Kolumni: Onnea Jukurit

Jukurit täytti eilen tiistaina 50 vuotta. Seura ansaitsee mojovat onnittelut.
Mikkeli ei aina ole ollut jääkiekkokaupunki. Vielä 1990-luvun puolimaissa katsomossa oli 2. divisioonan ottelua jännäämässä tyypillisesti 40 henkeä.

Uutta puhtia haettiin vuonna 1998. Paikallista liikeväkeä oli koolla Jukka Toivakan ja Reijo Björkmanin kutsumana. Esillä oli suuria suunnitelmia, joille riitti kaupungissa enemmän epäilijöitä kuin tukijoita.
Jukureitten kasvu huippuseuraksi alkoi, kun Mikkeliin saatiin houkuteltua lujat ammattilaiset Matti Turunen ja Risto Dufva. Pian kaupungissa juhlittiin Mestis-mestaruuksia useammin kuin missään muualla
Dufvan johdolla mikkeliläiset saivat 2000-luvun alussa maistaa huumaa, joka toivottavasti vielä joskus koetaan korkeimmalla sarjatasolla.

Valmentajista on oikein mainita myös Antti Pennanen, joka johdatti Jukurit SM-liigaan 2016. Hän on huippumies, joka on sittemmin näyttänyt kykynsä HPK:ssa ja maajoukkueissa.
Jukureitten tähtikentälliseen kuuluvat Mikko Hakkarainen, Tommi Kovanen ja Marko Kauppinen sekä nykyjoukkueesta nuoret tähdet Mikko Kokkonen, Henri Nikkanen ja Eetu Randelin.
Seuran ensimmäiset NHL-varaukset Kokkonen ja Nikkanen osoittavat, että nyt Mikkelissä voi kehittyä maailman huipulle. Se on tuonut nuoria pelaajia kaupunkiin, jossa on viime vuodet tehty hienoa juniorityötä.
Tärkeä edellytys Jukureitten menestykselle on ollut kaupungin tuki. Elintärkeää oli, että Kalevankankaan jäähalli kunnostettiin liigakelpoiseksi edellisen kaupunginjohtajan Kimmo Mikanderin väkevällä tuella.

Ilman taustavoimia ei kasvutarina olisi mitenkään mahdollinen. Alusta saakka ovat mukana olleet aikaansa ja rahojaan säästämättä Jukka Toivakka ja Reijo Björkman. Tärkeää työtä ovat tehneet myös Jyrki Larvanto, Jukka Ahokas, Kai Simola, Jarkko Otva ja Reijo Turunen sekä edesmenneet Raimo Laine ja Pertti Oksa.
Viime vuonna suuromistajaksi tulleen sijoittaja Heikki Viitikon mukaantulo oli välttämätöntä. Nyt on koossa organisaatio, joka voi tähdätä entistä korkeammalle SM-liigassa.
Jukurit antaa työtä kymmenille ihmisille, tarjoaa Mikkelille valtakunnallista näkyvyyttä ja mikkeliläisille huippuluokan viihdettä. Aika hyvä viisikymppiseksi!

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja