Tuntematon Kurkilampi

Veikko Lintunen on viettänyt kesät Kurkilammen siirtolapuutarhassa vuodesta 1991 alkaen. Hän toivoo, että mikkeliläiset löytäisivät paikan entistä paremmin.

Kurkilammen siirtolapuutarhassa Mikkelin Tikkalassa vietetään kesämaanantaita. Kaunista on ja hiljaista.

Tuulikki ja Olavi Orell ovat käytännössä asuneet Kurkilammella koko korona-ajan.

Veikko ja Sirkka Lintunen perustivat oman kesäpaikkansa Kurkilammelle 1991. Siitä lähtien on eläkeläispariskunnan vapaa-aika sujunut pääosin siellä.
Näkyy hyvin, että Lintuset ovat täällä viihtyneet. On saunaa ja kasvimaata. Puutarha on hieno ja nurmikko moitteeton.
– Työleirihän tämä on, mutta aika kuluu ja kunto pysyy hyvänä, naurahtaa ysikymppinen pariskunta.

Sosiaalinen kanssakäyminen kuuluu vuonna 1988 perustetun siirtolapuutahan arkeen. Säännöt edellyttävät, että mökki on punavalkoinen ja kooltaan enintään 30 neliötä. Mökkeihin saa sähköt, joten niistä on mahdollista tehdä myös talviasuttavia.
Reino Lintunen on ollut Kurkilammella mukana kaikessa, missä on apua tarvittu. Hänen kätensä jälki näkyy vesihuollossa, teiden ja parkkipaikojen sekä yhteisten tilojen kunnossapidossa.
– Reinolta ovat kaikki tarvitsevat saaneet apua myös pieniin korjauksiin tai marjapaikan etsintään, kiittelee Kurkilammen Siirtolapuutarhayhdistys ry:n hallituksen jäsen Tuula Nurhonen.

Tuula Nurhoselle tuli maanantaina täyteen tasan 10 vuotta Kurkilammella.

Nurhonen itse vietti maanantaina Kurkilammella olonsa10-vuotispäivää. Alue viehättää häntä yhä, mutta se kaipaa silti ehostusta ja lisää elämää.
– Aiomme kohentaa paikkoja. Laituri uusitaan ja teitä ja parkkipaikkoja remontoidaan. Mahdollisesti tulee myös uusi kylätalo entisen, rapistuneen tilalle.

Kurkilammella on nyt 24 käytössä olevaan mökkiä. Joitakin loma-asuntoja on parhaillaan myynnissä ja vapaita tonttejakin löytyy.
– Pyrimme saamaan paremmin mikkeliläisten tietoon, että tällainen vaihtoehto kesämökille on olemassa omassa kaupungissa ja vielä ihan lähellä.

Raija Törrönen on asunut kesät Kurkilammella kesät vuodesta 2006 alkaen.

Kurkilammen väki kehuu siirtolapuutarhansa sijaintia. Marjamaat ovat ihan vieressä, vaikka torille on vain vartin matka.
Kesämökkeihin verrattuna hinnat ovat edullisia. Valmis siirtolapuutarhamökki maksaa Mikkelissä 40 000– 60 000 euroa. Tonttivuokra on runsaat 100 euroa vuodessa.

Tuulikki ja Olavi Orell ovat vahvistavat, että Kurkilampi on edullinen ja sen sijainti on hyvä. Heillä on menossa neljäs kesä siirtolapuutarhassa.
– Tämä on todella hyvällä paikalla, sillä kotiin Graanille ajaa parissa kymmenessä minuutissa. Mökin rakensimme itse, joten saimme sen edullisesti, sanovat aiemmin kesämökin omistaneet Orellit.