Kaivosluvasta lähtee valitus

Marjo-Riina Alhainen on koonnut mikkeliläisiä ja loma-asukkaita vastustamaan Mikkelin seudun kaivoshankkeita. Valitus on lähdössä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Marjo-Riina Alhainen ei halua kaivosyhtiöitä hääräämään Puulalle ja Kyyvedelle. Hänen aloitteestaan lähtee varausluvasta valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.
Mikkelin Ihastjärvellä asuva Alhainen pani toimeksi heti, kun kuuli malminetsintäyhtiö Finnaust Mining Finland Oy varausilmoituksesta.
– Sain nopeasti kokoon 30 nimeä, jotka halusivat olla mukana valituksessa. Nyt allekirjoittajia on jo yli 50.

Toiminta on ollut rivakkaa, sillä Tukes antoi päätöksensä varausluvasta 3. syyskuuta. Aikaa ei myöskään ole tuhlattavaksi, sillä valitusaika umpeutuu 5. lokakuuta.
– Tämä ei ole pieni juttu ja ihmiset ovat hereillä. Toisaalta aika monella maanomistajallakaan ei vielä ole tietoa, mitä on tapahtumassa.
Alhainen sanoo, että allekirjoittajia on tasaisesti sekä Kyyveden että Puulan alueilta. Joukossa on sekä vakinaisia asukkaita että mökkiläisiä.

Valitusta on hoitamassa kokenut ympäristöjuristi, jonka on hoitanut myös Sulkavan ja Juvan kaivoshankkeita vastustavia valituksia.
Alhainen itse sanoo aktivoituneensa, koska omistaa maata Ihastjärvellä. Hän pelkää mahdollisen kaivostoiminnan ympäristötuhoja, eikä halua jättää sellaista jälkeä lapsilleen.
– Tuntuu ikävältä, ettei maanomistajilla ole tähän mitään sanottavaa, vaikka kyse on alueen tulevaisuudesta jopa tuhansiksi vuosiksi eteenpäin. Uhkaa syntyä vahinkoja, joita ei voi rahalla korvata.

Valituksessa vedotaan Mikkelin seudun luontoarvoihin ja loma-asutuksen tiheyteen. Alhainen itsekin suunnittelee luontomatkailuyrityksen perustamista maatilalleen Ihastjärvelle.
– Kyse on Suomen suosituimmasta loma-alueesta, jota ei saa pilata. Jo tällainen varauslupa uhkaa alueen kehittämistä.
Alhainen sanoo saaneensa tietoa ja tärkeää tukea Saimaa ilman kaivoksia -liikkeeltä.
– Yhteisvoimin tässä on parasta edetä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes hyväksyi syyskuun alussa malminetsintäyhtiö Finnaust Mining Finland Oy:n varausilmoituksen, joka koskee laajaa aluetta Joutsan, Kangasniemen ja Mikkelin alueilla.
Varausalue on lähes 800 neliökilometriä. Toukokuuhun 2022 voimassa oleva varaus antaa oikeuden pienimuotoiseen näytteenottoon.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kehotti Mikkelin Kaupunkilehdessä (16.9.) Mikkelin seudun asukkaita ja kuntia asettumaan vireillä olevia kaivoshankkeita vastaan.
Hänen nukaansa julki tulleet kaivoshankkeet ovat uhka perin juurin järviluontoon ja -maisemaan nojaavalle Etelä-Savon identiteetille.
– Jarrua kannattaa painaa ennakoiden. Kuntapäättäjillä on tärkeä rooli siinä, ettei anneta turhaan siimaa epävarmuudelle, jota tällaiset hankkeet jo suunnitteluvaiheessa väistämättä tuovat, sanoi Rehn, joka itsekin on Puulan mökkiläisiä.

1. Irmeli Junni 24/10/2020 19:58

Irma Riepponen on tärkeällä asialla. Vaikka elämme koronan keskellä täytyy myös seurata valppaasti tapahtumia ympärillämme sillä media, jonka pitäisi olla vallan vahtikoira ei ole aina tehtäviensä tasalla – valitettavasti.

2. Irma Riepponen 30/09/2020 11:57

Kiitos Olli Rehn,Tapio ja Marjo-Riina olette hyvin tärkeällä asialla. Kuten sanottu kaikki maanomistajatkaan eivät ole heränneet ja ehkä ymmärtäneet miten isosta asiasta on kysymys. Nyt on viimeinen aika herätellä koko Suomi puolustamaan maamme omaisuutta ja sen puhtaita vesiä ja korvaamatonta kauneutta.