Peräpään valvoja: Homma haisee!

Mikkelin kaupunginvaltuuston etäkokouksen hyvä hetki koettiin, kun puheenjohtaja Seija Kuikka (kesk) kukitti Kirsi Olkkosen (kesk) merkkipäivän johdosta. Hallintojohtaja Ari Liikanen näytti videoitse kuvaa muulle kokousväelle ja kaupunginjohtaja Timo Halonen tarkkaili tilannetta turvavälin päästä.

Puoluepomot tuskailevat, kun eivät meinaa löytää ehdokkaita kuntavaalehin. Maanantainen Mikkelin kaupunginvaltuuston kokous tuskin lisää intoa.
Oma sählinkinsä oli, että homma saatiin käyntiin. Etäyhteydet toivat varttuneelle polvelle mieleen Eurovision laulukilpailujen äänestykset 1960-luvulta, jolloin yhteyksiä yritettiin rahisevan puhelinlinjan varassa milloin mihinkin maanääreen.

Kun kokous saatiin vihdoin alkuun, koettiin yli viiden tunnin maratonistunto, todellinen popumismin riemuvoitto. Kaupungin synkeä taloustilanne ei painanut kansankiihottajien mieliä vähääkään.
Ensin olivat äänessä oikeistopopulistit tunnin ja heti perään vasemmistopopulistit puolitoista. Muille ei jäänyt suunvuoroa. Kovin monta järjen sanaa ei illan mittaan lausuttu.

Raimo Heinänen (ps) jaksaa jankuttaa Urpolan koulusta, vaikka valtuusto päätti maaliskuussa uuden aluekoulun rakentamisesta.
Nyt Heinänen sai aiheesta otteen, kun asialistalla oli lisämäärärahan myöntäminen Urpolan nykyisen koulun purkutöhin. Heinänen hannasi sitkeästi vastaan puoluetoverinsa Jussi Marttisen kannattamana.
Lopputulos oli, että määräraha myönnettiin äänin 47–2.

Vielä rajumman näytöksen järjesti demareitten vasenlaita. Se oli Soile Kuitusen johdolla saanut päähänsä, ettei Suur-Savon Sähkön osakkeiden lunastukseen ole tarvis varata 200 000 euron lisämäärärahaa.
Raha tarvitaan, jotta kaupungilla olisi mahdollisuus ostaa mahdollisesti myyntiin tulevia energiayhtiön osakkeita. Suur-Savon Sähkö on Mikkelille tärkeä yhtiö. Se on kaupungin suurin veronmaksaja ja suuri työllistäjä.

Voi olla, että demareitten joukossa on niitäkin, jotka eivät ihan oikeasti tajua mistä on kysymys. Toivottavasti kuitenkin eniten äänessä ollut valtiotieteiden tohtori, Kuntoutussäätiön toimitusjohtaja Soile Kuitunen tunnistaa, mikä on käyttötalousmenon ja investoinnin ero.
Samaa viisautta soisi Raine Lehkoselle, jonka hallituksen puheenjohtajana pitäisi luotsata Esedua kovien muutospaineiden keskellä. Salissa paikalla ollut Lehkonen kävi illan mittaan todella kuumana ja vaati pariinkin kertaan kokouksen keskeyttämistä.
Taas äänestettiin. Kuitusen esitys hävisi 38–10. Kaikki määrärahaa vastustaneet ovat Sdp:n valtuutettuja.

Jos populistien riehuminen jatkuu, on Mikkelillä edessä hyvin vaikeaa. Populistin päähän mahtuu vain kaksi ajatusta: minä itse ja seuraavat vaalit. Hänen huoneentaulussaan lukee:
– Älä koskaan jätä puhumatta, vaikkei olisi mitään asiaa. Puhu mahdollisimman pitkään.
– Käsitä väärin. Sotke isot ja pienet asiat. Jatka jauhamista, vaikka päätös olisi tehty.
– Jätä eriävä mielipide, tai vielä parempaa: tee valitus.
– Älä pelkää olla ristiriidassa – myöskään itsesi kanssa.
– Vihjaile väärinkäytöksistä ilman näyttöä; vaikkapa sanomalla, että ”homma haisee”.

Kulttuurikatsaus. Turun filharmonisen orkesterin intendentti syyskuun alusta on Nikke Isomöttönen. Turun filharmonia on Suomen vanhin ja yksi maailman vanhimmista orkestereista.
Taiteellisena johtajana Turussa aloittaa Olli Mustonen. Myös konserttitalohanke etenee suotuisasti.
– Turku tulee olemaan valtakunnallisesti ja kansainvälisesti erittäin kiinnostava orkesterikaupunki lähitulevaisuudessa, kommentoi Isomöttönen, joka työskenteli Mikkelin kaupunginorkesterin intendenttinä vuosina 2012−2017.

Urheilua. Etelä-Savon ammattiopisto Esedu on luovuttanut Mikkelin Golf ry:n junioritoimintaan golfpalloja tukeakseen nuorten harrastustoimintaa.
– Esedu tukee omalta osaltaan alueensa harrasteseuroja monissa eri lajeissa ja haluaa olla edesauttamassa nuorten hyvinvointia, kertoo Esedun toimitusjohtaja Arja Flinkman.

1. Nimetön 03/09/2020 20:21

Totuudenpuhuminen ei ole populismia. Hyvä veli-verkosto kyllä taikoo rahat mihin kauppaan tahansa, varsinkin kun myyjä on sopiva.