Johtajuutta tarvitaan

Ensi viikolla 80 vuotta täyttävä Olli Nepponen viihtyy edelleen hyvin Mikkelin vanhalla kasarmilla, missä hän asui aikoinaan useita vuosia.

Olli Nepponen asettui Mikkeliin vuonna 1993. Aiemmin Kymenlaaksossa, Länsi-Suomessa ja pääkaupungissa asunut ammattisotilas saapui savolaiskaupunkiin melko ummikkona.
– Minulla oli tuolloin mahdollisuus Säkylän jälkeen siirtyä Helsinkiin tai tulla Mikkeliin. Valitsin Mikkelin, sanoo Nepponen, joka sai tuolloin johdettavakseen juuri perustutun Mikkelin sotilasläänin.
Nepponen sanoo, ettei ole valintaansa katunut. Vuodenvaihteessa täyttyy 28 vuotta Mikkelissä.

Katumiseen ei tosiaan ole ollut aihetta. Nepponen nousi sotilasuransa jälkeen pitkäaikaiseksi kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi ja kansanedustajaksi.
Kansanedustajauralta miehen mieleen muistuu varsinkin kamppailu Maavoimien esikunnasta, joka lopulta asettui Mikkeliin.
– Silloisen puolustusministerin Seppo Kääräisen avulla esikunta saatiin Mikkeliin, vaikka puolustusvoimien johto olisi vienyt sen Hämeenlinnaan.
Toinen hyviä muistoja tuova asia on lopetusuhan alla ollut puolustusvoimien vaatetuskorjaamo, jonka pitämiseksi Mikkelissä Nepponen teki paljon työtä ja 40 naistyöpaikkaa säilyi.

Maakunnan ja Mikkelin nykyinen tilanne saa entisen aktiivipoliitikon mietteliääksi, jopa murheelliseksi. Hän sanoo suoraan, että Etelä-Savon tilanne harmittaa.
– Näin vakavissa ongelmissa emme ole maakunnassa ennen olleet, sanoo Nepponen, joka toimi aikanaan maakuntavaltuuston puheenjohtajana.

Nepponen ei usko, että eripura juontaisi juurensa Savonlinnan kaltoin kohtelusta. Hänen mukaansa sitä hoidettiin hyvin monissa maakunnallisissa hankkeissa.
– Totta kai takana on aitoa huolta siitä, miten palvelut säilyvät vanhenevassa maakunnassa. Itä-Savossa on tehty niin valtavat panostukset keskussairaalaan, että siitä on vaikea luopua.

Maakunnan keskuskaupungin omatkin ongelmat ovat suuret. Nepponen pelkää, että Mikkelistä puutuu johtajuutta, joka takaisi riittävät ratkaisut.
– Nyt ei voi odottaa kunnallisvaaleihin. Päätökset tarvitaan heti.

Mikkelin talouden alijäämät ovat Nepposen mukaan sellaiset, että jostakin on pakko luopua. Kouluratkaisut ovat hänen mukaansa jo niin pitkällä, ettei niitä voi enää repiä auki.
Talouden tasapainottamiseksi on pakko etsiä ratkaisuja myös omaisuuden myynnistä. Hän arvioi, ettei kaupunki voi välttyä energiaomaisuuden myynniltä.
– On löydettävä ratkaisu, jossa kaupungille jää omistusta, mutta joka tuo myös riittävästi rahaa kassaan.

Nepponen tunnistaa energiakaupan kiistanalaisuuden. Hän odottaa virkamiesjohdolta vaihtoehtoja ja valtuustoryhmiltä avointa mieltä ja viisautta.
Mikkelin kuntapolitiikan riitaisuus helpottaa, jos valtuustoryhmät alkavat toimia yhtenäisesti ja vastuuntuntoisesti. Yhteistyölle on konkarin mukaan kova tarve.
Nepponen sanoo, että Mikkeli on jättänyt häneen lähtemättömän jäljen. Kaikki alkoi Vanhalta kasarmialueelta, missä hän asui kuusi ensimmäistä Mikkeli-vuottaan.
– Se on kaunein alue, mitä olla voi. Onneksi se on nyt kaupungin omistuksessa, ja nyt sinne on saatava lisää elämää ja toimintaa.

Kasarmialueen tärkeä toimija on jalkaväkimuseo, jota ylläpitävän säätiön Nepponen juoksi kokoon. Museon uudistaminen on käynnissä.
– Sotahistoria on aika nostaa Mikkelin markkinoinnissa kunnolla esiin jalkaväkimuseon, päämajamuseon ja keväällä valmistuvan sodan ja rauhan keskus Muistin yhteisvoimin.

Nepponen on vuosia jakanut aikansa Mikkelin ja Helsingin kesken. Lisäksi hänellä on asunto Alastarolla ja Kuusamossa. Hän sanoo, että neljä asuntoa on leskimiehelle liikaa.
– Lapset ovat Helsingissä, metsästysmaat Alastarolla ja Kuusamokin kiehtoo. Täytyy katsoa, mitä tulevaisuus tuo.

Olli Nepponen täyttää 80 vuotta 22.9. Hän viettää merkkipäiväänsä perhepiirissä