Korona poiki kahvila Rustiikan

Sanna Saloviin (vas.), Jarmo Kaivo-oja ja Virpi Häkkinen ovat valmiina avaamaan lähiruokaa tarjoilevan Rustiikan Haukivuorella.

Haukivuorella Wanhan Osulan yhteydessä avaa tällä viikolla lähiruokaan keskittyvä Kahvila ja Maalaispuoti Rustiikka.

Idean takana ovat Wanhan Osulan uudet yrittäjät Sanna Saloviin ja Jukka Niilo-Rämä sekä helsinkiläinen ravintola-alan ammattilainen Jarmo Kaivo-oja, joka on Haukivuoren loma-asukas.
Kaivo-ojalla on yli 30 vuoden kokemus ravintola-alalta sekä viiden vuoden kokemus Haukivuorelta, jonne hän asettui loma-asukkaaksi 2015. Koronakevät antoi aikaa lomaseutuun tutustumiseen.
– Kerrankin ollut aikaa tutustua tavallista paremmin lähialueiden raaka-aine- ja elintarviketuotantoon ja tullut huomattua ja ymmärrettyä, kuinka monipuolista ja osaavaa toimintaa tälläkin alueella on. Se on vain ollut mielestäni hiukan piilossa asiakkailta, Kaivo-oja sanoo.

Kaivo-ojan ajatukset kävivät hyvin yhteen Saloviinin ja Niilo-Rämän mietteiden kanssa. Nämä olivat ottaneet vuodenvaihteessa ohjat Wanhassa Osulassa, josta edelliset yrittäjät Kimmo ja Sirpa Nykänen siirtyivät eläkkeelle.

Wanhan Osulan uudet yrittäjät ovat panneet tuulemaan. Myymälää on uudistettu, ja mukaan on otettu myös pohjakerros, jonne on perustettu rautaosasto. Tarjolla on myös Postin, Matkahuollon sekä Alkon toimipisteet.
Wanhan Osulan tilat ovat hyvässä kunnossa. Ilme on laadukas, mikä on myös ollut yrittäjien tavoite.
– Halusimme pitää Wanhan Osulan toiminnassa. Uskomme, että hyvä laatu ja läheisyys toimivat, kuvaavat Saloviin ja Niilo-Rämä Wanhan Osulan toimintalinjaa.

Rustiikka on iso osa Wanhan Osulan kehitystyötä. Yrittäjät haluavat tukea oman alueen tuottajia ja tuoda laadukkaat tuotteet lähelle kuluttajien arkea.
– Pyrimme myös kehittämään maaseutupaikkakunnan vetovoimaisuutta ja houkuttelevuutta matkailijoiden silmissä, sanoo puolestaan mökkiläinen Kaivo-oja.

Maalaispuotiin tulee esille ja myyntiin lähialueen ruokatuottajien tuore- ja kuivatuotteita. Tällä hetkellä verkostoon kuuluun jo yli 20 tuottajaa.
– Läheltä löytyy mm. lihaa, kalaa, vihanneksia, juustoja, artesaanijäätelöitä, viljatuotteita ja juomia, sanoo Kaivo-oja.

Laatu ja läheisyys toimivat

Yksi tuottajista on Koivurannan Maatilan, joka Nykälässä tuottaa alkuperäiskarjan maidosta juustoa ja jäätelöä. Tilan 30-päiseen karjaan kuuluu kyyttöjä ja lapinlehmiä.
– Myymme tuotteitamme oman tilan lisäksi vain Rustiikassa ja Haukivuoren sataman kioskissa. Enempään eivät rahkeet riitä, sanoo Koivurannan emäntä Virpi Häkkinen, jonka yrityksen tarjonnassa on myös seitsemän vuokramökkiä.

Rustiika viettää avajaisiaan nyt Juhannusviikolla, jolloin on päivittäin erilaisia tuote-esittelyjä ja yritysten edustajia paikalla.

Mökkiläiset mukaan asukashankintaan

Haukivuori houkuttelee uusia asukkaita uusin keinoin. Aluejohtokunta haluaa vapaa-ajanasukkaat entistä tiiviimmin mukaan talkoisiin.

Aluejohtokunnan suunnitelmissa oli osallistua kesän suuriin yleisötapahtumiin, joissa olisi jaettu tietoa Haukivuoren mahdollisuuksista. Nelisivuinen esite oli jo valmiiksi painettuna.
– Koronavirus muutti suunnitelman, mutta antoi uuden innovaation. Rekrytoimme nyt erityisesti vapaa-ajan- ja myös paikallisasukkaamme myymään pitäjän aluetta ja erityisesti Asemankylää ja Kyyveden rantoja, sanoo Haukivuoren aluejohtokuntaa johtava kauppaneuvos Leo Laukkanen.

Markkinointihaaste käynnistetään kesäkalenterin jaon yhteydessä tällä viikolla. Jokaiselle vapaa-ajan ja paikallisasukkaalle jaetaan kalenteri kotiin, jossa aluejohtokunnan puheenjohtaja haastaa kaikki kynnelle kykenevät myymään Haukivuorta. Esitteitä on saatavilla halukkaille kirjastosta ja Wanhasta Osulasta.