Kierrätysbisnes Kalevankankaalle

Uutta Elämää -kierrätysmyymälä avaa uusissa tiloissa tänään. Myymälätilaa on kahdessa kerroksessa. Toimintakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Lankinen (vas.) ja hankeasiantuntija Tommi Aalto iloitsevat, että toiminnot saadaan saman katon alle.

Mikkelissä Lentokentänkadulla sijainnut Mikkelin Toimintakeskuksen kierrätyskeskus on muuttanut uusiin tiloihin Kalevankankaalle, entisiin ammattiopisto Esedun tiloihin.
Tiloihin on siirretty kierrätyskeskuksen kaikki toiminnot lukuun ottamatta tavaroiden vastaanottoa, joka säilyy toistaiseksi Lentokentänkadulla. Myös Toimintakeskuksen kaikki muut toiminnot hallintoa ja valmennuspalveluja myöten ovat muuttaneet samoihin tiloihin.
Mikkelin Toimintakeskuksella on Raviradantiellä käytössään kaikkiaan noin 3 700 neliötä.
– Kuntouttavan työtoiminnan ja valmennuspalvelujen tuottaminen Mikkelin kaupungille on meidän ykkösasia. Niille on täällä oikein toimivat tilat, sanoo toiminnanjohtaja Harri Lankinen.

Uusia tiloja on etsitty Lankisen mukaan aina vuodesta 2014, jolloin yhdistyksen toiminta laajeni yhteistyöhön Mikkelin työttömät ry:n, Etelä-Savon liikunnan ja Mikkelin Invalidien kanssa.
– Tarvitsimme tiloja, joihin voimme keskittää kaiken toiminnan. Ihmisten siirtäminen osastolta toiselle muodostui vaikeaksi, kun toimintaa oli hajotettuna eri puolille kaupunkia.

Uutta Elämää -kierrätysmyymälä avataan kävijöille tänään keskiviikkona.
Myymälätilaa on kahdessa kerroksessa noin 800 neliön verran, joka on noin 150 neliötä enemmän kuin Lentokentänkadulla.
– On valoa, on tilaa. Hissittömyys on liikuntarajoitteisille huono asia, mutta tulemme tulevaisuudessa pohtimaan sitäkin.

Myymälästä ja tavaroiden vastaanotosta vastaava hankeasiantuntija Tommi Aalto sanoo, ettei kierrätysmyymälän hinnoittelu muutu suuntaan eikä toiseen.
– Asiakkaat voivat helposti mieltää, että hinnat nousevat uusien tilojen johdosta, jotka ovat aikaisempiin verrattuna modernit. Hinnat pysyvät kuitenkin samassa luokassa, jossa ne tähänkin saakka ovat olleet, hän vakuuttaa.
Hän pitää muuttoa ennen kaikkea positiivisena asiana.
– On mukavaa, että päästään koko henkilöstö saman katon alle. Se helpottaa työskentelyä.

On valoa, on tilaa

Luokkahuoneina aikaisemmin toimineet tilat mahdollistavat tuotteiden tarkemman sijoittelun osastoittain.
– Sähkölaitteet, huonekalut ja kodinkoneet saadaan sijoiteltua omille osastoilleen kätevästi. Myymälän yläkerrassa on myynnissä pienemmät tavarat ja alakerrassa suuremmat, Aalto sanoo.

Tarkoituksena on tulevaisuudessa avata myös asiakaskahvila.
– Kahvila tulee olemaan ihan eri mittakaavassa kuin meillä koskaan. Henkilökunnalle kahvila saadaan näillä näkymin avattua elokuussa, asiakkaille hieman myöhemmin, Lankinen sanoo.

Lankisen huolena on, että löytävätkö myymälän asiakkaat paikalle.
– Se on iso riski, koska tavaroiden vastaanotto pysyy edelleen Lentokentänkadulla. Vastaanottoa ei tänne pystytä järjestämään.

Tiloissa aiemmin toiminut Esedu tiivisti toimintaansa Otavankadulle. Ammattiopistolta jääneisiin tiloihin ovat siirtyneet Mikkelin Toimintakeskuksen lisäksi myös muun muassa kaupungin nuorten työpajat, Monikulttuurikeskus Mimosa, Mikkelin työttömät ry ja kaupungin kuntosali.
Toimintakeskuksen kierrätysmyymälä sijaitsee osoitteessa Raviradantie 8-10. Sisäänkäynti myymälään tapahtuu entisestä ammattiopiston pääsisäänkäynnistä.

Anni Suomela