Visulahdella on vetovoimaa

Puistonjohtaja Ville Asikainen poseerasi yhdessä vahakabinetin urheilulegendoihin kuuluvan Teemu Selänteen hahmon kanssa Selänteen 50-vuotispäivänä.

Visulahden matkailukeskuksen puistojohtaja Ville Asikainen on heinäkuun alkupäivinä hyvällä ja luottavaisella mielellä.
Visulahden kesäkausi alkoi koronan viivyttämänä vasta kesäkuun puolivälissä.
– Erinomaiset kesäkuun kelit vahvistivat vetovoimamme jatkuvuutta. Parhaana hellepäivänä kävijöitä on ollut jopa tuhat, mikä merkitsi kororajoitusten keskellä hektisiä, mutta positiivisia hetkiä.

Normaalien kesien kävijämäärä vaihtelee 120–130 000 kävijän lukemissa. Asikainen arvioi, ettei ihan sellaiselle tasolle tänä kesänä päästä.
– Ruotsalaiset, suurin osa saksalaisista ja ulkolaiset fillaristit ovat poissa koronan myötä tämän kesäkauden kävijöistä.

Vesipuiston laajennus oli suunnitelmissa jo vuodelle 2020.
– Liukumäkiä, vesikiertoa ja rakenteita oli määrä uudistaa. Vuosi kerrallaan mennään. Vallitsevissa olosuhteissa ne siirrettiin vuoden 2021 suunnitelmiin, Asikainen kertoo.
Hän ei ole huolissaan Visulahden naapurissa toimivan Xon-puiston siirtymisestä osaksi Mikkelipuistoa.
– Meillä on uusia yhteistyökumppaneita jo tiedossa.

Positiivisia tuloksia

Ville Asikainen on johtanut Visulahtea jo 13 vuotta positiiviseen tulokseen, joten luottamus tulevaan on realismia. Matti Matikainen, silloinen Visulahden omistaja, pestasi Asikaisen kesätöihin opiskeluvuosina 2004, 2005 ja 2006. Kun Visulahti siirtyi espanjalaisen Aspron omistukseen vuonna 2007, Asikainen valittiin puistonjohtajaksi.

Hän korostaa Aspron olevan kasvuhakuinen yritys, joka on alati kiinnostunut uusista kohteista.
Aspro omistaa Suomessa myös Tervakosken Puuhamaan, Serenan Espoossa ja Tropiclandian Vaasassa sekä kaikkiaan 80 huvi- ja vesipuistoa eri puolilla Eurooppaa.

Visulahden vesipuistoa uudistetaan ensi vuonna.

Asiakkaiden tyytyväisyys, iloisuus ja hyväntuulisuus on puistonjohtajalle parasta mahdollista palautetta.
– Se auttaa jaksamaan, ideoimaan uutta ja on voimaannuttavaa. Asetan itseni asiakkaan rooliin.
– Pienimpiinkin asioihin ja epäkohtiin tartutaan, ja ne korjataan viipymättä.
Koko Visulahden aktiivisen kesäkauden Asikainen on töissä joka päivä kesäkuusta elokuun puoliväliin.
– Kun olen lähes kaikkia hommia joskus tehnyt, tuuraan tarvittaessa vaikka lipunmyyjää.

Kesätyöt Visulahdessa kiinnostavat jatkuvasti. Useimmat nuoret työskentelevät 2–3 kesää.
– Jotkut palaavat vielä uudestaan. Kaikkien on oltava vähintään 16 vuotta ja useissa tehtävissä 18-vuotiaita.
– Tälle kesäkaudelle oli alun perin 350 hakijaa, joista 67 valittiin. Uusi hakukin tehtiin, kun tarvittiin poikkeusolojen vuoksi normaalia enemmän osaajia eri tehtäviin.

Nostalginen vahakabinetti

Visulahden matkailukeskuksen kestosuosikkeihin lukeutuu vuonna 1983 avattu vahakabinetti.
Puistonjohtaja Ville Asikainen kutsuu vetovoimaista kohdettaan nostalgia-vahakabinetiksi.
– Se on hieno näyttö ajalta, jolloin haettiin tietoa tietosanakirjoista, konkreettisia henkilöitä ja ilmiöitä.

Kabinetissa on esillä 76 tunnettua hahmoa. Uusimmat ovat eestiläispariskunta Anders ja Ene Mändin valmistamia. Tuorein on tasavallan presidentti Sauli Niinistöä esittävä.
– Viime vuosina suurimmat kävijäryhmät ovat olleet 1970–80-luvuilla syntyneet, jotka ovat edellisen kerran kokeneet vahakabinetin luokkaretkillä. Nyt vieraillaan kesälomalla omien lasten kanssa.
– Merkittävä ryhmä on myös isovanhemmat, jotka tulevat aikamatkalle lastenlastensa kanssa.

Asikainen on tyytyväinen, kun vahakabinetin tunnelman kokee kymmeniä tuhansia kävijöitä vuosittain.
– Suunnitelmissa ei ole teettää uusia hahmoja. Keskitytään mieluusti palvelemaan vahakabinettimuseona.

Antero Heikkinen