Massadigitointi alkaa

Kansallisarkisto siirtää massadigitoinnin Helsingistä Mikkelin Keskusarkistoon.

Kansallisarkisto käynnistää massadigitoinnin Mikkelissä ensi vuoden alusta alkaen. Massadigitointi siirtyy Helsingistä Kalevankankaalle uuden Keskusarkiston tiloihin.
–Olemme asteittain ensi vuoden alusta aloittamassa massadigitoinnin Mikkelissä, sanoo kehittämispäällikkö Mikko Eräkaski Kansallisarkistosta.

Tänä vuonna on Eräkasken mukaan vuorossa suunnittelu ja muutostyöt yhdessä Kalevankankaan Keskusarkiston tilat omistavan Senaattikiinteistöjen kanssa. Massadigitointi työllistää Mikkelissä alkuvaiheessa vajaat 10 henkeä.
–Työpaikkamäärä riippuu siitä, millainen rahoituksen valtio massadigitointiin osoittaa. Nykyrahoituksella raha riittää vajaaseen 10 työntekijään.

Tarvetta lisärahoitukselle on, sillä massadigitoinnin tavoitteena on muuntaa valtion viranomaisten hallussa olevat pysyvästi säilytettävät paperiaineistot digitaaliseen muotoon. Analogiset asiakirjat hävitetään digitoinnin jälkeen.
Valtion rahoitus massadigitointiin on toistaiseksi jäänyt tavoitteista. Tarjolla on 1,5 miljoonaa euroa vuodessa, mikä on noin neljännes todellisesta tarpeesta.
–Tällä tahdilla digitointi kestää 80–100 vuotta. Mikkelin kaupunki lobbaa yhdessä kansallisarkiston kanssa lisärahaa. Lisäksi olemme yhdessä ELY-keskuksen kanssa valmistelemassa paikallista työllisyyshanketta, jolla työtä saa vauhditettua, sanoo Mikkelin kaupungin strategia- ja kehityspäällikkö Aki Kauranen.

Mikkeliin
massadigitointia vetää etenkin uusi Keskusarkisto, jonka tilat soveltuvat tarkoitukseen hyvin.
–Syitä massadigitoinnin tuomiseen Mikkeliin on useita, mutta tärkein on Keskusarkisto, joka riittävine tiloineen mahdollistaa järkevän toiminnan, sanoo Eräkaski.
Massadigitoinnin ansiosta valtionhallinnon virastot vapautuvat paperiarkistoista ja virastoissa voidaan siirtyä työskentelemään täysin digitaalisessa toimintaympäristössä. Valtionhallinnon virastojen aineistot ovat paremmin käytettävissä digitaalisessa muodossa kansalaisille, tutkijoille ja virastoille itselleen. Massadigitointi säästää myös arkistojen tilakustannuksissa.

1. kirjastomyyrä 23/08/2020 22:02

Tämä oli hieno uutinen. Varmasti hanke saa pian lisärahaa sillä arkistojen digitointi tuo suuret säästöt tilakustannuksissa. Työpaikkoja tulee kymmeniä kun työ pääsee kunnolla vauhtiin. Seuraavaksi MemoryCampusta kehittämän. Nyt on hyvä meininki!