Annika Saarikko saa tuen

Keskustavaikuttajat Petri Pekonen (vas.), Kirsi Olkkonen ja Pekka Pöyry sanovat, että Mikkelin päättäjien yhteistyö on kohentunut.

Keskustan mikkeliläinen johtotrio Kirsi Olkkonen, Pekka Pöyry ja Petri Pekonen on valmiina kevään kuntavaaleihin. Runsaan viikon takainen puoluekokous antoi uutta puhtia, he vakuuttavat.

Pöyry ja Pekonen olivat uudeksi puheenjohtajaksi valitun Annika Saarikon takana. Selitykset ovat tarpeen, sillä edellisessä vaalissa vuosi sitten he tukivat nyt syrjäytettyä Katri Kulmunia.
– Jotakin oli tehtävä, meno puolueessa ei voinut jatkua näin, selvittää valtuustoryhmää johtava Pöyry nopeaa mielenmuutostaan.
– Minua häiritsi Kulmunin kantaaottamattomuus. Esimerkiksi maakunta-asiassa ja kuntataloudessa kesti kannanmuodostus liian kauan, sanoo valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Pekonen.

Voimat ovat tarpeen, sillä Mikkelissä on kuntapäättäjillä edessä poikkeuksellisen hankalia ratkaisuja. Alijäämää kertynee vuoden loppuun mennessä 60 miljoonaa euroa.
Keskustapäättäjät kuitenkin sanovat, etteivät Mikkelin luottamushenkilöt ole olleet toimettomina tähänkään saakka.
– Taloudessa on tehty ja viety läpi kolme tervehdyttämisohjelmaa, muistuttaa Pöyry.

Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Okkonen sanoo, että esimerkiksi kaupungin henkilöstöohjelma on edennyt suunniteltua nopeammin. Myös säästöjä on syntynyt etupainotteisesti.
Pöyry huomauttaa, että kaupungin säästöohjelmat ovat melko turhia, jos Essoten kustannustennousua ei saada kuriin.
– Kaupungin taloutta on voitu tasapainottaa, mutta Essoten menojen kasvu uhkaa kaikkea.

Kakki kolme ovat sitä mieltä, että soteratkaisu on ehdottomasti saatava aikaan hallitusohjelman mukaisesti Etelä-Savon nykyisten rajojen sisällä.
– Soten kasvavista kustannuksista on mahdollista selvitä yhdessä koko Etelä-Savon voimin. Samalla on varmistettava, että Mikkeli säilyy maakuntakeskuksena, Olkkonen sanoo.

Mikkelissä on koettu vaikeudet, joita jo parin vaalikauden mittainen eripura voi aiheuttaa. Kaikilla suurilla puolueilla on kipunsa. Keskustaa arvostellaan linjattomuudesta.
– Liikaa on tuotu valtuustosaliin valtakunnan politiikkaa. Olisi hyvä ottaa oppia pienemmistä kunnista, joissa asioita hoidetaan enemmän yhteispelillä, Olkkonen muotoilee.

Mikkelissä on viime aikoina päästy parempaan suuntaan, arvoivat keskustapomot. Kiitosta he antavat kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Arto Seppälälle (sd), joka aloitti tehtävässä vuosi sitten kesäkuussa.
– Olen tyytyväinen Arton tapaan johtaa. Kaupunginhallituksessa on pystyttävä keskustelemaan avoimesti, vaikka oltaisiin erimieltä, Pöyry sanoo.

Kovia päätöksiä on tehty ja on edessä. Olkkonen sanoo, että katse on pidettävä tulevaisuudessa.
– Ulos ei johda muuta tietä kuin että saamme uusia yrityksiä, työpaikkoja ja asukkaita.

Kaikki kolme ovat lähdössä ehdolle ensi kevään kuntavaleissa. Pöyry toivoo näkevänsä ehdolla myös mahdollisimman paljon yrittäjiä ja lapsiperheiden vanhempia.
Myös Pekonen haluaa innostaa mikkeliläisiä ehdokkaiksi.
– Varhaisella ulostulolla haluamme innostaa mikkeliläisiä asettumaan ehdokkaiksi kuntavaaleihin, Pekonen sanoo.