Kuopio nokittaa Mikkeliä

Kansallisarkiston keskusarkisto Mikkelin Kalevankankalla odottaa vierelleen Varastokirjastoa, joka kuitenkin on jumissa Kuopiossa.

Varastokirjaston pitkään suunniteltu muutto Kuopista Mikkeliin on yhä epävarma. Muuttoa Mikkeliin on suunniteltu vuodesta 2013, mutta Kuopio pitää laitoksesta lujasti kiinni.
Viime viikolla 13 Savo-Karjalan kansanedustajaa vaati Savon Sanomissa (30.7.), että peruskorjausta ja lisätilaa tarvitseva Varastokirjasto säilytetään Kuopiossa. Kansanedustajat korostavat, että kirjasto on säilytettävä yliopistokaupunki Kuopiossa.

Mikkelin vastasi viikonvaihteessa lähettämällä tiedotusvälineille kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Seija Kuikan (kesk) ja Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Arto Seppälän (sd) allekirjoittaman vastineen.
Vastineen mukaan Varastokirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön suorassa ohjauksessa oleva laitos, josta ministeriö haluaa luopua. Ministeriö esittää Varastokirjaston yhdistämisestä Helsingin Yliopiston yhteydessä toimivaan Kansalliskirjastoon, jolle on tarkoitus rakentaa uudet tilat Mikkeliin Memory Campus-alueelle.

Uudisrakennukseen sijoittautuisivat nykyiset Kansalliskirjaston Mikkelin toimipisteen toiminta, Varastokirjasto Kuopiosta ja Kansallisarkiston massadigitointiyksikkö sekä mahdollisuuksien mukaan osia Kansalliskirjaston Helsingin kokoelmista.
– On hyvä muistaa valtioneuvoston 2017 tekemä periaatepäätös valtionhallinnon organisaatioiden hallussa olevien analogisten asiakirja-aineistojen digitointi ja arkistointi vain sähköisesti. Kansallisarkiston linjauksen mukaisesti massadigitointi käynnistyy ensi vuoden alussa Mikkelissä, Kuikka ja Seppälä kirjoittavat.

Odotukset kohdistuvat Saarikkoon

Varastokirjaston yhdistämistä Kansalliskirjastoon ja siirtoa Mikkeliin puoltavat saneeraus- ja lisätilan tarve Kuopiossa, Kansalliskirjaston luolaston täyttyminen Helsingissä sekä Helsingin, Kuopion ja Mikkelin yhteenlasketut vuokratilat. Keskitetty toiminta olisi vastineen mukaan miljoonaluokkaa nykyistä edullisempi.

Varastokirjasto varastoi muista kirjastoista luovutettua, vähän käytettyä aineistoa. Työntekijöitä on noin 20.
Mikkelissä Varastokirjasto on tarkoitus sijoittaa osaksi Memory Campuksena tunnettua arkisto- ja kirjastotoimialojen palvelukeskusta, jonka keskeisiä toimijoita ovat Helsingin yliopiston Kansalliskirjasto, Kansallisarkiston Keskusarkisto, Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja useat yritykset.

Varastokirjaston siirtoa koskevaan päätökseen on odotettu kahden edellisen tiede- ja kulttuuriministerin allekirjoitusta. Sekä Sanni Grahn-Laasonen (kok) että savonlinnalainen Hanna Kosonen (kesk) jättivät ratkaisun tekemättä. Mikkelissä odotukset kohdistuvat nyt Annika Saarikkoon (kesk), joka aloittaa ministerinä ensi viikolla.

Mikkelin Kaupunkilehti kysyi tätä juttua varten kaikilta viideltä eteläsavolaiselta kansanedustajalta kantaa Varastokirjaston muuttoon. Vastaus tuli ainoastaan Heli Järviseltä (vihr), ja hänkin oli haluton kertomaan näkemystään.

1. Kuopioon 05/08/2020 14:04

Kuopiossa tämä laitos pysyy, siellä edunvalvonta toimii…