Kiipeilijät vetävät yhtä köyttä

Saimaa Stadiumin toimitusjohtaja Antti Kalliomaa (vas.) ja kiipeilyseura Kiikun puheenjohtaja Tuomas Mannien näyttivät esimerkkiä, miten korkeuksiin kipuaminen uudella boulderointiseinällä käy.

Mikkeliläinen kiipeilyseura Kiikku ja Saimaa Stadiumi ovat aloittaneet yhteistyön. Kumppanuus saa alkusysäyksensä lokakuun alussa käynnistyvästä kiipeilykerhosta, joka on suunnattu alakouluikäisille.
– Ajatuksena on, että Stadiumille rakentuisi kiipeilyväestä koostuva aktiivinen yhteisö, jonka mahdollistamiseksi Kiikku paikallisena kiipeilyseurana on luonteva kumppani, kertoo Saimaa Stadiumin toimitusjohtaja Antti Kalliomaa.
Kiikun puheenjohtaja Tuomas Manninen sanoo, että yhteistyö on hyvä polkaista käyntiin nimenomaan junnutoiminnasta, jotta uudet innokkaat kiipeilijät löytävät lajin pariin.
– Pidän junnutoimintaa arvossa lajin jatkuvuuden kannalta. Juniori-ikäisille ei ole kaupungissa vielä paljoakaan järjestetty lajin pariin innostavia ryhmiä, joten tästä on hyvä lähteä liikkeelle.

Myös erilaisten kiipeilytapahtumien järjestäminen on suunnitteilla. Niistä ensimmäistä on kaavailtu jo tälle syksylle toteutettavaksi yhteistyössä Xamkin kanssa.
Suunnitteilla on lisäksi ainakin ryhmätoiminnan laajentaminen myös aikuiselle kiipeilyväelle.
– Kunhan saamme homman kunnolla käyntiin ja lisää ohjaajia, on mahdollisuuksia moneen, Manninen sanoo.

Saimaa Stadiumilla on kiipeilyn harrastamiselle hyvät puitteet. Stadiumin kiipeilyseinällä on korkeutta 12 metriä ja leveyttä noin 30 metriä, joten seinän koko mahdollistaa erilaisten reittien ja vaativuustasojen rakentamisen.
Kiipeilyseinää vierustaa uudenkarhea 4,5 metriä korkea boulder-seinä, joka on ehtinyt olla käytössä vasta muutaman kuukauden.
Boulderointiseinä on tarkoitettu kiipeilyyn ilman köysiä siten, että pudotaan matalalta aina patjoille. Seinä sopii erityisesti harjoittelijoille, mutta tarjoaa haastetta myös kokeneemmalle kiipeilyväelle.
– Koronasta huolimatta boulder-seinä on osoittanut kiinnostavuutensa. Seinälle oli kesällä jopa enemmän käyttöä kuin suurelle kiipeilyseinälle. Seinien reittejä uudistetaan säännöllisesti, jotta kiinnostavuus pysyy yllä, Kalliomaa sanoo.

Uusille jäsenille on tilaa

Lajin harrastajia on Mannisen mukaan Mikkelissä melko paljon, mutta seuratoiminnassa on ollut hiljaisempaa.
Myös Kiikku on Mikkelin seurakentällä vielä melko tuore tuttavuus, vaikka sen historia juontaa juurensa seitsemän vuoden taakse.
Vanhalta nimeltään Kiikku oli Hirvensalmen urheilijoiden kiipeilyjaos. Kiipeilyjaos perustettiin Mannisen ja hänen kiipeilykaverinsa toimesta vuonna 2013, jolloin Hirvensalmen Elomaan koululle rakennettiin kiipeilyseinä.

Toimintaa lähdettiin laajentamaan viime vuonna, kun seura alkoi saada toiveita toisen kiipeilyseuran perustamisesta Mikkeliin.
– Tuntui typerältä perustaa kokonaan uusi seura, kun samalla asialla oli jo toimiva seura. Päätimme laajentaa kiipeilyjaoksen toimintaa Hirvensalmelta koko Etelä-Savoon. Samalla muutettiin kiipeilyjaoksen nimi Kiikuksi, Manninen kertoo.
Seurassa on 15 jäsentä, joista kolme toimii myös ohjaajana.
– Uusille jäsenille on tilaa. Erityisesti tarve on uusille ohjaajille, jotta pystymme järjestämään enemmän kiipeilyryhmiä. Seurana maksamme Suomen kiipeilyliiton ohjaajakursseista 50 prosenttia. Se on melko merkittävä etu.

Manninen itse löysi tiensä lajin pariin sattumalta 15 vuotta sitten.
– Opiskellessani Savonlinnassa luokanopettajaksi törmäsin ilmoitustaululla kiipeilyn alkeiskurssimainokseen. Laitoin ilmoittautumisen menemään jo samana päivänä. Kurssilla ollessani kiipeilykärpänen puraisi. Siitä saakka olen ollut aktiivinen harrastaja.

Mikä lajissa kiehtoo?
– Kiipeily on todella monipuolinen laji. Sitä voi harrastaa sisällä ja ulkona iästä riippumatta. Tässä lajissa riittää aina haastetta, koskaan ei voi olla liian hyvä. Lisäksi tässä saa paljon hyviä ystäviä. Olemme kiipeilyporukassa olleet toistemme häissä bestmaneina, mies veistelee.

Lokakuun 5. päivä Saimaa Stadiumilla alkavaan junnujen kiipeilyryhmään voi ilmoittautua kiipeilyseura Kiikun nettisivuilla osoitteessa www.kiikku.home.blog. Ryhmään otetaan 15 osallistujaa.
– Aloitamme harjoittelun leikillisellä tutustumisella lajiin boulder-seinällä. Harjoittelemme ryhmän kanssa kerran viikossa maanantaisin kello 17-18.30 vuoden loppuun saakka. Tilaa on vielä hyvin, tervetuloa.

Anni Suomela