen hallituksen puheenjohtajaksi.
Miksi Karhinen lähtee vielä uuteen urakkaan? Parin tonnin kuukausipalkkio tuskin saa häntä liikkeelle, eikä cv:kään kaivanne kohennusta.
Jäljelle jää se, että Juvan poika haluaa vielä tehdä jotakin näkyvää kotiseudun hyväksi.

MPY:n hallituksessa vaihtuu muutama muukin nimi, Nimeämistoimikunta esittää hallitukseen Xamkin tutkimusjohtaja Noora Talsia ja hallitusammattilainen Esa Matikaista. Pois ovat jäämässä Matti Malinen, Jouko Vuoti ja Seppo Ruotsalainen.
Hallituksessa jatkavat Tiina Snicker, Ari Liikanen, Juhana Tikka ja Arto Pajunen.
MPY:n nimeämistoimikunta on tehnyt toisen Juvan pojan eli Risto Rouhiaisen johdolla erinomaista työtä. Toimikuntaan kuuluukin maakunnan ykkösketjua: Heikki Siira, Ari Miettinen, Markus Tykkyläinen ja Jari Himanen.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto on sanansa sanonut. Selvin numeroin tahto on vaihtaa maakuntaa Pohjois-Savoon.
Ihan selvä ei asia silti vielä ole, sillä Kuopiossa ja Pohjois-Savossa Savonlinnan haluihin suhtaudutaan kovasti empien.
Maan hallitus joutuu ratkaisemaan, pakottaako se vastahankaisen Pohjois-Savon ottamaan vastaan Savonlinnan seudun kovine kustannuksineen.
Sekin voi mietityttää, mikä on jäljelle jäävän Etelä-Savon tulevaisuus. Suuntaako tynkä-maakunta puolestaan etelään tai länteen?
Ja miten käy Kuopion yliopistosairaalan, jos eteläsavolaiset nostavat kytkintä?
Vaikeita kysymyksiä nousee eteen, mutta se tuskin hidastaa Porin pikajunaa, peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd). Hän raivaa kaikki esteet, jotta voi täyttää savonlinnalaisille antamansa lupauksen valinnanvapaudesta.

Savonlinna vieroksuu Etelä-Savo, mutta mielenkiinto maakunnallisiin johtotehtäviin kestää.
Pitkään Suur-Savon Osuuspankin hallintoneuvostoa johtanut savonlinnalainen Toivo Loikkanen jatkaa Suur-Savon Osuuspankin hallintoneuvoston puheenjohtajana. Näin päätti pankin hallintoneuvosto viime viikolla.
Maakuntapankin keskeiset johtopaikat ovat tukevasti itäsavolaisten käsissä, sillä hallituksen puheenjohtajana on häärännyt vuodesta 2012 sulkavalainen Seppo Kietäväinen.
Toisaalta eihän ole savonlinnalaisten vika, ettei Mikkelin päästä ole löytynyt mitat täyttäviä haastajia?

Seuraavakin Mikkeli-Savonlinna-maaottelu jo ihan lähellä. Suur-Savon Sähkö nimittää lähiaikoina uuden hallituksen puheenjohtajan ikäpykälän vuoksi erovan mikkeliläisen Matti Kunnaksen tilalle.
Kärkiehdokas on yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtaja, Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen. Hänellä on energiayhtiön suurimman kuntaomistajan Mikkelin kaupungin tuki.
Vastaehdokkaaksi odotetaan viime vuoden tapaan Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Lainetta, joka viime vuonna hävisi Kunnakselle täpärästi. Valinnan tekee yhtiön hallintoneuvosto 7. lokakuuta.