Näköaloja: Valoa odottaen

Heikki Laine

Etelä-Savossa pitää olla sellaiset sairaalat, joissa pystytään hoitamaan tai ainakin aloittamaan hätätilapotilaiden hoitaminen.
Työssäni leikkaussalissa ja tehohoidossa olen joutunut hoitamaan onnettomuuspotilaita, joiden selviäminen on riippunut riittävän lähellä olevasta toimivasta sairaalasta. KYS:sit ja kopterit eivät noissa tilanteissa olisi auttaneet.
Jotkut potilaista ovat käyneet jälkeenpäin teho-osastolla moikkaamassa useaankin kertaan. Terveydenhuollon onnistumiset eivät myy mediassa yhtä hyvin kuin mokat.

Päivystys- ja keskittämisasetukset ovat esimerkki poliittisen päätöksenteon logiikan puutteesta. Päivystysasetus edellyttää riittävää valmiutta, kun taas keskittämisasetus vie sitä monesta sairaalasta pois.
Sama kuin palokunnasta vietäisiin paloautot pois mutta tulipalot pitäisi kuitenkin sammuttaa. Valmiuden ylläpito ilman riittävää päiväaikaista toimintaa lisää kustannuksia ja kurittaa kuntia, jotka ovat jo sietämättömässä ahdingossa.
Valtakunnassa on yritetty räpeltää sotea kokoon jo kolmen hallituksen voimin eikä loppua näy. Asia, jota saisivat hävetä kaikki puolueet laidasta laitaan väristä riippumatta.

Olisiko pitänyt kymmenen vuotta sitten perustaa parlamentaarinen sote-komitea samaan malliin kuin aikanaan perustettiin parlamentaarinen puolustuskomitea? Se sentään kesti yli hallituskausien. Mihin on kadonnut päätöksentekokyky?
Epävarmuus tulevasta on ollut myrkkyä maakunnan terveydenhuollolle. Se on vaikeuttanut osaavan henkilöstön saamista alueelle, mikä on pakottanut terveystavaratalojen käyttöön ja kustannusten kasvuun. Noidankehä on valmis.
Terveydenhuoltoa on vaikea suunnitella paikallisesti, kun sitä ei osata tehdä valtakunnallisestikaan.
Toivotaan, että jotain valoa alkaisi näkyä horisontissa, että maakuntalaivan luoviminen olisi edes ylipäätään mahdollista ja tulevaisuudesta olisi nykyistä parempi selvyys.

Heikki Laine
Ylilääkäri, Mikkelin keskussairaala