Maisa Häkkisen haaveet

Mikkelin matkailujohtaja Maisa Häkkinen piipahti torilla, missä hänelle tarjosi kahvia Saimi Pekkarinen.

Millainen olisi Mikkeli, jos matkailujohtaja Maisa Häkkinen saisi vapaat kädet? Hän aloittaisi perustamalla kulttuurikeskuksen kohta vapautuvaan lääninhallituksen taloon.
– Se olisi aivan mieletön kulttuurikeskuksena. Sehän ihan huutaa sitä, sanoo Häkkinen Carl Ludvig Engelin aikanaan piirtämästä arvorakennuksesta.

Häkkinen sijoittaisi kaupungin arvokkaimpaan rakennukseen torin varrelle taidemuseon ja muita kulttuuritoimintoja kuten tiloja käsityöläisille ja teatteriryhmille sekä ravintoloita ja kahviloita.
Myynnissä olevaan Graniittitaloon matkailupomo haluaisi hotellin, jossa olisi muun muassa Marskin sviitti. Marsalkka C.G.E Mannerheim asui sota-aikana vuosia Graniittitalossa.
– Siitä matkailija voisi kävellä tutustumaan Sodan ja rauhan keskus Muistiin ja Päämajamuseoon sekä illalliselle Mikkelin klubille.

Häkkisen haaveissa on myös köysirata, joka kuskaisi ihmisiä satamasta Naisvuorelle ja takaisin. Viitostiellä kulkevia houkuttelisi Rysä, jossa olisi lähiruokakeskus kauppoineen ja ravintoloineen.
– Rysä olisi Saimaan portti, josta avautuisi näköala Suomen suurimalle ja Euroopan neljänneksi suurimmalle järvialueelle.

Yleinen rantasauna sopisi mainiosti vaikkapa Kaihulle. Häkkisen mieleen olisi enemmän rauhaisa miljöö kuin suuremmista kaupungeista tuttu häly.
– Mikkeliin ei kannata tehdä samanlaista saunaa kuin isommissa kaupungeissa. Meille sopisi vähemmän kaupallinen versio.

Nopean ratkaisun Häkkinen haluaa satamaristeilyihin, jotka jo viime kesänä puuttuivat Mikkelistä.
– Kaupungin päättäjät pitää saada panostamaan risteilyihin, jotka eivät näytä markkinavoimien varassa toimivan. Se on todella tärkeä palvelu.

Maisa Häkkinen kuuntelee mielellään millaisia ajatuksia torikauppias Kaija Ahosella on matkailun kehittämisestä.

Häkkinen sanoo, että uutta ideoidessa ainakin toisen jalan tuleekin olla tukevasti ilmassa. Hän myöntää, että esimerkiksi uusi hotelli voi kohdata pulmia, koska nykyistenkään hotellien käyttöaste ei Mikkelissä ole kovin korkea.
Matkailun arki on muutenkin – etenkin näin korona-aikana – hyvin toisenlainen kuin haavekuvat. Pelkän mielikuvituksen varassa ei kehitys Mikkelissä sentään ole. Häkkinen on hyvillään vuoden päästä valmistuvasta Sodan ja rauhan keskus Mustista.
– Ihmisillä pitää olla jokin syy tulla Mikkeliin, ja Muisti on yksi hyvä syy lisää.

Epävarmoista ajoista huolimatta Häkkinen on varma, että Saimaa on seuraava kasvualue Suomen matkailukartalla. Korona on hänen mukaansa tilapäinen häiriö.
– Meidän etuja ovat nyt ja tulevaisuudessa avara luonto ja turvallisuus.

Alkanut kesä tuonee Mikkeliin entistä enemmän kotimaisia matkailijoita, joiden osuus normaalivuosinakin on 70-80 prosenttia kaikista vierailijoita.
– Jos ei koronassa tule enää takapakkia, voi tästä vielä tulla hyväkin matkailukesä.

Mikkeliin vierailijoita vetävät tutusti Visulahti, tori, monet luontokohteet ja Astuvansalmen kalliomaalaukset. Pyöräilyn buumi tuo oman lisänsä.
– Upeita reittejä on muun muassa Anttolassa ja Haukivuorella.

Ruokamatkailun Häkkinen näkee yhä tärkeämpänä. Mikkeliä hän kutsuu ruokamatkailun päämajakaupungiksi. Lähiruoka ja luomu sekä osaavat yritykset ovat valtava vahvuus.
– Pellosta pöytään on meidän valttimme. Ruokakulttuurimme ammentaa 1600-luvlulta, ja tarjolla on hienot raaka-aineet.

Vielä yksi asia, jonka Häkkinen haluaa nostaa esiin: Mikkelin yli 10 500 vapaa-ajan asuntoa ovat yhä tärkeämpi osa kaupunkia ja maakuntaa.
– Niiden merkitys on iso ja yhä kasvava, koska etätyö ja monipaikka-asuminen ovat nousseet ihan uudella tavalla esille tänä keväänä.

Matkailun tärkeys on helppo havaita, kun katsoo tilastoja. Vuotuinen matkailutulo ilman vapaa-ajan asumista on maakunnassa 200 miljoonaa euroa, josta hiukan yli puolet osuu Mikkelin seudulle.
– Toivon, että matkailu otettaisiin vielä enemmän tosissaan. Kasvu tulee rakentaa vahvuuksien varaan, joita ovat etenkin ruoka, luonto ja vapaa-ajan asukkaat.

1. Taina Salonen 28/06/2020 13:39

Onpa kivaa luettavaa. Tämän kaltaista tarvitaan Mikkelissä. Hulluistakin ajatuksista saattaa löytyä kehityksen siemeniä. Eritoten ajatus taidemuseon uudesta sijainnista on loistava
    Tälläinen on mielestäni ns. tulevaisuuden tutkimusta. Hyvä Maisa Häkkinen

2. Arja Kahila 18/06/2020 21:27

Erittäin kannatettavia aiheita, politiiika olisi oltava kaukana ettei suurimmat kiistanaiheet tule ja tyrmää hyviä ideoita, hyvä Maisa ja kumpp.

3. Mika Määttä 17/06/2020 19:25

Hyviä ajatuksia, ei muuta kuin toteuttamaan ja veromarkkoja keräämään 🙂