12.08.

Kala-Kalle 25 vuotta

Yrittäjä Jari Väisäsen esittelemä jigivapa on yksi kalastuskauden kysyimpiä uustuotteita.

Kalastustarvikkeiden erikoisliikkeiden valioihin lukeutuva Kala-Kalle juhlii tällä viikolla 25 toimintavuottaan. Liikkeen perusti Kari Pylvänäinen, jolla nykyinen omistaja Jari Väisänen, 51, oli opiskeluvuosinaan kesätöissä.

Väisänen valmistui filosofian maisteriksi 1998 ja työskenteli tutkijana Jyväskylän yliopistolla. Sittemmin hän asui Hollannissa, missä hän työsti taloushistoriaan liittyvä tohtorin väitöskirjaansa.
Hän sai yllättäen soiton Mikkelistä Ari Kousalta, joka kertoi, että Pylvänäinen on myymässä Kala-Kallen.
– Ostetaanko kimpassa, kysyi Kousa, muutaman vuoden takainen kesätyökaveri. Hetken pohdittuani vastasin, miksei voida koettaa.

Kaupat tehtiin, väitöskirjan paperit laitettiin mappiin. Väisäsestä tuli yrittäjä yhdessä Kousan kanssa. 1,5 vuotta sitten Kala-Kalle siirtyi kokonaan Väisäsen omistukseen.
Nyt Kala-Kalle on yksi 20 erikoisliikkeestä koko maassa ja ainoa Etelä-Savossa. Vuonna 2000 erikoisliikkeitä oli yli 100.

Väisänen sanoo, että parasta aikaa liiketoiminnalle ovat olleet vuodet 2010–15.
– Sen jälkeen on ollut pientä laskua. Nyt on menty parempaan suuntaan.

Virvelipuoli ja heittokalastaminen ja jigikalastus (kuitusiima ja jäykkä vapa) ovat nyt suosikkeja. Verkkoja on myyty 2020 keväästä alkaen ilahduttavasti.
– On tullut uusia nuorempia ja kokonaisia perheitä. Vuokramökeille tulevat keskieurooppalaiset ovat tärkeä asiakasryhmä, Väisänen kertoo.
Syys- talvikauden hän työskentelee yksin. Kevät ja kesäsesongeilla Kala-Kalle työllistää 1–2 kalastukseen perehtynyttä nuorta.
Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva Joona Heinonen on jo neljättä kesää hommissa.

Tietotaitoa pitää olla

Kalle Pylvänäinen on kalastuksen innoittaja myös monille tutuille nuorille.

Kari ”Kalle” Pylvänäinen, 74, perusti kalastustarvikeliike Kala-Kallen vuonna 1995.
Uuden yritystoiminnan pariin hänet houkutteli venekaupan maahantuonnista tuttu Normark Oy:n johto, kun Mikkelissä oli lopettanut ainoa alan toimija.

Pylvänäisellä oli perheyrityksessä varttuneena vankkaa kokemusta yrittäjyydestä nuoruusvuosista alkaen, joten Kala-Kallen perustaminen sujui luontevasti.
Kalastusta koko ikänsä harrastaneena hän tiedosti nopeasti, että Kala-Kallesta monet asiakkaat hakevat tarvikkeiden lisäksi myös neuvoja ja opastusta kalastusharrastukseen.
Sitä ei ole tarjolla halpamyymälöissä.
– Olen hyvilläni, että sama periaate on yrityksessä kunniassaan edelleen, Pylvänäinen sanoo.

Kala-Kallen yrittäjyys jäi Kalle Pylvänäiseltä aika lyhytkestoiseksi.
– Omia poikia ei ala kiinnostanut. Onneksi pari vuosikymmentä sitten tuttuja osaajia Jari Väisästä ja Ari Kousaa kiinnosti.
Kalastusharrastus on Pylvänäiselle edelleen tärkeällä sijalla. Tänä vuonna Norjan kalareissu jäi koronan takia tekemättä.
– Kalanmaussa pysytään eteläsavolaisilla kaloillakin.

Uusin intohimon kohde on hanke, jonka tavoitteena on saada vapautetuksi Urpolan ja Rokkalan kosket kalojen kasvuympäristöksi.

Antero Heikkinen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.