08.07.

Kädentaidoista elämäntavaksi

Otavalainen kädentaitaja Anne Overell viihtyy myös puutarhatöiden parissa. Kasvihuoneen perällä on hänen itse tekemänsä Buddha-patsas. (Kuvat: Tommi Lempinen)

Vau, onpa värikästä. Se oli ensimmäinen ajatus tullessani otavalaisen Anne Overellin olohuoneeseen.
Hetken silmäilyn jälkeen kodista alkaa paljastua toinen toistaan mielenkiintoisempaa katseltavaa.
Koti on pullollaan useilla eri tekniikoilla valmistettuja mandaloita, savitöitä, batikkia, piirustuksia, metallitöitä ja mattoja, jotka kädentaitaja on itse kutonut.
– Kädentaidot ovat avainasemassa, Overell sanoo esitellessään taidekotiaan.
Overellia voikin sanoa taiteen moniosaajaksi, sillä sitä hän toden totisesti on.
– Monet ovat kysyneet, että onko mitään sellaista kädentaitoa, jota en osaisi. Aiemmin vastasin, että en osaa neuloa sukkia, mutta nyt osaan senkin. Lasinpuhallusta en osaa, mutta se vaikuttaa mielenkiintoiselta, hän virnistää.

Overell kiinnostui kädentaidoista jo pikkutyttönä.
– Kun olin viisivuotias, isotätini opetti minut virkkaamaan. Koulussa tykkäsin älyttömästi kaikesta, mikä liittyi tavalla tai toisella luovuuteen ja käsillä tekemiseen.
Koulujen jälkeen iski kipinä matkustamiseen.
– Lähdin kotoa maailmalle 20-vuotiaana. Halusin nähdä muutakin, sillä eri kulttuurit ja maankolkat ovat aina kiinnostaneet minua.

Anne Overell rakastaa värejä ja mandaloita.

Overell on kotoisin Mikkelistä, mutta viettänyt valtaosan elämästään ulkomailla.
– Olen asunut esimerkiksi Australiassa, Skotlannissa, Lähi-idässä, Amerikassa ja Kiinassakin. Käynyt olen yli 50 maassa, hän luettelee.
Otavaan hän asettui asumaan viisi vuotta sitten. Kotikaupunki Mikkeli tuntuu nyt kotoisalta maailmalla vietettyjen vuosikymmenten jälkeen.
– Kun aloimme suunnitella Suomeen muuttoa, sanoin, että ei ainakaan Mikkeliin – eikä ainakaan Otavaan. Mutta katso nyt, että mitä kaikkea meillä on tuolla, nainen huokaa ja osoittaa kohti takapihaa.

Myös talon puutarhassa näkyvät kädentaidot. Vehreällä pihalla on esillä muun muassa metalliteoksia.
Metalliin Overell tutustui paremmin vasta Suomeen paluun jälkeen, jolloin kouluttautui Esedulla metalliartesaaniksi.
– Löysin koulutuksen ihan vahingossa. Olen niin onnellinen, että menin sinne. Metalli on aivan mahtava materiaali.

Overell myös kuuluu mikkeliläiseen seitsenhenkiseen taiteilijaryhmä Metal Art Mikkeli ry:seen, jolla on parhaillaan taidenäyttely Mikkelin pääkirjaston edustalla.
– Kannattaa mennä katsomaan. Pelkkä ohi ajaminen ei paljoa kerro, hän virnistää.

Vietin ulkomailla yli 30 vuotta

Overellin koti on pullollaan taidetta, myös arkikäyttöön tarkoitettua. Esimerkiksi keittiön kaapista paljastuu saviastioita, jotka hän on tehnyt omin käsin.
– Mikä onkaan mahtavampaa, kuin syödä omatekemältä lautaselta. Yritän tehdä mahdollisimman paljon itse. Muun muassa saippuat teemme yhdessä kavereiden kanssa.

Viime aikoina hän on innostunut Nerikomi-tekniikasta, jossa yhdistellään erivärisiä savia. Lopputuloksena saadaan marmorimaista kuviota.
– Opin tämän tekniikan keraamikko Eevastiina Lehtonen Vieiralta kansalaisopistolla. Tekniikka on hyvin vaikea ja ehkä siksi myös niin mielenkiintoinen.
Myös Overell opettaa Mikkelin kansalaisopistolla. Hänen ohjaamansa zentangle-piirustuskurssi käynnistyy jälleen syyskuussa.

Overell taitaa kaikkea tekstiilitöistä metallin valamiseen ja piirtämisestä savitöihin. Tällä hetkellä hän opiskelee designtekstiilien valmistajaksi.
Kädentaidoista onkin muodostunut elämäntapa.
– En halua keskittyä vain yhteen asiaan. Käsillä tekeminen ja taide ovat minun juttujani. Tämä on minunlaistani elämää, josta nautin suunnattomasti.
Kun mielessä on jatkuvasti uusia ideoita ja toteuttamisen tarve on vallaton, täytyy osata myös rentoutua.
– Eli ajatella jotain ihan muuta kuin taiteen luomista.
Siihen kädentaitajalta löytyy tepsiviä lääkkeitä. Ne ovat Netflix ja formulat.
– Olen todellinen formulafani. Fanitan Kimi Räikköstä, Overell hymähtää ja heittää ilmoille hersyvän naurun.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.