Mökkikauppa käy kuumana

Merja Kausto sopi tällä viikolla toimeksiannon kohteesta, joka sijaitsee Mikkelin Ristiinan Himalansaaressa.

Kiinteistömaailman Pertti Orava esitteli perinteiseksi luonnehtivaansa kohdetta Pieni-Vuolinko-järven rannalla. Kissaranta sijaitsee Rantakylän tuntumassa ja vain pienen matkan päässä Mikkelin torilta.

Etelä-Savon ja Mikkelin seudun mökkimarkkinat käyvät tänä kesänä kuumina. Saimaan, Puulan ja Kyyveden miljööt ovat kysytyimpiä. Pienempien järvien rannoilla sijaitsevat mökit käyvät nyt sutjakkaasti kaupaksi.

Mikkelin Kiinteistömaailman yrittäjä ja toimitusjohtaja Pertti Orava sanoo, ettei vastaavaa ole koettu ainakaan vuosikymmenen aikana.
– Nyt on viimeisen kuukauden aikana tehty viime vuoteen verrattuna noin 30 prosenttia enemmän mökkikauppaa. Vahvasti näyttää siltä, että kaupanteko jatkuu samanlaisena koko kesän.
Osa kiinnostuksesta mökkikauppaa kohtaan selittyy hänen mielestään varmasti myös poikkeusoloilla.
– Asiakkaat ovat kertoneet, että etätyön myötä mökillä vietetään aikaa huomattavasti aiempaa enemmän.

Vastaavanlaiset kokemukset mökkien ja vapaa-ajan kiinteistöjen kauppojen vilkastumisesta on myös Mikkelin Kotijoukkueen yrittäjä-toimitusjohtaja Merja Kaustolla.
– Tuoreimmat positiiviset kokemukset ovat kohteista, joiden esittelyjä ei ehditty laittaa nettiin, kun kaupat jo syntyivät.
Kauston ja Oravan omat kokemukset ovat runsaan vuosikymmenen mittaiset ajalta, jolloin kiinnostus mökkien ja vapaa-ajan asuntojen kohdalla on kokenut suurimman muutoksen.

Saimaa, Puula ja Kyyvesi

Mikkelin Kotijoukkueen yrittäjä Merja Kauston mielestä myytäviä mökkejä saisi olla enemmänkin. Ostajia on valmiina, kun vain olisi sopivia kohteita tarjolla. Moni on etsinyt mieleistä kohdetta jo pidempään.
– Teimme viime viikolla mökkikauppoja niin, etteivät kohteet ennättäneet edes nettiin.

Kausto kertoo, että kaikenlaisia mökkejä kysytään. Tietenkin kalliimmat mökit liikkuvat hitaammin.
–Hyväkuntoiset noin 100 000 euroa tai vähän alle maksavat mökit ovat halutuimpia. Hyvä varustelu lisää kiinnostavuutta. Ainakin sähköt pitäisi olla. Jos on vesivessa, niin se on jo mökkimarkkinoilla kova juttu.
Tasainen tontti tai hyvin loiva rinne käy myös varttuneemmalle väelle. Vaatimattomat mökitkin kiinnostavat, jos hinta on oikea.
–Pieni järvi ja vaatimattomat rakennukset eivät ole 100 000 euron arvoisia, ja sitä on joskus myyjän vaikea ymmärtää.

Kauniisti hoidettu ympäristö lisää Merja Kauston ja Kiinteistömaailman Pertti Oravan mukaan houkuttelevuutta, mutta mitään työleiriä eivät ostajat kuitenkaan toivo.
Kummatkin vahvistavat, että ostajat arvostavat nimenomaan isompia järviä, Saimaata, Puulavettä ja Kyyvettä. Muukin järvi kelpaa, kunhan ei ole mikään suolampi.
–Suurin kysyntä on peruskesämökistä. Ratkaisevia seikkoja ovat tontin viihtyisyys, aurinkoisuus, hoidettu tontti ja etelään tai länteen oleva ranta.
Oravan mukaan ostajakunta on pääsääntöisesti nuorehko perhe ja käytettävissä oleva rahasumma 70 ja 130 000 euron välillä.
–Moni asiakas on kertonut, että etätyömahdollisuuden ansiosta mökillä vietetään aikaa huomattavasti enemmän aiempaan verrattuna ja onpa haettu vakituista asuntoakin järven rannalta.

Sähköisten kauppojen määrä on lisääntynyt merkittävästi. Varsinkin mökien osalta sähköisten kiinteistökauppojen teko on vaivattomampaa, kun osapuolten ei tarvitse kokoontua kaupantekoon.
Usein ostaja ja myyjät ovat pääkaupunkiseudulta ja järjestelyt kaupantekoon ovat haasteellisia perinteisessä kaupassa.

Antero Heikkinen