12.08.

Heinäsaaren mehu maistuu

Harri Einämön Heinäsaaren pöydässä tarjoillaan raparperi-mansikkamehun lisäksi oman saaren tuotantoa.

Heinäsaaren isäntä Harri Einämö ideoi ja hankki raaka-aineet persoonallisella tavalla kasvaneen raparperin tarpeensa tyydyttämiseksi.
Hänen sosiaalisessa mediassa lanseeraamansa raparperihaaste tuotti yli 200 kiloa raperperia neljästätoista mikkeliläisestä kaupunginosasta.
– Päädyin uudentyyppiseen hankintatapaan, kun hovitoimittaja Vihkon tilan ja oman saaren raparperin tuotanto oli ehtymässä kasvaneen tarpeen myötä.
Syntyi idea jalostaa raparpereista aidosti mikkeliläinen elintarvike, jonka alkutuotannossa mikkeliläisyhteisö on ollut vahvasti osallisena.
Raaka-aineesta Einämö päätti valmistaa oma raparperista ja mansikoista tehty paikallismehu. Mansikat tuotteeseen hän hankkii muun muassa Teron Tuoretorin kautta.
– On ollut mahtavaa todeta Mikkelistä löytyvää yhteisöllisyyttä ja kantaa kortensa kekoon ruokahävikin ehkäisyssä. Toivon, että nyt syntynyt Heinäsaaren Raparperi- ja Mansikka -paikallismehu nostaa hymyn huulille, jossa tärkeintä on hyvä maku.
– I love Mikkeli -meininki tässä hankkeessa on toteutunut esimerkillisesti. Kaikki raparpereja toimittaneet saivat vaihtokaupassa Heinäsaaren tilan tuotteita, Einämö kertoo.

Raparperi toi upeaa yhteisöllisyyttä

Heinäsaaren Tila Oy tuottaa ja valmistaa Heinäsaaren -tuotemerkillä kasvispohjaisia hilloja, mehuja ja ruuan lisukkeita. Mikkelin Salosaaren kupeessa sijaitseva Heinäsaaren Tila on toiminut suvun pientilana jo 1960-luvulta lähtien. Einämö hankki noin hehtaarin suuruisen saareen omistukseensa vuonna 2014.
– Tuotamme herkkuja, jotka kunnioittavat perinteitä ja isoäidin osaamista. Tuotteet syntyvät Heinäsaaren isännän Harrin pitkällisen ravitsemus- ja elintarvikealoilla hankitun kokemuksen, kiinnostuksen ja kokeilujen myötä.

Einämö on tällä kesäkaudella valmistanut maukkaita herkkuja Valo-terassille, jota hän on yhdessä teatterin moniottelijan Pauliina Hukkasen kanssa pyörittänyt Mikkelin Hallituskadulla. Kaksikko ideoi ja toteutti keväällä valtakunnallista julkisuutta saaneen Vappu pläjäyksen, josta Einämö työstää Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tradenomitutkinnon lopputyönsä.
Heinäsaaren persoonallisia paikallisherkkuja myydään alkavan syyskauden aikana kansainvälisillä markkinoilla Hyvinkäällä, Jyväskylässä ja Lahdessa.
Erityisesti Einämöä ilahduttaa osallistumiskutsu ensi joulukuun Tuomaan Markkinoille Helsingin Senaatintorille.

Antero Heikkinen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.