Kolumni: Kivikautinen laki

Saunan jälkeen perjantaina kelpasi katsella Puulan Heposelälle. Pimenevässä syysillassakin näki sen verran, että oli täysin tyyntä. Jäähtyvän veden pinnasta nousi höyryä.
Samaan aikaan toisaalla. Lontoolaisen kaivosyhtiön Bluejay Mining plc operatiivinen johtaja Bo Møller Stensgaard ajattelee myös Puulaa. Hänenkin näkökulmansa on lämmin, mutta toisella tavalla kuin omani.

Stensgaard on tanskalainen geologi, joka tuntee perin pohjin Grönlannin maaperän. Nyt sormet syyhyävät Puulan kimppuun.
Stensgaardilla on Suomen viranomaisten lupalappu taskussa. Hän voi luvan perästä porautua Puulan maaperään katsomaan, löytyykö arvotavaraa. Tosin valitusaika on vielä kesken.
Ihmetystä herättää, miten keveästi Mikkelin kaupunki omassa lausunnossaan suhtautuu kaivosherroihin. Kaupunki selvästi flirttailee mahdollisuudella, että Puulalle voisi tulla kaivos.
Tarvetta olisi ollut sanoa kansainväliselle yhtiölle selvin sanoin, että kiitos ei. Mikkeliläiset ja muut rantojen asukkaat haluavat tulevaisuudessakin katsoa kaikessa rauhassa Puulan puhdasta pintaa.

Puulan kesäasukas, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on toista maata. Hän kehottaa Puulan ja Saimaan alueen kuntia ja asukkaita asettumaan vireillä olevia kaivoshankkeita vastaan.
Rehn sanoo, että kuntien ja asukkaitten aktiivisuus on avainasemassa, kun kaivoshankkeet halutaan torpata. Hän kehottaa päättäjiä tarkkaan miettimään, pannaanko kyseenalainen kaivos puntarissa Etelä-Savon järvien ja luontoarvojen edelle.
Rehn sanoo, että kaivoshankkeet ovat uhka ”perin juurin järviluontoon ja -maisemaan nojaavalle Etelä-Savon identiteetille” sekä elinkeinoille, joissa mökkielämällä ja matkailulla on tärkeä osa.

Ongelmien taustalla on Suomen vanhentunut kaivoslaki, joka suo kansainvälisille suurpelureille mieluisan pelikentän. Varauksia voi tehdä mielin määrin, eikä Tukes voi sitä estää.
Onneksi laki on muuttumassa viimeistään ensi vuonna. Alueen asukkaat ja kunnat saavat lisää sananvaltaa siihen, mitä kansainväliset kaivosjätit saavat tehdä.
Mikkelin kaupunkikin toivottavasti osaa tulevaisuudessa käyttää harkintaansa ja sanavaltaansa paremmin kuin tällä kertaa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

1. Yrjönpoika ” Markku Kivisaari 16/09/2020 12:52

Kyllä vain niin on mikäli kaivos syntyy Puulalle.
    Lähtö kirkkaimpien vesien varrelle.
    En tunne kaivoslakia mutta olen saanut kuvan asiasta. Tulkaa tänne täällä leivotaan.
    Esim. tapaus Jara. Rahaa kainaloon ja kaivakaa.
    Edustajamme Helsingissä eivät joko ymmärrä tai
    eivät osaa katsoa huomiseen.
    Antaa mennä vaan ja häissä hurrataan.