Työhuone Saimaan rannalla

Ville Alanen viihtyy hienosti Mikkelin Majavedellä, jonne hän rakentaa parhaillaan talviasuttavaa loma-asuntoaan.

Ville Alanen on ollut työurallaan monessa mukana. Nyt hän myös asuu kahdessa paikassa, Espoossa ja Mikkelissä.
Alasen, 48, lapsuus ja nuoruus sujui Mikkelissä koulun ja jalkapallon parissa sekä kavereitten kanssa. Armeijan jälkeen työelämä veti pääkaupunkiin, missä Alanen on tehnyt menestyksekkään uran liike-elämässä.
Työuraan mahtuu 10 vuoden kausi myynnin- ja markkinoinnin konsulttina ja 15 vuotta toimitusjohtajana pääomasijoitus- ja konsulttiyrityksissä.

Viimeksi Alanen työskenteli toimitusjohtajana suurimmassa kotimaisessa autoleasingyrityksessä Secto Automotive Group Oy:ssä, jossa hän oli myös osakkaana. Kun hän viime vuoden lopulla möi osakkeensa ja jätti yhtiön, oli ajatuksena viettää jokin aikaa työelämän ulkopuolella.
– Kysyntää on onneksi edelleen, ja kahdeksannelle kysyjälle sanoin kyllä, kertoo Alanen, joka aloittaa elokuussa toimitusjohtajana Uudellamaalla toimivassa palvelualan yrityksessä.

Uudessa työsopimuksessa on Alasen tahdosta pykälä, joka mahdollistaa etätyön. Hän kertoo jo parin vuoden ajan etsineensä kotia Saimaan rannalta.
– Myös Puula oli vaihtoehto, mutta sopiva paikka löytyi sitten Saimaan rannalta Majavedeltä. Matka Mikkelin keskustaan on 20 kilometriä, Alanen sanoo.

Ville Alasen tontille Majavedelle nousee parhaillaan mm. kesäkeittiö.

Helppoa ei sopivan rantapaikan löytäminen ollut. Väljä niemitontti tarttui lopulta haaviin Alasen ystävän Juha Ukkosen avulla.
Paikka on upea, mutta työmaata riittää. Tontilla oleva 70-luvun omakotitalo on kesän aikana saanut täysin uuden ilmeen. Sauna ja kesäkeittiö ovat parhaillaan nousemassa. Laajat terassialueet ympäröivät piha-aluetta.
– Sijainti, sijainti ja sijainti. Täällä saa huokaista ja rentoutua kunnolla. Maata on sen verran, että mahtuu vähän metsääkin hoitamaan.

Kiinteistökaupat Alanen teki jo ennen koronaa, mutta rakennussuunnitelmiin virus on ehtinyt vaikuttaa.
– Korona sai aikaan sen, että päätin panostaa tähän kunnolla. Minulla on 6- ja 8-vuotiaat lapset, ja haluan heille paikan, missä he voivat olla turvallisesti lähellä luontoa.
Jatkossa Alasen työviikko rytmittyy siten, että hän on torstaista sunnuntaihin Mikkelissä ja muun viikon pääkaupunkiseudulla. Etäyhteydet Majavedelle ovat kunnossa.
– Kuituverkkoa ei ole käytössä, mutta ilman verkkoakin saa nykyisin joka paikkaan toimivat yhteydet.

Elämänlaatu on täällä parempaa

Korona näytti, että Suomi toimi myös etänä. Alanen sanoo, että työt eivät enää ole sidottuja paikkaan tai aikaan. Hän sanoo, että ihmisten kohtaamiset ovat silti entistä tärkeämpiä.
– Ratkaisevaa ei ole kohtaamisten määrä vaan laatu. Ei tarvitse istua koko ajan vierekkäin kopeissa, jotta ihmisen voi kohdata aidosti.
Paluu kotikaupunkiin on ollut mieluisa. Alanen kiittää mainiota palvelua, jota on saanut rakentamisen yhteydessä kaikkialta.

Sukuakin Mikkelin seudulla asuu, kuten lasten isoisä maakuntaneuvos Juhani Alanen.
– Elämänlaatu on täällä parempaa, ja myös työhön voi paneutua paremmin kuin pääkaupungin hulinassa. Ei ole pois suljettua, että kirjat muuttuvat joskus Mikkeliin.

Urheilu on Alaselle rakas harrastus. Uuden kodin lähellä sijaitseva Annilan golfkenttä on hänelle tärkeä paikka. Mieluisaa on myös maantiepyöräily, joka vei hänet viime vuonna Rynkeby-hyväntekeväisyysajon myötä Pariisin.
Haaveena on hyväntekeväisyyspyöräily, joka tulevina vuosina kulkisi Saimaan maisemissa. Alanen sanoo, että miksi mennä maailmalle ajamaan, kun hyvin voi pyöräillä kotimaassakin.
– Ensi vuonna on tavoitteena järjestää 20 yritysjohtajan hyväntekeväisyyspyöräily Helsingistä tänne Majavedelle.

Urheilu ei ole Alaselle vain harrastus. Hän on osakkaana ja hallituksen jäsenenä Elämys Group Oy:ssä, joka järjestää urheilumatkoja. Yritys on jo nyt Suomen ja Irlannin olympiakomiteoiden virallinen matkanjärjestäjä.
Elämysmatkat vie suomalaisia myös jääkiekon, jalkapallon ja koripallon arvoturnauksiin.
– Terve lohi ui vastavirtaan. Me olemme laajentuneet yritysostoin, kun matkailualalla muuten on korona takia ollut vaikeaa.